Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirtis, kuriai nieko nereikia pirkti

Gera pir­tis ir leng­vas garas daugeliui yra neat­sie­jama vasaros dalis. Pir­tyje nurim­sta kūnas ir siela, čia atgau­name jėgas ir energiją. O po geros pir­ties daž­nas užduoda sau klausimą, ar gali būti dar geriau?
Pirtis
Pirtis

Patir­tis rodo, kad taip. Poil­sis pir­tyje gali būti dar koky­biškes­nis jei tik į pir­ties pro­cesą įnešime šiek tiek dau­giau žino­jimo ir asmeninės kūrybos.

Viską ko reikia gerai pirčiai gal­ime rasti aplink mus — gam­toje

Norė­dami pasimė­gauti kitoki­ais nei kas­di­eniai pojūči­ais ir pasimėgauti pirtimi, nepri­val­ome išlaidauti — pirkti van­tas, pir­ties arbatas, aro­ma­tinius aliejus, kre­mus ir tt. Viską ko reikia gerai pirčiai gal­ime rasti aplink mus — gam­toje. Šian­dien dali­namės pir­tininkų patari­mais, kurie padės sutaupyti, pajusti begal­inį mal­on­umą ne tik po pir­ties, bet ir ruošiantis pirčiais.

 

Suriškite savo vantą

Pir­ties mėgė­jai žino, kad tikroji pir­ties kar­alienė – vanta. Norint surišti savo vantą, tereikia pasirinkti sau tinkančius/patinkančius augalus. Renkan­tis augalus galite nau­do­tis šiomis taisyk­lėmis: pasirinkti tradicinį vari­antą, pvz. beržinė vanta, arba rink­tis augalus pagal “tre­jos devyne­r­ios” taisyklę (devini skirtingi augalai po tris šakeles).

Tam kad vanta būtų stipri ir neiširtų, svarbužinoti kelias gudrybes. Visų pirma, suriškite dvi mažas van­tas atskirai (tokias, kad leng­vai tilptų į delną), sudėkite jas kotais į vidų ir vėl suriškite (kaip par­o­dyta nuotraukoje žemiau), vantas per­sukite ir vėl suriškite. Palikite ilgesnę virvelę, jei norėsite vantą džiov­inti žiemai. Nors šis būdas atrodo kiek pai­nus, tačiau pabandžius bent vieną kartą — rezul­tatas maloniai nudžiugins.

Vantos gaminimas
Vantos gaminimas

Van­toms rinkitės beržines, liepos, ąžuolo, juodųjų ser­bentų, kadu­gio šake­les. Aukščiau aprašytu metodu galima rišti van­tas iš kelių augalų, t.y. viena vanta beržinė, kita — ąžuolo šake­lių. Surišus tokią vantą gausite stiprų ir aro­mat­ingą užtaisą — švelnesnis beržas pir­ties pradžiai, aromatingas ąžuolas pabaigai. Vasarą nau­dokite šviežias van­tas, o žiemai — džiov­in­tas vantas. Pir­tininkai išduoda dar vieną paslaptį -- liepos medžio vantas galime nau­doti ir karš­toje vonioje. Liepos vantą įmeskite į karštą vonią ir mėgaukitės aro­mat­er­apijos procedūromis namuose nemokamai.

Pirties arbata
Pirties arbata

Geri­au­sia pir­ties arbata — iš vietinių žolelių

Geri­au­sia pir­ties arbata yra ta kurią surinksite patys

Nors Lietuvoje gajus įprotis pirtyje gaivintis ne tik van­de­niu, bet ir silp­nais alko­holini­ais gėri­mais, tačiau aro­matinga žolelių arbata padės geriau ir atsi­palaid­uoti, ir pajusti ryšį su gamta. Ir tam visiškai nereikia pirkti specialios pir­ties arbatos. Geri­au­sia pir­ties arbata yra ta kurią surinksite patys. Pir­ties arbatai puikiai tiks — liepų, mėtų, žemuogių, ser­bentų, stumbražolės ar juoza­žolės lapeliai.

Grožio paslap­tys po pirties

Nors kos­metikos pra­monė siūlo dau­gybę gaminių skirtų specialiai pirčiai, tačiau pačios geri­au­sios priemonės — tai, kas natūralu, šviežia ir ran­dama čia pat: darže, lauke ar vir­tu­vėje. Spe­cial­is­tai pastebi, kad Lietu­voje per mažai nau­do­jame tai ką turime geri­au­sia, net ir molis, kurį be vargo rasime dažnoje sody­boje, puikiai tiks jaun­i­nančiai kaukei. Geri­au­siai oda medži­a­gas įsisavins tuomet, kai atsivėru­sios poros, todėl kaukes dėkite po pir­ties. Rekomen­duo­jama kaukes laikyti 15–20 min­učių. Visas kaukes, kurias tepame ant veido, gal­ite tepti ir ant kūno.

Dali­namės natūralių ir leng­vai pagam­i­namų kaukių recep­tais. Užtruksite tik kelias min­utes, o rezul­tatas — jaunesnė, sveika ir švytinti oda.

Rūg­pi­enio ir ser­bentų kaukė. Natūralų rūg­pi­enį sumaišykite su ką tik iš daržo nuskin­tais ir sutrin­tais juo­daisi­ais ser­ben­tais ar kit­o­mis sezon­inėmis uogomis.

Molio kaukė. Tam, kad pasigam­inti jauninčią molio kaukę visiškai nereikia pirkti atvež­tinio molio. Atidžiai apsidairykite, ar netoli pirties, drėgnoje vietoje nėra molio. Tokį molį sumaišykite su aliejumi ir tepkite ant veido.

Medaus ir pieno kaukė. Maiti­nančiai kaukei puikiai tiks šaukš­tas medaus sumaišy­tas su 1 arba­tiniu šaukšteliu pieno.

O kokios jūsų natūralios pir­ties paslap­tys? Pasi­da­lykite savo patir­timi komen­taru­ose žemiau.

rupi.lt/Rupi.lt
www.rupi.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius