Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po savaitės – programuotojų diena. Ką žinome apie juos?

Artėjant tarptautinei programuotojų dienai, domimės, ką žmonės žino apie vieną perspektyviausių ir pelningiausių profesijų, programuotojus, bei apie technologijų industriją. Kaip tapti programuotoju, kokios specialybės vyrauja IT ir ar reikia švęsti programuotojų dieną? Visa tai – dar viename vaizdo siužete, artėjančios programuotojų dienos proga.
apklausa-gatveje-ka-zmones-zino-apie-programuotojus
Apklausa gatvėje, ką žmonės žino apie programuotojus

Vilniuje ir Kaune šnekintų praeivių klausiame, kas sudaro IT industriją. Dauguma be didesnių problemų iškart įvardijo IT industrijos ambasadorius – programuotojus. Tuo metu įvardinti dar kelias technologijų rinkos specialybes, nėra taip paprasta.

Štai sostinėje kalbintas Gintautas spėja – „inžinieriai, IT inžinieriai. Aš manau, kad jų yra ganėtinai daug, bet pozicijų pavadinimai yra specifiniai. Aš pats ten nedirbu, natūralu, kad jų visų nei turiu žinoti, nei labai žinau”, – sako jis.

VIDEO: Apklausa gatvėje: ką žmonės žino apie programuotojus?

Netoliese kalbinti studentai įsitikinę, kad technologijų rinkoje gali būti bet kuo: „yra programuotojai, dizaineriai, sistemų inžinieriai. Visko yra. Kuo tik nori, tuo gali ir būti”.

Kitiems pašnekovams buvo kiek sudėtingiau. Retas prisiminė, kad dar yra ir programinės įrangos testuotojai, ne visi paminėjo projektų vadovus, analitikus, sistemų architektus arba kad yra front-end ir back-end programuotojai.

Bene taikliausiai žmonės įvardijo, kokių žinių ar įgūdžių reikia, norint tapti programuotoju. Visi it susitarę kartojo matematikos mokslus bei loginį mąstymą. Tiesa, daugelis pripažino, kad ši rinka yra specifinė ir mažai apie ją yra žinoma. Šiuo atžvilgiu, žmonės palaikė iniciatyvą švęsti programuotojų dieną ir tokiu būdu atkreipti visuomenės dėmesį į itin perspektyvią ir įdomią profesiją.

Nors programuotojai yra viena paklausių profesijų globaliu mastu ir vien Lietuvoje jų poreikis yra didžiulis – skaičiuojama, kad iki 2020 m. jis didės net 83 proc. – neretai juos dar gaubia įvairūs mitai, atgyvenę stereotipai. Tai liudija ir ankstesnės dvi apklausos, kuriose žmonėms buvo itin sudėtinga papasakoti, ką veikia programuotojai.

Uždavus įvairius klausimus, dažnai skambėjo jau atgyvenę stereotipai, esą IT dominuoja menkų socialinių įgūdžių turinys introvertai, kurie toliau savo kompiuterio ekrano nieko nemato. Taip pat, kad ši profesija yra labiau vyriška, neva moterims joje – ne vieta.

VIDEO: Apklausa gatvėje: ką žmonės žino apie programuotojus?
VIDEO: Apklausa gatvėje: programuotojai taiso kompiuterius ir kalba nesuprantama kalba?

Artėja programuotojų diena

Rugsėjo 13 d. pasaulis švęs tarptautinę programuotojų dieną. Artėjant šiai progai, 15min ir JAV programavimo paslaugų įmonė „Devbridge Group“, domisi, ką žmonės žino apie šią profesiją.

Iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ryškią šalies perspektyvą – IT sektorių, ypač programuotojo profesiją. Sudominti visuomenę IT industrija, atskleisti dar vieną šalies potencialą ir paneigti nusistovėjusius mitus bei atgyvenusius stereotipus apie šios profesijos atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius