„Poliklinikoje“ – ant operacinės stalo paguldyta lietuviška realybė

Po žiemos Menų spaustuvei naujai atvėrus duris, režisieriaus Agniaus Jankevičiaus spektaklis „Poliklinika“ vėl ant operacinio stalo guldys nūdienos lietuvišką realybę. Keturi visus lietuviško nacionalinio charakterio simptomus atitinkantys asmenys: „urlaganė“, maniakas, alkoholikas ir „chameleonas“ darnioje komandoje operuos susvetimėjimo, fanatizmo ir intoksikacijos auglius, negailestingai darkančius mūsų šalies organizmą.
„Poliklinikos“ kūrėjai kviečia su humoru pažvelgti į savo šalies istoriją ir dabartinę situaciją.
„Poliklinikos“ kūrėjai kviečia su humoru pažvelgti į savo šalies istoriją ir dabartinę situaciją. / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, operacijos seansas atviras žiūrovams,– tačiau dalyvauti nerekomenduojama silpnų nervų ir teatro medikamentams alergiškiems asmenims. Spektaklis „Poliklinika“, kurį praeitais metais pristatė Agnius Jankevičius su keturiais aktoriais (spektaklyje vaidina Paulius Tamolė, Agnė Ramanauskaitė, Jonas Verseckas ir Tautvilas Gurevičius) paremtas pačių kūrėjų aplinkos stebėjimu, o ne literatūriniu tekstu. Tad čia gausu inkliuzų iš gyvenimo, verdančio daugiabučių kiemuose, rūsiuose, poliklinikose ir priešais televizoriaus ekraną.

Pasak režisieriaus, literatūrinio teksto atsisakyta sąmoningai – siekiant scenoje sukurti veidrodinį principą su realybe. Tuomet žiūrovas ne tik atpažįsta žmones, bet ir pradeda ieškoti giluminio motyvo, kodėl tas žmogus elgiasi taip, o ne kitaip. „O tai ir yra tikroji teatro prigimtis“, – teigia režisierius.

Dar iki krizės pradžios sukurto spektaklio scenovaizdis (scenografė Laura Luišaitytė) – tai baltame fone nubrėžtas raudonas Lietuvos žemėlapio kontūras, kuriame – pagalbos telefonas 112 ir tiksinti bomba. Kol bomba vis dar tiksi, o Lietuvos teritorijoje sproginėja kultūros sostinės bei giliai pakastos kitos minos, „Poliklinikos“ kūrėjai kviečia pasiskiepijus ironijos vakcina su humoru pažvelgti į savo šalies istoriją ir dabartinę situaciją.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius