Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikai meno neįvertino

Čekų iniciatyva šalies pirmininkavimo pradžiai pažymėti surengta visų Europos Sąjungos (ES) šalių narių menininkų darbų, kuriuose kiekvienas jų vaizduoja savo šalį, nesužavėjo ES atstovų Briuselyje.
Taip Europos mozaikoje vaizduojama Bulgarija.
Taip Europos mozaikoje vaizduojama Bulgarija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Čekija Europa

Visa bėda tame, kad vietoj to, kad aukštintų ir girtų, menininkai pasirinko savikritikos stilių ir atskleidė per meną savo požiūrį į tėvynę. Pavyzdžiui, Bulgarija pavaizduota kaip vienas didelis klozetas, Vokietija – kaip svastikos formos kelių žemėlapis, Nyderlandai skendi po vandeniu, su iš jo kyšančiais tik musulmonų minsaretų bokštais, o Prancūzja paprastai – kaip streikuojanti tauta, rašo „Sky News“.

Didžiulė Europos mozaika buvo pradėta eksponuoti Briuselyje taip pažymint Čekijos pirmininkavimo ES pradžią. Čekų diplomatai tikėjosi, kad jų kolegos sugebės priimti ir suprasti menišką kritiką ir parodys savo atvirumą bei toleranciją žodžio (ar meno) laisvei.

Visgi, taip pat paaiškėjo, kad visą šią mozaiką sukūrė ne atskiri menininkai, o vienas čekų menininkas, kurio buvo paprašyta imtis šios idėjos, o pinigus už honorarus kitiems menininkams pasiėmė pats.

Tai anaiptol nepatiko patiems čekų diplomatams. Sužinoję teisybę, jie atsiribojo nuo šio šedevro. Tačiau, nors ir sukurta keleto čekų, mozaika puikiai atskleidžia kiekvieną stereotipą apie daugumą šalių narių. „Žinojome, kad tiesa išaiškės, tačiau prieš tai labai norėjome sužinoti, ar Europa sugeba pasijuokti iš savęs“, – prisipažino menininkas Davidas Cerny, kuris visą tai ir sugalvojo.

Tačiau Bulgarija ne tik pasirodė nesavikritiška, bet būtent ji atskleidė tiesą, kad klozetu šalį pavertė ne bulgaras ir parašė oficialų skundą dėl įžeidimo.

Tačiau paprastų žmonių dėmesio mozaika „Entropa“ neabejotinai susilaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius