Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius pabendravo su TKS įgula: uždavė filosofinių klausimų

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį kalbėjosi su šešiais Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautais ir reto pobūdžio pokalbį pradėjo užduodamas filosofinį klausimą apie „žmogaus vietą visatoje“.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šešiasdešimtmetis italų astronautas Paolo Nespoli prisipažino, kad nors Žemę mato iš labai aukštai, jam taip pat knieti šis klausimas, o amerikietis Markas Vande'as Hei'us sakė, kad, matydamas mūsų planetą iš kosmoso, „supratęs, kokie mes esame pažeidžiami“.

Argentinietis popiežius mieste valstybėje sėdėjo prie mažo stalo priešais platų televizoriaus ekraną, kuriame buvo matyti sklandantys mėlynus kostiumus vilkintys astronautai iš Amerikos, Rusijos ir Italijos.

VIDEO: 2017.10.26 From Vatican City: Link-up with the International Space Station

„Laba diena arba labas vakaras. Įsivaizduoju laikas kosmoso stotyje slenka kitaip?“ – klausė popiežius.

„Astronomija mus priverčia susimastyti apie visatos neaprėpiamumą ir kelia tokius klausimus: iš kur mes ir kur link mes judame“, – svarstė popiežius.

Trisdešimt sekundžių vėluojantis palydovinis signalas P.Nespoli, M.V.Hei, amerikiečiams Randolphui Bresnikui ir Josephui Acabai ir rusams Sergejui Riazanskiui ir Aleksandrui Misurkinui davė laiko apsvarstyti vieną opiausių egzistencinių klausimų.

„Mūsų tikslas yra skleisti žinias, tačiau kuo daugiau sužinome, tuo labiau suprantame, kad labai mažai žinome“, – sakė P.Nespoli.

„Norėčiau, kad tokie žmonės kaip Jūs – teologai, filosofai, poetai, rašytojai – galėtų pakilti į kosmosą ir patyrinėti, ką reiškia būti žmogumi kosmose“, – sakė astronautas, o popiežius į tai atsakė linksėdamas ir šypsodamasis.

Tačiau popiežius turėjo ir daugiau klausimų: ką astronautai mano apie meilę kaip visatos jėga? Kaip jie atsipalaiduoja kosmoso stotyje ir kaip gyvenimas be gravitacijos pakeitė jų požiūrį į pasaulį?

Įgula vienas po kito mėgino atsakyti į filosofinius klausimus, jų nesutrikdė nei trumpam interviu pertraukę techniniai nesklandumai, nei rusų kalbos vertėjo nebuvimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius