-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos masonai planuoja atidaryti savo biurą Briuselyje

Prancūzijos masonai nurodė, jog dalis jų judėjimo pageidauja atidaryti savo biurą Briuselyje, kuris taptų atsvara religinėms organizacijoms, stiprinančioms savo įtaką Europos Sąjungos (ES) institucijose, praneša nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“.
Masonų apeigos
Masonų apeigos / „Scanpix“ nuotr.

„Masonų ložės turėtų vykdyti politiką teigiama prasme: nepaisant savo partinio susiskaldymo, pasisakyti už sekuliarizmą ir reikšti nesutikimą su vienu ar kitu vyriausybės arba Europos sprendimu“, – buvęs Prancūzijos Didžiųjų Rytų ložes didysis meistras Jeanas Michelis Quillardet trečiadienį sakė Belgijos dienraščiui „Le Soir“.

Pasak jo, Europos masonų ložės dėl šio klausimo nesutaria. Kai kurios yra „drovesnės“ už kitas ir sako, kad laisvieji mūrininkai atkreiptų į save perdėtą visuomenės dėmesį, jeigu atidarytų savo biurą ES politiniame centre.

Tačiau J.M.Quillardet pridūrė, kad praktinės problemos yra daug svarbesnės negu nuomonių skirtumai, taip pat nupasakojo, kaip galėtų būti įgyvendintas šis sumanymas. 

„Manau, kad mums kada nors pavyks sukurti bendrą masonų delegaciją dėl laisvosios minties Europos institucijose. Politiškai tai įmanoma. Tai mažiau įmanoma finansų lygiu, nes mūsų ištekliai daug menkesni nei Bažnyčių“, – aiškino jis 

Masonų atstovas sakė, kad jo brolijos biuro Briuselyje svarbiausias uždavinys būtų pilietiškumo idėjos stiprinimas.  „Būtina įgyvendinti universalią švietimo amžiaus idėją, kuriose esmę sudaro samprata, jog žmonės yra piliečiai – ir visų pirma Europos piliečiai, o ne žydai, juodaodžiai, išeiviai iš Magribo, homoseksualai ir heteroseksualai“, – pabrėžė J.M.Quillardet.

Pasak jo, Prancūzijos Didžiųjų Rytų ložė jau įsteigė darbo grupę, kuris mėgins suvienyti visas ES laisvųjų mūrininkų ložes.  2007 metais ji organizavo paneuropinį masonų kongresą Strasbūre, o 2008 ir 2009 metais įvyko suvažiavimai Graikijoje ir Turkijoje. 2010 metais tokį susitikimą planuojama surengti Portugalijoje.

J.M.Quillardet pridūrė, kad 2008 metais Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso pirmąkart susitiko su vienos ložių asociacijos, kuriai taip pat priklauso Prancūzijos Didžiųjų Rytų ložė, delegatais.

Tais pačiais metais jis parašė laišką Atėnuose vykusiam tarptautiniam laisvųjų mūrininkų kongresui.  „Sakėme jam, kad Europa turi ne vien krikščioniškas šaknis – ji daug perėmė iš graikų ir romėnų filosofijos, Renesanso humanizmo ir švietimo amžiaus. Mes užsitikrinome atstovavimą masonų brolijoms ir grupėms, kurios gina sekuliarizmą BEPA (Europos politikos patarėjų biure)“ – sakė J.M.Quillardet, turėdamas omenyje Europos Komisijoje veikiančią aukšto lygio politikos analitikų grupę.

J.M.Barroso laišką Europos masonai laiko „pripažinimu intelektualiniu lygiu“, pabrėžė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius