Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos nacionalinė biblioteka įsigijo „meilužių karaliaus“ Casanovos memuarus

Prancūzijos nacionalinė biblioteka įsigijo meilės nuotykiais pagarsėjusio venecijiečio Giacomo Casanovos memuarus, kurie anksčiau laikyti sunaikintais baigiantis Antrajam pasauliniam karui.
Casanovos memuarai
Casanovos memuarai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Biblioteka

Pageltę ir išblukę 3 700 puslapių G.Casanovos memuarų „Mano gyvenimo istorija“ rankraščiai buvo surasti sudėti į 12 dėžių. Tos dėžės buvo paslėptos saugioje vietoje Vokietijos mieste Leipcige, likus kelioms dienoms iki didelio sąjungininkų aviacijos bombardavimo 1945 metais.

„Per Antrąjį pasaulinį karą Leipcigas buvo subombarduotas, tačiau tos dėžės buvo surastos vieno banko rūsyje, kuriame buvo laikomos. Jų būklė gera, – Prancūzijos nacionalinės bibliotekos kuratorė Marie Laure Prevost sakė televizijai „Reuters TV.“ – Visi buvo sujaudinti, kai rado tuos rankraščius. Netgi (Winstonas) Churchillis klausinėjo, ar jie išliko per bombardavimą.“

Už memuarus, kuriuos G.Casanova pradėjo rašyti 1789 metais, kai dirbo bibliotekininku, Prancūzijos nacionalinė biblioteka sumokėjo apie 7 mln. eurų.  „Casanovos rankraščiai – visų laikų svarbiausias bibliotekos pirkinys... Be abejo, tai labai svarbus įvykis kultūros ir paveldo atžvilgiu“, – sakė bibliotekos direktorius Bruno Racine'as.

Rankraštyje, kurį G.Casanova nuolat taisė iki pat savo mirties 1798 metais, aprašoma daugelis šio venecijiečio meilės nuotykių.

„Tai vienas iš gausiausiai pasaulyje leidžiamų tekstų – išspausdinta šimtų šimtai leidimų..., kurie nuolat buvo taisomi, paprastinami, klastojami. Taigi, mums svarbu surasti tikrąją tiesą“, – pridūrė B.Racine'as.

Šį pirkinį finansavo vienas privatus rėmėjas, o biblioteka tikisi kitų metų rudenį suorganizuoti įsigytų rankraščių parodą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius