Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 4 tūkstančius metų: meilės ir trigubos žmogžudystės istorija

Jaunas vyras iš Švedijos išsiruošė keliauti į pietus, Vroclavą Lenkijoje, ir įveikė daugiau nei 900 km. Čia jį nužudė vietiniai. Įtariama, dėl meilės romanų su dviem moterimis, kurios žuvo kartu su juo. Istorija nebūtų įdomi, jeigu ne faktas, kad tai nutiko prieš 3,8 tūkst. metų, rašo Tvn24.pl. Kapą atvėrė ir tokius stulbinačius atradimus padarė lenkė archeologė, dirbanti Geteborgo universitete Švedijoje, Dalia Pokutta.
Meksikoje rasti kaulai
Meksikoje rasti kaulai / INAH nuotr.

Šios istorijos pėdsakai veda į kapą, atrastą Milejovicuose šalia Vroclavo. Jame rasti suaugusio vyro palaikai su strėlės liekanomis prie stuburo. Net po mirties vyras glaudė prie savęs jauną moterį. Iš kitos pusės šalia jo gulėjo dar viena moteris, apkabinusi vaiką.

„Man, kaip archeologei, kapas buvo gana keistas. Labai negilus, kūnai gulėjo beveik paviršiuje, o žmonės suguldyti netipiškai“, – pasakojo tyrimo autorė.

Abi moterys ir vaikas gerai maitinosi, bet vyras badavo, gali net ilgą laiką – metus ar dvejus. Manau, gyvenimo pabaigoje jis turėjo kovoti, kad išgyventų, – aiškino D.Pokutta.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad šie žmonės mirė apie 1844 metus prieš Kristų. Jų kilmę archeologė nustatė tirdama izotopų santykį kauluose. Moterys ir vaikas buvo vietiniai, gimę ir mirę Vroclavo apylinkėse. Bet vyras atvykėlis, tikėtina, kilęs iš Skandinavijos, iš pajūrio. Anglies ir azoto izotopų tyrimas net leido ištirti, ką šie žmonės valgė.

„Abi moterys ir vaikas gerai maitinosi, bet vyras badavo, gal net ilgą laiką – metus ar dvejus. Manau, gyvenimo pabaigoje jis turėjo kovoti, kad išgyventų, nuolat buvo nepakankamai pavalgęs, galbūt net valgė žolę“, – aiškino D.Pokutta.

Kartu su policijos pareigūnais nustatyta, kad prieš mirtį vyras dar įstengė kovoti ir bandė bėgti. „Nužudymų tyrėjai pastebėjo, kad strėlė į nugarą tokioje vietoje gali įsmigti tik tada, jeigu žmogus bėga ir yra nusisukęs nugara į užpuoliką. Šiais laikais į nugarą nušaunami tie, kurie bando pabėgti“, – pasakojo archeologė.

Šis atradimas patvirtino priešistorinių laikų ryšius tarp Lenkijos ir Švedijos. „Žmonės migravo ir dar anksčiau, bet šis atvejis tai tvirtai įrodo. Šie vyras ir moterys buvo pažįstami, nors gimė už tūkstančio kilometrų vieni nuo kitų. Kelias, kurį įveikė vyras, yra labai tolimas, jei matuotume tiesiai – apie 800 km. Dalis archeologų iki šiol netiki, kad žmonės Bronzos amžiuje galėjo pėsčiomis ar valtimi įveikti Baltiją“, – kalbėjo D.Pokutta.

Projekto metu archeologė ištyrė 50 asmenų palaikus Vroclavo apylinkėse. Rezultatai rodo, kad čia gyveno keliauti mėgstantys žmonės, o regionas buvo įvairiatautis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius