Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

PSO: rūkančiųjų skaičius mažėja visame pasaulyje

Pastaraisiais metais rūkančiųjų skaičius visame pasaulyje nuosekliai mažėjo, antradienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), ragindama šalis toliau stiprinti kontrolės priemones, kad būtų užkirstas kelias mirtinai priklausomybei nuo tabako.
Cigaretės
Cigaretės / 123RF.com nuotr.

2020 metais visame pasaulyje tabako gaminius vartojo apie 1,3 mlrd. žmonių, palyginti su 1,32 mlrd. prieš dvejus metus, teigiama naujausioje PSO ataskaitoje.

Tikimasi, kad šis skaičius iki 2025 metų sumažės iki 1,27 mlrd. – tai reikš, kad per septynerių metų laikotarpį tabako vartotojų sumažės maždaug 50 mln., nors pasaulio gyventojų skaičius auga.

Pasak ataskaitos, 2000 metais beveik trečdalis vyresnių nei 15 metų pasaulio gyventojų vartojo tabako gaminius, tačiau tikimasi, kad iki 2025 metų šis skaičius sieks tik penktadalį.

„Labai džiugina tai, kad kiekvienais metais vis mažiau žmonių vartoja tabaką“, – sakoma PSO vadovo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso pareiškime.

Visgi „mums dar reikia nueiti ilgą kelią, o tabako įmonės ir toliau naudoja gudrybes, siekdamos apginti milžinišką pelną, kurį uždirba prekiaudamos mirtinomis prekėmis“, - pridūrė organizacijos vadovas.

Daugiau nei 8 mln. mirčių

Remiantis PSO duomenimis, kasmet nuo tabako vartojimo miršta daugiau nei 8 mln. žmonių – dauguma jų tiesiogiai dėl tabako vartojimo, o 1,2 mln. – paveikti pasyvaus rūkymo.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje įspėta, kad metinis mirčių skaičius kurį laiką ir toliau didės, net jei tabako vartojimas mažės, „nes tabakas žudo jo vartotojus ir veikiamus asmenis lėtai“.

Ataskaitoje teigiama, kad šiuo metu 60 šalių yra užsibrėžusios sumažinti tabako vartojimą 30 proc. 2010–2025 metų laikotarpiu.

Kai prieš dvejus metus PSO paskelbė ataskaitą apie pasaulines tabako vartojimo tendencijas, tik 32 šalys siekė šių tikslų.

„Matome didelę pažangą daugelyje šalių“, tačiau „ši sėkmė yra trapi“, pridūrė PSO sveikos gyvensenos skatinimo direktorius Ruedigeris Krechas.

Ataskaitoje šalys raginamos plačiau taikyti pripažintas tabako vartojimo mažinimo priemones, įskaitant reklamos draudimų vykdymą, įspėjimų apie žalą sveikatai klijavimą ant cigarečių pakelių, tabako mokesčių didinimą ir pagalbos teikimą tiems, kurie nori mesti rūkyti.

PSO apskaičiavo, kad kasmet investavus vos 1,68 JAV dolerio vienam gyventojui į tokias priemones kaip patarimai trumposiomis žinutėmis, iki 2030 metų būtų galima padėti sėkmingai mesti rūkyti 152 mln. žmonių.

Nors rūkančiųjų skaičiai mažėja, ataskaitoje, į kurią neįtrauktas elektroninių cigarečių vartojimas, pabrėžta, kad praėjusiais metais tabako gaminius vis dar vartojo 36,7 proc. vyrų ir 7,8 proc. moterų populiacijos.

Dar labiau susirūpinimą 38 mln. 13–15 metų paauglių elgesys.

Tai sudaro 10 proc. visų šios amžiaus grupės paauglių, o berniukai labiau linkę pradėti rūkyti nei mergaitės.

Europa yra pasaulio regionas, kuriame daugiausia moterų vartoja tabako gaminius – 18 proc., rodo ataskaita.

Tuo tarpu daugiausia vyrų rūko Vakarų Ramiojo vandenyno regione ir skaičiuojama, kad čia iki 2025 metų daugiau nei 45 proc. vyrų vis dar vartos tabaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius