-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Puvočių kaimo moterys iki šiol žaidžia archajišką žaidimą akmenukais

Stasiulė, Marytė ir Jonukė, gyvenančios prie Merkio upės, prisimena ir kartais vis dar pamiklina rankas į orą mėtydamos akmenukus. Kaip jos pačios sako: „einam akmenukais grayc“. Mokslininkai mano, kad tai vienas seniausių žaidimų pasaulyje. Žinoma, kad Lietuvoje jis jau buvo žaistas prieš pusę tūkstančio metų, tačiau tikroji jo istorija yra neabejotinai senesnė.
Puvočiuose iki šiol nepamirštamas archajinis žaidimas
Puvočių kaimo moterys žaidžia archajišką žaidimą akmenukais

Akmenukais „graidavo“ ganydamos karves

Puvočių kaime (Varėnos r.) prikūrentoje kaimo pirkioje susirinkusios Stasiulė, Marytė ir Jonukė nesisielojo, kad jos yra vienos iš paskutiniųjų gyventojų kadaise buvusiame dideliame kaime. Neverkė, kad jų vyrai seniai mirę. Nesiskundė ir sveikata.

Moterys, susėdusios ant sofos, prisiminė savo vaikystę. Ne su grauduliu, bet su šypsena ir juoku. Ir ne tik žodžiais prisiminė. Nepabūgo ir rankas pamiklinti žaisdamos savo vaikystės žaidimą. Šio žaidimo pavadinimo jos neprisimena. Kaip pačios sako – „Niekap nevadzindavom. Sakydavom, kad ainam akmenukais grayc.“

Akmenukais „graidavo“ su kerdžiumi ganydamos karves, kai pabosdavo verpti tamsiais žiemos vakarais arba tiesiog kai būdavo liūdna.

Į orą mėtydavo „karalių“ ir rinkdavo akmenis

Žaidimo taisyklės paprastos. Surandami 5 nedideli akmenukai. Stengiamasi, kad 4 iš jų būtų panašūs vienas į kitą, o likęs – kiek išsiskirtų. Šis būdavo vadinamas „karaliumi“.

Žaidėjai išmeta akmenukus ant žemės. Tuomet „karalius“ ranka yra išmetamas į orą. Kol jis nenusileido ant žemės, ta pačia ranka reikia pagriebti gulintį akmenuką ir spėti pagauti krentantį „karalių“. Abu jie turi atsidurti delne ir neiškristi ant žemės.

Jeigu pavyksta, nuo žemės pagriebtas akmenukas atidedamas į šoną, o „karalius“ vėl metamas ir bandoma griebti jau antrąjį akmenuką, gulintį ant žemės. Taip žaidžiama tol, kol surenkami visi keturi akmenukai.

Jeigu akmenukas išsprūsta iš rankos arba „karalius“ nukrenta ant žemės, sakoma, kad žaidėjui „kliuvo“, ir jis iškrenta iš žaidimo.

VIDEO: Puvočiuose močiutės iki šiol žaidžia vieną seniausių žaidimų pasaulyje

Yra keli žaidimo lygiai

Jeigu toks žaidimas po kurio laiko pasirodo per daug paprastas, tuomet pasitelkiamos sudėtingesnės taisyklės.

Išmetus „karalių“ reikia nuo žemės vienu kartu sugriebti ne vieną, o du akmenukus. Jeigu pavyksta – tris, o galų gale – visus keturis.

Kitas variantas, dzūkių dar vadinamas „pšešbranke“, kai per tą laiką, kol „karalius“ ore, reikia ne pagriebti gulintį akmenuką, o pravaryti jį pro iš pirštų padarytus „vartus“.

„Vartai“ yra padaromi sukryžiuojant smilių ir didįjį pirštą. Tiesa, dzūkai šiuos pirštus vadina kiek kitaip – „smaguriu“ ir „didziuliu“. Tarp nykščio ir sukryžiuotų pirštų atsiradęs tarpas tampa „vartais“. Jų perkelti žaidimo metu negalima.

Mokslininkai mano, kad tai vienas seniausių žaidimų pasaulyje

Žaidimus ir žaislus tyrinėjantis mokslų daktaras ir vienas iš Žaislų muziejaus įkūrėjų Povilas Blaževičius sako, kad Puvočių kaimo moterų žaidžiamas žaidimas gali būti laikomas vienu iš seniausių pasaulyje.

„Šio tipo žaidimai paprastai žaidžiami su avių, ožkų ar kitų gyvūnų šokikauliais (astragalais), tačiau gali būti naudojami ir akmenukai. Šis žaidimas visame pasaulyje dažniausiai vadinamas tiesiog astragalų žaidimu“, – pasakojo P.Blaževičius.

Lietuvoje Vilniaus Žemutinėje pilyje yra aptikti maždaug 500 metų senumo archeologinių žaidimo kauliukų komplektas, kuriuo buvo žaidžiamas toks žaidimas. Tačiau galima manyti, kad tikroji šio žaidimo istorija ir Lietuvoje yra kur kas senesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius