Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbėnuose parašytas ilgiausias žemaitiškas sakinys

„Vėina poikė pavasarė dėina susėrinka sosieda ont kamaras laiptu ė nusprėndė, kad je jauns pablūdije, Dėivalis nesūdije, tat turbūt gyvenėms daruos geresnis i musintas patės gražiausės dėinas yr tumet, kada būni geruos nuotaikas“, - taip skamba ilgiausias Darbėnų gimnazijos vaikų parašytas žemaitiškai.
Rašymas
Rašymas / 123rf.com

Tradicinėje pavasario mugėje Darbėnų gimnazijos bendruomenė siekė rekordo – kūrė ilgiausią žemaitišką sakinį. Tarmių metams skirtas renginys tapo atrakcija ir žemaičių tarmės puoselėtojams, ir senovės lietuvių žaidimų aistruoliams bei rankdarbių mėgėjams.

Darbėnų gimnazijoje mugės dalyviai ir svečiai kūrė ilgiausią žemaitišką sakinį.

„Surengėme vestuves: į jas atvykę neva svečiai iš Dzūkijos, Aukštaitijos ir kitų šalies regionų pristatė savo kultūrines ypatybes bei papročius. Kiekviena klasė parengė pristatymą – tokiu būdu žaismingai susipažinome su visa Lietuva“, - pasakojo gimnazijos direktorė Sonata Litvinienė ir viena iš renginio organizatorių pavaduotoja Edita Gliožerienė.

Pasak jos, be šio pavasarinio „kermošiaus“ mokyklos gyvenimas neįsivaizduojamas – ir mažiausi, ir didžiausi į mugę suguža prisikepę skanėstų, prisigaminę rankdarbių, o prieš tai išsidūksta energingose sportinėse varžybose.

Tačiau prieš prasidedant prekybai mokyklos vadovė visus mugės svečius pakvietė siekti rekordo – sukurti ilgiausią žemaitišką sakinį.

„Šie metai yra skirti tarmėms, todėl šiandien visi kalbėkime žemaitiškai, pastebėkime savo tarmės grožį“, - ragino S.Litvinienė.

Kuriant ilgiausią žemaitišką sakinį galėjo dalyvauti visi – ant ilgo ritinio popieriaus pradėtą sakinį improvizuodami kūrė dešimtys žmonių. Jų kūrybos rezultatas – 33 žodžius turintis sakinys: vėina poikė pavasarė dėina susėrinka sosieda ont kamaras laiptu ė nusprėndė, kad je jauns pablūdije, Dėivalis nesūdije, tat turbūt gyvenėms daruos geresnis i musintas patės gražiausės dėinas yr tumet, kada būni geruos nuotaikas.

Bendrine kalba tai reikštų: Vieną puikią pavasario dieną susirinko kaimynai ant kamaros laiptų ir nusprendė, kad jei jaunas linksminas, Dievulis neteisia, tai turbūt gyvenimas daros geresnis ir pačios gražiausios dienos yra tuomet, kai būni geros nuotaikos.

„Sakinyje ne vienas itin senoviškas žodis, tad reikia manyti, jog sakinį kūrė ne tik jaunimas, bet ir vyresnės kartos žmonės. Nežinom, ar rekordą pasiekėm, tačiau savo sumanymą įgyvendinome ir dabar galvojame, kur šitą smagų sakinį pakabinti, kad visi galėtų paskaityti“, - jau po mugės kalbėjo direktorės pavaduotoja Daiva Račkauskienė.

Plačiau apie tai skaitykite - „Pajūrio naujienose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius