Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasta į Lochneso pabaisą panašaus padaro liekanų

Gyvūno, panašaus į visame pasaulyje žinomos mistinės būtybės Lochneso pabaisos, palaikai buvo rasti viename Didžiosios Britanijos paplūdimių. Mokslininkų teigimu, tokio tipo padaras gyveno Lamanšo sąsiaurio teritorijoje prieš 200 milijonų metų.
Taip atrodė pleziozaurai.
Taip atrodė plesiozaurai. / Dmitrijaus Bogdanovo/wikimedia.org pieš.

Kaip pranešė Telegraph.co.uk, archeologai praleido mėnesių mėnesius, kad surinktų daugybę senų kaulų, rastų kalkakmenio luite. Vertingą radinį aptiko Didžiosios Britanijos paplūdimius naršantys iškasenų ieškotojai.

Sudėlioję didžiąją dalį kaulų dėlionės archeologai atskleidė, kad rastas skeletas (šiuo metu sudėta 70 proc.) priklauso 12 pėdų, arba maždaug 3,7 metro, ilgio vandens reptilijai pleziozaurui. Jūrų reptilija panaši į tariamai egzistuojantį Lochneso monstrą dėl savo ilgo kaklo ir uodegos, keturių didelių pelekų ir aštrių it skųstuvo ašmenys dantų.

Rastas dinozauras – retenybė

Pleziozaurai egzistavo maždaug prieš 150–200 milijonų metų, kai vietoje, kurioje dabar yra Lamanšo sąsiauris, buvo sekli tropinė jūra. Mokslininkų atliktas detalus kaulų tyrimas parodė, kad ant rasto skeleto matyti plėšraus dinozauro dantų, tai esą ir galėjo tapti pleziozauro mirties priežastimi.Visame pasaulyje yra tik 10 žinomų visiškų arba dalinių tokios rūšies egzempliorių, – sakė Richardas Edmondsas.

„Jurassic Coast World Heritage Site“ mokslo direktorius Richardas Edmondsas tvirtino, kad pleziozaurai – retenybė. „Visame pasaulyje yra tik 10 žinomų visiškų arba dalinių tokios rūšies egzempliorių, – sakė jis. – Dirbu su tuo jau 30 metų, išties išskirtinis kaulas man pasitaiko ne taip jau dažnai.“

Šio dinozauro liekanos buvo rastos po uolomis Monmuto paplūdimyje netoli Laim Ridžiso miesto, Dorseto grafystėje. Jas rado Tracey Marler. Moteris, iškasenų ieškotoja,  pirmiausia pamatė kalkakmenyje vieną kaulą, o vėliau, pasikvietusi į pagalbą fosilijų ekspertą Chrisą Moore‘ą, kartu grįžo į radinio vietą ir aptiko dar 4 kaulus.

Apkandžiojo grobuonis

Toliau kasinėjant rasta dar 150 stuburo kaulų ir padaro kaukolės bei žandikaulio dalių. Žandikaulyje buvo išlikęs ir vienas dinozauro dantis. „Dinozaurą radome dalimis, bet iš kaulų buvo galima susidaryti vaizdą, kaip jis atrodė, – žavėjosi Ch.Moore‘as. – Kai kurie uodegos kaulai buvo išlikę tose vietose, kur ir turėtų būti, vietoje buvo ir kaklo kaulai. Pastebėjome, kad kai kurie kaulai buvo šiek tiek apkramtyti.“

Anot specialisto, ant rastų liekanų akivaizdūs kito grobuonio dantų pėdsakai. „Skeletas išdraskytas kitos agresyvios jūrų reptilijos“, – konstatavo jis. Pasak tyrėjo, pleziozaurai gyveno sekliose atogrąžų ir daugiausia  dantis ir mito daugiausia žuvimi. Tokią reptiliją užpuolęs plėšrūnas, Ch.Moore‘o nuomone, turėtų būti ichtiozauras, kuris buvo mėsėdis.

Artimiausiu metu bus atlikta daugiau rastų dinozauro liekanų tyrimų. Manoma, kad po kiek laiko pleziozauro skeletas bus eksponuojamas Laim Ridžiso muziejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius