Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje rengiamasi skrydžio į Marsą imitacijos eksperimentui

Šių metų kovą Rusijoje bus pradėtas skrydžio į Marsą imitacijos eksperimentas, pranešė Rusijos mokslų akademijos medicinos ir biologijos problemų institutas (IMBP).
Kosmosas
Kosmosas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Marsas Kosmosas

Eksperimente „Mars 500“ dalyvaus šeši savanoriai iš Rusijos ir Europos šalių, taip pat tikriausiai iš Kinijos. „Kosmonautai“ 520 parų išbus visiškai atskirti nuo pasaulio, atlikdami visus „erdvėlaivio“ įgulos darbus.

Jie įsikurs Maskvoje įrengtame IMBP bandymų komplekse, imituojančiame į Marsą planuojamo pasiųsti erdvėlaivio kapsulę. 550 kubinių metrų tūrio kompleksą sudaro tūpimo, bandymų ir gyvenamasis moduliai, taip pat sandėlys ir oranžerija.

Be to, tame komplekse sumontuota 1 200 kubinių metrų tūrio kamera, imituojanti Marso paviršių, ant kurio „išsilaipins“ du iš šešių „kosmonautų“.

„Projekto “Mars 500„ pagrindinį etapą planuojama pradėti šių metų kovo antroje pusėje“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė instituto šaltinis.

Šio eksperimento tikslas – ištirti žmonių fiziologinę ir psichologinę adaptaciją prie gyvenimo kosminiame laive, taip pat išbandyti gyvybės palaikymo sistemas ir mokslinius prietaisus. Atliekant šį bandymą mokslininkai ketina numatyti ir sumodeliuoti visus tarpplanetinio skrydžio ypatumus, išskyrus įgulos apšvitinimą kosminiais spinduliais ir nesvarumo būklę.

Bandymą „Mars 500“ sudarys trys etapai: 240 dienų truksiantis „skrydis“ iš Žemės į Marsą ir tokios pat trukmės kelionė atgal bei 30 dienų ekspedicija Raudonosios planetos paviršiuje.

2008 metų pabaigoje IMBP atliko 14 parų trukusį skrydžio į Marsą techninį eksperimentą, o pernai – 105 paras trukusį preliminarų tokio skrydžio sąlygų tyrimą su kita „kosmonautų“ įgula.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius