-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos animatoriai pagerbė pirmųjų kosmose pabuvojusių šunų atminimą

Du bekilmiai šunys Belka ir Strelka pateko į istoriją 1960 metais, kai pakilo į orbitą Sovietų Sąjungos paleistoje kosminėje kapsulėje, buvo grąžinti į Žemę ir tapo pirmaisiais gyvūnais, atlaikiusiais kosminę kelionę.
Kadras iš filmo „Kosminiai šunys: Belka ir Strelka“
Kadras iš filmo „Kosminiai šunys: Belka ir Strelka“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus pusei šimtmečio, šiedu šunys tapo Rusijoje sukurto pilnametražio trimačio animacinio filmo „Kosminiai šunys: Belka ir Strelka“ žvaigždėmis, kuriame vaizduojama tikra jų kosminio skrydžio istorija.

Šiame filme pasakojama, kaip tos dvi kalytės buvo sugautos Maskvos gatvėse ir nuvežtos į tyrimų centrą, kur yra ruošiamos kosminiam skrydžiui ir turi ištverti varginančius bandymus bei kęsti sukimą centrifugoje.

Vėliau šunys pasiunčiami į kosmosą raketa kartu su greitakalbe žiurke Venia, nors tikrosios Belka ir Strelka kapsulėje buvo su pelėmis, augalais ir vabzdžiais.

Filme, kuris Rusijoje bus pradėtas rodyti šią savaitę, taip pat esama kitų nukrypimų nuo tikrosios istorijos: Belka ir Strelka ne vien praleidžia parą orbitoje, bet ir išeina į atvirą kosmosą ir net pakeičia baterijas pirmajam dirbtiniam Žemės palydovui „Sputnik“.

Maskvoje sukurta 4 mln. eurų (13,8 mln. litų) kainavusi animacinė juosta yra „tikrais įvykiais pagrįsta pasaka“, sako vienas iš jos režisierių Sviatoslavas Ušakovas.

Tai nuostabi istorija apie draugystę ir įveiktus sunkumus. Manau, būtent to reikia vaikams, teigia filmo režisierius.

S.Ušakovas animacijos mokėsi garsioje Maskvos kino studijoje „Pilot“, tačiau praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje išvyko dirbti į Los Andželą, o vienu metu dirbo animacijos studijoje „Klasky Csupo“, sukūrusioje populiarių filmų, tokių kaip „Išdykėliai“ (Rugrats).

42 metų kino kūrėjas netapo Belkos ir Strelkos kosminio skrydžio liudininku, tačiau gerai mena mokyklos laikus, kai priklausė sovietinei pionierių organizacijai.

Naujajame filme kruopščiai atvaizduotas kasdienis gyvenimas Sovietų Sąjungoje – nuo automobilių „Pobeda“ iki mineralinio vandens automatų ir dienraščio „Pravda“ puslapių, tačiau S.Ušakovas sako, jog jam svarbiausia pramoga, o ne ideologija.

„Savaime suprantama, nenorime Sovietų Sąjungos arba jos politikos atsikūrimo, – aiškino jis. – Kai vaikai pamato metropolitene Lenino biustą, jis jiems nesukelia jokių emocijų. Tai tarsi bet kuris kitas meno kūrinys“.

Bet kokiu atveju, jo filmas siunčia drąsinančią žinią, pridūrė režisierius.

„Tai nuostabi istorija apie draugystę ir įveiktus sunkumus. Manau, būtent to reikia vaikams“, – pabrėžė jis.

Belkos ir Strelkos, kurių vardai rusų kalba reiškia Voverė ir Strėlytė, istorija žmonėms paliko daug malonesnių įspūdžių negu tragiškai pasibaigęs pirmojo „kosminio šuns“ Laikos skrydis.

1957 metais ta kalytė nugaišo nuo perkaitimo praėjus kelioms valandoms po starto mažytėje kosminėje kapsulėje. Bet kokiu atveju, to bandomojo gyvūno į Žemę grąžinti neplanuota.

Belka ir Strelka tapo garsenybėmis, kai sėkmingai grįžo į Žemę 1960 metų rugpjūčio 20 dieną. Naujojo filmo pabaigoje rodomi archyviniai dokumentiniai kadrai, kuriuose matoma, kaip tie šunys demonstruojami žurnalistams ir yra vežami ant limuzino galinės sėdynės.

Pasakojama, kad pirmasis į kosmosą pakilęs žmogus Jurijus Gagarinas po savo skrydžio pajuokavo: „Nesu tikras, ar esu pirmasis žmogus, ar paskutinis šuo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius