-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Š.Marčiulionis: „Žaidžiant padelio tenisą reikia mažiau fizinių jėgų, bet daugiau nuovokos“

8-tame dešimtmetyje Meksijoje Enriques Corcuera'o sukurtas padelio tenisas per keletą dešimtmečių žaibiškai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Jau ir Lietuvoje ši sporto šaka turi sparčiai augančią bendruomenę, kurios įkūrėju yra laikomas buvęs krepšininkas, verslininkas Šarūnas Marčiulionis. Kas lėmė tokį staigų padelio teniso išpopuliarėjimą? Apie padelio teniso ypatumus 15min.lt kalbasi su šios sporto šakos entuziastu Š.Marčiulioniu.
Šarūnas Marčiulionis žaidžia padelio tenisą / „Padel Lietuva“ nuotr.
Šarūnas Marčiulionis žaidžia padelio tenisą / „Padel Lietuva“ nuotr.

– Kaip jūs susidomėjote padelio tenisu? Kuo ši sporto šaka jus sužavėjo?

– Mane su padelio tenisu supažindino Ispanijoje, kur šiuo metu tai yra viena populiariausių sporto šakų. Ten net klubuose žaidžia daugiau padelį nei tenisą.

Žaidžiant padelio tenisą reikia mažiau fizinių jėgų, bet daugiau nuovokos. Tuo šis žaidimas ir yra įdomus. Sakyčiau, mane užkabino tai, kad jame yra daugiau žaidybinės fantazijos nei tenise.

Be to, norint žaisti šį žaidimą reikia investuoti mažiau laiko ir pinigų: jeigu per tinklą jau permuši kamuoliuką, jau žaidi. Jeigu tokie patys kaip tu kitoje pusėje stovi, jau įdomiau.

Tarkime, teniso aikštė yra didelė, ir norint žaisti tenisą reikia turėti fizinį pasirengimą, o padelį gali žaisti net jeigu tu ar tavo priešininkas yra silpnesnis. Jeigu žaidi su silpnesniu varžovu, ir silpnesnis muša, tenise jau būtų viskas, nes varžovas turi tą kamuolį atmušti.

Padelyje paprasčiau – jeigu tas smūgis praleidžiamas, kitas gali jį kompensuoti, atmušdamas nuo sienos.

Padelio teniso kortai / „Padel Lietuva“ nuotr.
Padelio teniso kortai / „Padel Lietuva“ nuotr.

– Kiek laiko gyvuoja Lietuvos padelio teniso federacija, kurios viceprezidentu buvote išrinktas?

Norint žaisti šį žaidimą reikia investuoti mažiau laiko ir pinigų: jeigu per tinklą permuši kamuoliuką, jau žaidi.

– Federacija buvo įkurta 2014 m., tad esami labai „švieži“. Stengiamės būti aktyvūs, esu šiais metais gavęs pakvietimą rugsėjo mėnesį dalyvauti Monte Karle vykstančiame padelio turnyre, kuriame žais Vokietijos, Belgijos ir Prancūzijos komandos.

Bus labai įdomu stebėti varžybas, kai jas žais aukšto meistriškumo sportininkai. Be to, pačių turnyrų stebėjimas yra kitoks: padelis žiūrimas ne iš šono (kaip tenise), o iš galo, kadangi, kitu atveju, gali susiskuti galva. (juokiasi)

Šarūnas Marčiulionis / „Padel Lietuva“ nuotr.
Šarūnas Marčiulionis / „Padel Lietuva“ nuotr.

Ar susilaukiate daug susidomėjimo šia nauja (Lietuvai) sporto šaka?

– Tikrai taip. Kas yra įdomu, jog prie padelio prisijungia ir mūsų teniso profesionalūs žaidėjai. Be to, jaunimas greitai pagauna visus padelio žaidimo ypatumus ir iš karto pajaučia didelį šio žaidimo smagumą.

Toliau apie padelio teniso taisykles bei paplitimą Lietuvoje kalbamės su padelio teniso federacijos atstove Akvile Dovydaityte.

– Kokia yra padelio teniso kilmė? Kuo jis iš esmės skiriasi nuo įprasto teniso?

Nuo teniso šis žaidimas skiriasi tiek inventoriumi, tiek aikšte, tiek ir taisyklėmis

– Ispaniškas žodis „padel“ reiškia irklą, tačiau stebint padelio teniso partiją veikiau atrodo lyg žaidėjai vikriai darbuotųsi keptuvėmis. Nuo teniso šis žaidimas skiriasi tiek inventoriumi, tiek aikšte, tiek ir taisyklėmis.

Jei kamuoliukas primena įprastą, tai iš stiklo pluošto pagamintos bestygės raketės labiau panašėja į tas, kuriomis naudojasi stalo tenisininkai. Padelio teniso aikštė yra triskart mažesnė nei teniso, iš šonų ją juosia vielos tinklas, o galuose suręstos betono arba grūdinto stiklo sienos. Žaidėjai gali naudotis visomis sienomis kaip skvoše, kad pergudrautų savo oponentus.

Padelio teniso inventorius /  „Padel Lietuva“ nuotr.
Padelio teniso inventorius / „Padel Lietuva“ nuotr.

Padelio tenise taškų skaičiavimo sistema yra lygiai tokia pati kaip tenise, tačiau šis žaidimas turi savitas taisykles. Lyginant su tenisu, padavimas yra ne toks reikšmingas, nes paduodant, kamuoliukas pirmiausiai turi atsimušti nuo paviršiaus ir tik tada būti smūgiuojamas.

Šiuo metu šis tenisas turi daugiau nei 10 milijonų žaidėjų visame pasaulyje

Padavimas yra atliekamas žemiau juosmens lygio, todėl stipriai „servuoti“ kamuoliuką yra sudėtinga. Taip pat kamuoliukui atmušti galima naudotis sienomis.

Tarp teniso ir padelio teniso smūgių yra didelis skirtumas: tenise smūgiai yra tiesioginiai bei daromi stipriai užsimojus, tuo tarpu padelio tenise žaidėjai kamuoliuką „stumia“ be didelio užsimojimo, nes dėka didelio žaidimo tempo galingam smūgiui atlikti nėra laiko.

VIDEO: Best Rallies and Spectacular Points, Final Padel Tournament WPT Murcia 2013

– Koks yra padelio teniso paplitimas/populiarumas kitose šalyse?

– Nors padelio tenisas pasaulyje pradėtas žaisti visai neseniai, per pastaruosius metus ši sporto šaka pradėjo plisti tokiose šalyse kaip Brazilija, Urugvajus, Čilė, Paragvajus, JAV, Kanada, Portugalija, Prancūzija, Belgija, Italija, Olandija, Suomija ir t.t.

Padelio tenisas taip pat pasiekė ir Junginę Karalystę. Šiuo metu šis tenisas turi daugiau nei 10 milijonų žaidėjų visame pasaulyje. Žaidimas sulaukia ir garsių sportininkų pripažinimo.

Padelio tenisą žaidžia ir tenisininkas Novakas Džokovičius, futbolininkai Lionelis Messi, Andresas Iniesta, visas Madrido „Atletico“ ir „Real“ klubų žvaigždynas rengia šio žaidimo turnyrus.

Lietuvoje geriausiai žinomas šio sporto atstovas – Š.Marčiulionis. Prie jo prisijungė ir kiti garsūs Lietuvos krepšininkai Valdemaras Chomičius, Arvydas Sabonis, Arvydas Macijauskas.

– Kur Lietuvoje galima išmėginti šią sporto šaką? Ar yra vykdomi padelio teniso turnyrai?

– Taip, atsirandant vis daugiau padelio teniso gerbėjų Lietuvoje, vyksta įvairūs klubų ir federacijos organizuojami turnyrai, kur žaidėjai gali išmėginti savo jėgas ir kovoti dėl vietų reitinguose.

Šiuo metu padelio teniso aikštelės yra Kaune, Vilniuje, Dubingiuose, Nidoje, Molėtuose. Vilniuje teniso aikštelės yra net keliose vietose – Bernardinų sodo teniso aikštyne, Fanų stadione, „Litexpo“ rūmuose, greitu metu ir prie Baltojo tilto. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius