Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Šachmatai iš švedų režisieriaus Bergmano filmo parduoti už milijoną kronų

Šachmatų lenta iš švedų režisieriaus Ingmaro Bergmano 1957 metų filmo „Septintasis antspaudas“ („Det sjunde inseglet“) pirmadienį buvo parduota aukcione už 1 mln. Švedijos kronų (apie 335 tūkst. litų), pranešė aukcionų namai „Bukowski's“.
I.Bergmano kolekcija
I.Bergmano kolekcija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šachmatai

Legendiniam režisieriui, kuris mirė 2007 metais sulaukęs 89-erių, priklausę 337 daiktai buvo parduoti Stokholme vykusiame aukcione iš viso už 18 mln. kronų. Jų kaina nuo pradinės vidutiniškai pakilo dešimteriopai.

Tarp šių daiktų buvo už filmus gauti prizai ir apdovanojimai, miegamojo staliukas su I.Bergmano užrašais, taip pat darbo stalas, prie kurio jis parašė daugelį scenarijų.

Filmo „Septintasis antspaudas“ pagrindinis veikėjas riteris kryžininkas, kurį vaidina Maxas von Sydowas, atitolino savo lemtį, pasiūlydamas Mirčiai, kurią vaidina Bengtas Ekerotas, sužaisti šachmatų partiją.

Šie šachmatai buvo parduoti už maždaug 50 kartų didesnę kainą nei tikėtasi, nors rinkinyje stinga baltųjų karaliaus, kuris buvo apgadintas kuriant filmą.

„Tai pranoko visus lūkesčius“, – sakė aukcioną organizavęs „Bukowski's“ vyriausiasis kuratorius Carlas Barkmanas.

Šis aukcionas sukėlė didelį susidomėjimą: per kelias dienas parduodamų daiktų nuotraukas „Bukowski's“ tinklalapyje peržiūrėjo apie 8 tūkst. žmonių iš daugiau nei šimto šalių.

„Tai geriausiai liudija, koks didis jis tebėra ir kaip mes turėtume didžiuotis savo Ingmaru Bergmanu“, – sakė C.Barkmanas.

JAV kino režisierius Woody Allenas yra pavadinęs I.Bergmaną „ko gero, visai atžvilgiais didžiausiu kino menininku nuo pat filmavimo kameros išradimo“.

Švedų kino grandas pastatė daugiau nei 50 filmų, tarp jų tokius šedevrus kaip „Šnabždesiai ir riksmas“ („Viskningar och rop“), „Rudens sonata“ („Herbstsonate“) ir „Žemuogių pievelė“ („Smultronstallet“), taip pat daugiau nei 100 teatro vaidinimų.

I.Bergmanas sukūrė tris iš keturių švedų filmų, laimėjusių „Oskarą“ geriausio užsienio filmo nominacijoje: „Šaltinis“ („Jungfrukallan“), „Lyg veidrodyje“ („Sasom I en spegel“) ir „Fani ir Aleksandras“ („Fanny och Alexander“). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius