Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės jegainės keliuose (video)

JAV įmonė „Solar Roadways“ ieško rėmėjų neįprastai idėjai – tiesti automobilių kelius, sudarytus iš saulės elementų. Jų tikslas ambicingas – sukurti tvirtą kelio dangą, kurioje būtų integruoti saulės elementai, tiekiantys energiją į elektros tinklus, o ateityje ir elektromobiliams.
Bandomoji kelio atkarpa
Bandomoji kelio atkarpa / Kadras iš video

Idėja nėra nauja – mes apie ją rašyta dar 2007 metais.  Gaila, tačiau nuo to laiko jokių realių pokyčių neįvyko – joks stambus investuotojas kol kas tokia galimybe nesusidomėjo.

Tiesa, įmonės darbuotojų entuziazmo tai nemažina – jie nutarė dalyvauti ir „General Electric“ konkurse „Ecomagination Challenge“, kuriame visi: įmonės, išradėjai, mokslo institutai ar universtitetai bei jų studentai gali teikti savo idėjas, kaip kurti naujos kartos elektros energijos tinklus ir tikėtis gauti dalį šiam konkursui numatyto 200 mln. JAV dolerių finansavimo.

Tokio lygio projektui tai nėra įspūdinga suma, tačiau bandomajai kelio atkarpai paruošti ir patyrinėti idėjos pliusus ir minusus gali užtekti. Kaipgi pati idėja atrodo jos iniciatoriams, galima pažiūrėti šiame video siužete:

VIDEO: Saulės baterijų greitkelio prototipas

Tai ne vienintelė idėja, kuri leistų „įdarbinti“ kelius – Izraelio mokslininkai vietoj saulės elementų siūlo į kelių dangas montuoti pjezoelektrinius generatorius, kurie mechanines vibracijas vers į elektros energiją. Irgi ne ką mažiau ambicinga idėja, tik neaišku su perspektyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius