-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sekcijos – amžinas, nesenstantis baldas

Pasaulyje egzistuoja begalinė įvairovė skirtingų interjero stilių, kurie vieni nuo kitų skiriasi ne tik baldų gausa, spalvingumu, tačiau ir funkciniu baldų išdėstymu. Tačiau baldų parinkimas dažniausiai priklauso ne tik nuo pageidaujamo interjero stiliaus – neretai renkamės baldus, kurie yra patogūs ir paslepia nuo smalsių lankytojų akių tam tikrą kiekį daiktų. Dėl šios priežasties renkantis baldus nuo senų laikų iki šių dienų pirmauja kietųjų baldų karalienės – sekcijos.
Sekcija
Sekcija / 123rf.com nuotr.

Sekcijos neišeina iš mados

Nors sekcijos neišeina iš mados, ganėtinai pasenusiu laikomas jų pavadinimas. Mat žodis „sekcija“ daugumai asocijuojasi su sovietinio tipo, ne itin estetiškomis didžiulėmis spintomis. Siekiant suteikti šiek tiek gražesnį pavadinimą, sekcijos šiomis dienomis vis dažniau vadinamos tiesiog „korpusiniais baldais“. Nuo įprastų spintelių, kurias būtų galima susikomplektuoti, vadinamosios sekcijos išsiskiria tuo, jog vieno dizaino tos pačios serijos baldus sudaro daugiau nei keli skirtingi baldai – nuo žmogaus ūgio spintų, pakabinamų lentynų iki neaukštų, viena šalia kitos montuojamų spintelių. Taip kiekvienam pirkėjui suteikiama galimybė susikomplektuoti baldų komplektą, taip, kaip pageidaujama. Neretai komponuojant spinteles į bendrą komplektą renkamės skirtingų tipų dalis. Atsižvelgiama ne tik į išmatavimus, tačiau ir į būsimąją funkciją, todėl dalis spintelių būna su durimis, kitos – lentynų tipo. Taip pat korpusiniai baldai dažnai turi angą arba atskirą dalį, skirtą būtent televizoriui. Tad renkantis baldus, svarbu atsižvelgti ir į turimo ar planuojamo įsigyti televizoriaus dydį.

Pademonstruoti ar paslėpti?

Priklausomai nuo medžiagų, iš kurių gaminamas baldas, durys gali būti nepermatomos arba stiklinės. Dažniausiai pasitaiko optimalus šių dviejų detalių suderinimas baldų komplekte – įprastai apatinė dalis turi nepermatomas, medines dureles, o tuo tarpu viršutinės dalies spintelėms suteikiamas savotiškas lengvumas, panaudojant permatomo arba matinio stiklo dureles. Tačiau nenuostabu matyti, kad viršutinėse dalyse laikomos knygos, indai, įvairūs stiklo gaminiai – taurių rinkiniai bei vazos. Kitaip sakant – viršutinėse sekcijos dalyse dažnai laikomi tie daiktai, kuriais galbūt norima pasipuikuoti. Tuo tarpu apatinėse korpusinių baldų dalyse stengiamasi laikyti ne tiek išvaizdžius, tačiau būtinus indus, taip pat įvairius dokumentus – ypač tose spintelėse, kurios yra rakinamos.

Erdvė reikalinga ne tik minimalistams

Sparčiai plintant minimalistiniam interjero stiliui stengiamasi atsikratyti nereikalingų ir „griozdiškų“ baldų, užimančių daug vietos ir reikalaujančių nemažai priežiūros. Todėl nuo seno paplitęs būdas apsistatyti namus įvairiausiomis komodomis, spintelėmis, bei įvairiausių dydžių lentynomis nebėra pats funkcionaliausias dizaino sprendimas. Tokiu atveju į pagalbą ateina sekcijos – tai iš kelių dalių sudarytas tarsi spintų ir spintelių rinkinys, kurį galima susikomplektuoti pagal savo pageidavimus. Pagrindinis funkcinis sekcijų pranašumas prieš kitus daiktų laikymui skirtus baldus yra tas, jog sekcijos užima sąlyginai mažai vietos. Todėl šio tipo baldai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie gyvena itin mažuose butuose. Tokiu atveju palei vieną sieną galima pastatyti sekciją, kuri sukurs maksimalų kiekį vietos įvairiausiems daiktams susidėti neužimant daug erdvės. Tačiau neteisinga būtų manyti, kad sekcijos nėra pritaikomos individualiuose namuose ar erdviuose studijos tipo butuose. Kiek įmanoma labiau išnaudojant būsto plotą ir sumažinant baldų kiekį, namuose padaugėja šviesos bei išlaikoma erdvė, kurios kiekvienas kvadratinis metras yra itin vertinamas.

Eksponatų liesti negalima

Baldų gamintojai išnaudoja visas įmanomas verslo nišas ir netgi siūlo specialias spinteles, skirtas būtent kolekcininkams. Jos pasižymi didelėmis skaidraus stiklo durelėmis, kurios leidžia eksponatus apžiūrėti jų nepalietus. Taip pat durelės apsaugo lentynas bei viduje esančius daiktus nuo apdulkėjimo. Būtent durelių panaudojimas balduose yra kone funkcionaliausias sprendimas – sutaupoma begalės laiko baldų valymui bei priežiūrai. Visgi nereikia pamiršti, kad durelės retai kada būna visiškai sandarios – per ilgą laiką į spintelės vidų vistiek patenka dulkių, tad valymo darbus anksčiau ar vėliau reikės atlikti.

Siekiant ilgaamžiškumo

Tačiau reikia rūpintis ne tik spintelių viduje esančiais eksponatais. Stengiantis, kad turimas baldas būtų ne tik funkcionalus ir gražus akiai, bet ir ilgaamžis, jį derėtų nuolat prižiūrėti. Ir kalbama ne tik apie valymą – taip pat būtina pašalinti įvairius nedidelius defektus (įbrėžimus, iškritusias ar išklibusias rankenėles). Ypatingai rūpintis reikia antikvariniais baldais – juos derėtų kartas nuo karto perlakuoti, taip užtikrinant, kad aplinkos poveikis medienai bus minimalus. Kita dažnai pasitaikanti medinių sekcinių baldų problema yra ta, kad laikui bėgant jie deformuojasi ir tarp spintelių atsiranda tarpai – ten, kur jų neturėtų būti. Tokiu atveju vėlgi tenka investuoti savo laiką, o galbūt ir kviesti meistrus, kad profesionaliai atliktų spintelių sutvirtinimą. Itin delikačiai derėtų restauruoti antikvarinius baldus – jų išliekamajai vertei su metais augant neverta pamiršti, jog vertė tiesiogiai priklauso nuo baldo būklės, ne tik nuo metų. Todėl tokių baldų valymo bei atnaujinimo darbus derėtų patikėti profesionaliems restauratoriams.

Bet kuriuo atveju, niekas savo namuose nenori turėti sulūžusios spintos, o toks baldas greičiausiai taps tikru galvos skausmu – iš pasilikti nesinori, ir išmesti gaila. Tad kaip ir kiekvienu kitu daiktu, baldais rūpintis būtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius