Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtus delfinų gyvybių nusinešusiu virusu užsikrėtė ir banginiai

Dar liepą prasidėjęs delfinus žudantis virusas keliauja į pietus ir jau pasiekė Floridą – čia taip pat rasta susirgusių ir negyvų delfinų, rašo „NBC News“. Į tymus panašus virusas jau nusinešė 753 storanosių delfinų gyvybes. Tai yra didžiausias viruso protrūkis istorijoje.
Į krantą ištraukti negyvi La Platos delfinai
Į krantą ištraukti negyvi delfinai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Speciali „Facebook“ paskyra visiems žūklės mėgėjams.

Neseniai virusas buvo aptiktas ir tarp kelių rūšių banginių. Manoma, kad trys kuprotieji ir du mažieji nykštukiniai banginiai užsikrėtė šiuo virusu. Tyrimus atlieka Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).

Užkratas susilpnina delfinų imuninę sistemą, o delfinai miršta nuo kitų ligų.

Šiek tiek daugiau į seklumą išplaukusių banginių rasta kelių kitų miestų pakrantėse, tarp jų ir Niujorko, tačiau dar per anksti sakyti, ar tai yra viruso sukeltas protrūkis. Mokslininkai ištyrė ir kai kurias kitas gyvūnų rūšis: dėmėtuosius delfinus ir Grenlandijos ruonius, ir šie pasirodė esą sveiki.

Tuo tarpu virusas ir toliau naikina storanosius delfinus. Paskutinį kartą didelis viruso sukeltas šių žinduolių išmirimas užfiksuotas Atlanto vandenyno pakrantėje tarp 1987 m. rugpjūčio ir 1988 m. balandžio, kai mirė 740 delfinų.

Jeigu ir šį kartą delfinų žūtys tęsis tiek pat laiko, gali išmirti bent du kartus daugiau delfinų nei per pastarąjį protrūkį, prognozuoja gamtosaugininkai.

Storanosių delfnų bandos gali pasigauti virusą oru arba esant glaudžiam ryšiui tarp delfinų.

„Kol kas nėra jokios vakcinos, kuri gali būti pritaikyta gydyti storanosiams delfinams arba banginių rūšims. Negalime nieko padaryti, kad užkirstume kelią infekcijos plitimui“, – sakė Teri Rowles iš NOAA organizacijos.

Tyrimui dėl žinduolių mirčių vadovauja NOAA, operaciją koordinuoja šalies mokslininkai, į jį įtrauktos universitetų laboratorijos ir privatūs šalies mokslinių tyrimų centrai.

Žmonės šiuo virusu užsikrėsti negali – virusas labai tiksliai pasirenka konkrečias rūšis. Užkratas susilpnina delfinų imuninę sistemą, o delfinai miršta nuo kitų ligų.

Jei žinduoliai dar nėra mirę, jiems reikalinga priežiūra ir skubi pagalba.

VIDEO: Reportažas apie mirštančius delfinus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius