-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sodininko patarimai pavasariniam mulčiavimui

Kitaip nei įprasta manyti, mulčias ir dekoratyvinė skalda nėra tiesiog grožio klausimas – jie atlieka ir išties svarbias funkcijas. Mulčias – tai natūrali organiška priemonė, skirta tręšti žemę ir apsisaugoti nuo piktžolių vešėjimo. Tai gali būti tiek medžių lapai, šaknys, mėšlas, medžio drožlės ar žievės. Galima naudoti tiek ir gamtoje randamą mulčią, tiek ir tą, kuris parduodamas parduotuvėje – didelio skirtumo išties nėra. Mulčias taip pat padeda išlaikyti optimalų drėgmės lygį dirvoje bei palengvina naudingų mineralinių medžiagų pasisavinimą kiekvienam augalui ar palaiko stabilią dirvos temperatūrą. Dėl šios priežasties sodininkai mėgsta mulčiuoti tiek įvairius medžius, tiek ir krūmus, gėlynus ar net daržovių sodinukus, mat taip galima paskatinti augalų augimą ir pagerinti jų duodamą derlių. Tačiau mulčiavimas, kaip ir sodininkystė apskritai, taip pat turi savo taisykles, kurių reikėtų laikytis.
Sodo darbai.
Sodo darbai. / Fotolia nuotr.

Būtina atsikratyti nepageidaujamų žolių

Pakankamas mulčiaus sluoksnis užblokuoja saulės šviesą, tad žolės be jos neauga. Dėl šios priežasties mulčias dažniausiai naudojamas tose vietose, kur dažnai suveša piktžolės. Vis tik jau dirvoje augančios žolės, paslėptos po mulčo sluoksniu, vistiek kerosis, taigi prieš mulčiuojant žemę būtina išrauti visas toje vietoje esančias žoles. Naudojant parduotuvėje įsigytą mulčią svarbu įsitikinti, kad jis yra išties kokybiškas, mat prastos kokybės mulče gali būti piktžolių likučių, kurie netrukus ims augti. Mulčiavimas – atsakingas procesas, tad ir turi būti atliekamas skiriant daug dėmesio ne tik procesui, bet ir priemonėms.

Tinkamas mulčiavimas padės apsisaugoti nuo žiemos negandų

Žiemą žemė dažnai pasidengia šerkšnu, o spustelėjus šaltukui atsiranda net ir gilus įšalas. Dirvai smarkiai atšalus ir ėmus tirpti nušvitus pavasarinei saulei, žemėje esantis ledas ima tirpti taip kildamas į paviršių. Besiplečianti dirva gali išstumti augalų šaknis į lauką, kur jos gali būti neigiamai paveiktos tiek saulės, tiek ir didelių temperatūros svyravimų. Nuo tokių atvejų apsisaugoti padeda pakankamas mulčiaus sluoksnis, mat mulčiuojant augalus su įvairiomis priemonėmis ir sluoksnį pakankamai gerai sutrombavus, žemė po juo liks sušalusi iki paskutinio atlydžio, o taip augalai bus apsaugoti nuo išorės veiksnių.

Medžiams galioja skirtingos taisyklės

Mulčiuojant daržą įprasta padengti visą dirvą, kurioje auga augalai, tačiau medžių mulčiavimas kiek skiriasi. Kiekvienas medis turėtų turėti savo nuosavą mulčo sluoksnį. Ką tik pasodinus medelį, jį reikėtų taip pat mulčiuoti bent 7 centimetrų skersmens sluoksniu, o medžiui augant mulčo apskritimą tolygiai didinti. Tačiau svarbu, kad mulčias tiesiogiai nesiliestų prie medžio kamieno, mat sulaikyta drėgmė gali tapti įvairių parazitų ar ligų atsiradimo priežastimi. Tokia pat taisyklė galioja ir gėlynams.

Mulčio sluoksnio gylis – itin svarbus

Mulčias naudojamas tam, kad nevešėtų nepageidaujamos piktžolės, sudarant nepalankias joms sąlygas – apribojant saulės šviesos kiekį. Tačiau nereikėtų manyti, jog storesnis mulčio sluoksnis bus efektyvesnis. Optimalus mulčiaus sluoksnis turėtų būti tarp 5 ir 7.5 centimetro. Jei dangos sluoksnis bus plonesnis nei 5 centimetrai, drėgmės sulaikymo savybės bus išties nepakankamos. Jei sluoksnis storesnis nei 7.5 centimetro, augalui bus sunku pasisavinti vandenį, orą ir kitas naudingąsias medžiagas, kurios būtinos kokybiškam augalo augimui. Todėl esant per storam mulčiaus sluoksniui augalai gali imti šaknytis ne į žemę, o į mulčią, o tai tikrai nebus naudinga.

Laikraščių popierius – kiekvienuose namuose randamas mulčias

Sunku patikėti, tačiau popierius, iš kurio gaminami laikraščiai, yra išties puiki mulčiavimo priemonė. Jis puikiai padeda blokuoti saulės spindulius bei laikui bėgant suyra ir tręšia žemę. Nereikėtų jaudintis, laikraščių popierius tikrai nėra toksiškas ar žalingas. Pakanka dirvą apdengti plonu laikraščių sluoksniu, jį apdengiant kiek išvaizdesniu mulču (pavyzdžiui, medžio žievėmis) ir mėgautis daržu, kuriame neauga piktžolės.

Kalbant apie grožį...

Nors mulčias yra naudojamas daugiausiai dėl tam tikrų augalams ir jų derlingumui padedančių savybių, tačiau nereikėtų pamiršti ir estetinės funkcijos. Mulčias gali būti puiki eksterjero detalė! Renkantis tarp mulčiaus ir dekoratyvinės skaldos derėtų būti atsargiems, mat šios dvi mulčo rūšys turi kiek skirtingas savybes. Natūralus mulčas padeda palaikyti dirvos temperatūrą ir saulės atokaitoje sušyla taip greit, kaip ir atvėsta. Tuo tarpu dekoratyvinė skalda įšyla lėtai, tačiau labai sunkiai vėsta, todėl gali sudaryti nepalankią terpę kai kuriems karščio netoleruojantiems augalams. Tačiau dekoratyvine skalda galima apjuosti namo perimetrą ir taip panaikinti būtinybę ravėti ne vietoje išdygusias žoles.

Kaina nelygi dirvos kokybei

Mulčią naudoti yra brangiau nei leisti dirvai užaugti piktžolėmis, tačiau jo naudojimas padeda sutaupyti marias laiko, kuris būtų skiriamas daržų ravėjimui. Juk sodininkystė ir daržininkystė turi teikti malonumą ir netapti kančia, todėl mulčiavimas laikomas vienu inovatyvių daržininkystės metodų. Ypač todėl, kad tikslingas kokybiško mulčiaus naudojimas kai kuriais atvejais panaikina trąšų poreikį – augalai su mulčiaus pagalba gali patys pasisavinti jiems reikalingas medžiagas. Tačiau brangių žaliavų naudojimas gali ir neatnešti norimo efekto, ypač jei norimas naudoti mulčias yra netinkamas dirvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius