Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje nugaišo švenčiausias salos dramblys, sulaukęs 68 metų

Šri Lankoje pirmadienį nugaišo švenčiausias salos dramblys, sulaukęs 68 metų, o gyventojams gedint prezidentas pasirašė įsaką dėl iškamšos pagaminimo būsimosioms kartoms.
Šri Lankos dramblys
Šri Lankos dramblys / 123rf.com
Temos: 2 Šri Lanka Dramblys

Nadungamuva Radža buvo svarbiausias iš 100 dramblių, einančių per metinę procesiją su ugnies rijikais ir būgnininkais, ir nešdavo auksinę skrynią su budistinėmis relikvijomis.

Pirmadienį gedėtojų eisena, kurioje buvo moksleivių, dvasininkų ir viena pagyvenusi ponia su vaikštyne, meldėsi už Nadungamuva Radžą ir reikšdami pagarbą lietė jo didžiulius durklus.

Prezidentas Gotabaya Rajapaksa įsakė paskelbti Nadungamuva Radžą „nacionaline vertybe“ ir padaryti jo iškamšą, kad jį galėtų „matyti būsimosios kartos“, paskelbė prezidentūra.

Nadungamuva Radža vėliau pirmadienį, po budistinių laidotuvių apeigų, turi būti perduotas iškamšininkams, per atstovą paskelbė dramblio savininkas.

Turistų traukos objektas

Išpuoštas ir lempelėmis apkabinėtas Nadungamuva Radža skrynią su relikvijomis per metinį Esala Peraheros festivalį centriniame Kandžio mieste, sutraukiantį daug turistų, nešdavo beveik kiekvienais metais nuo 2006-ųjų iki 2021-ųjų.

Po 2015 metų incidento, kai į Nadungamuva Radžą, išvestą dalyvauti religinėje ceremonijoje, vos neatsitrenkė motociklininkas, dramblys kurį laiką net turėjo ginkluotų komandosų palydą.

Vienas Nadungamuva Radžos pirmtakų, taip pat vardu Radža, minimą auksinę skrynią su 34 relikvijomis per Esala Peraheros festivalį nešiojo 34 metus nuo 1953-iųjų iki 1986-ųjų.

Kai šis vyresnysis Radža 1988 metais, būdamas 72-ejų, nugaišo, šalyje būta didžiulio gedulo, net buvo paskelbta valstybinė gedulo diena.

Iš šio gyvūno taip pat buvo padaryta iškamša, jam skirtas specialus muziejus Kandžio Šri Dalada Maligavos šventyklos komplekse, kur saugomas, kaip tikima, Budos dantis.

Įpėdinio paieškos

Nadungamuva Radžos įpėdinio paieškos bus ilgas procesas.

Dramblys turi būti iš tam tikros kastos ir pasižymėti tam tikromis fizinėmis savybėmis.

Drambliui stovint žemę turi liesti septyni jo kūno taškai – keturios kojos, straublys, penis ir uodega.

Be to, gyvūno nugara turi būti plokščia, durklai turi būti tradicinės vėtyklės formos, gyvūno aukštis turi būti maždaug 3,6 metro.

Išimtis buvo padaryta tik žemesniam Nadungamuvai Radžai, nes jis tuo metu buvo aukščiausias šalyje.

Nadungamuva Radža gimė Indijoje; jį Šri Lankai padovanojo vienas indų maharadža.

Drambliai Šri Lankoje yra saugomi gyvūnai, bet daug jų laiko žmonės, nes tai vienas iš statuso simbolių.

Pastaraisiais metais įstatymai buvo sugriežtinti – grasinant mirties bausme buvo uždrausta gaudyti laukinius dramblius.

Gyvūnų teisių gynėjai sako, kad su nelaisvėje laikomais drambliais dažnai elgiamasi blogai, tačiau šventyklos ir savininkai tai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius