-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai ne pokštas: juokas suaktyvina smegenyse esančius neuronus

Kai išgirstame ar pamatome ką nors juokingo, mūsų smegenys, kaip ir veidas, „užsižiebia“. Ir kuo koks nors pokštas yra juokingesnis, tuo smegenyse esantys specialūs malonumo jausmą sukeliantys neuronai yra aktyvesni, – rodo neseniai atliktas tyrimas, paskelbtas dailymail.co.uk tinklalapyje.
Moteris
Moteris / Photos.com nuotr.

Mokslininkai tikisi, kad bandymas išsiaiškinti, kokią įtaką smegenims daro humoras, gali būti išties naudingas. Manoma, kad tai padėtų suprasti, ar vegetatyvinės būsenos ištikti pacientai patiria teigiamų emocijų.

Medicininių tyrimų mokslininkų komanda skenavo 12 savanorių smegenis ir lygino, kas jose pasikeičia, žmonėms išgirdus paprastą sakinį ir kokį nors anekdotą.

Tyrimas parodė, kad išgirdus juokingą pasakymą, smegenys suaktyvėjo kur kas labiau, nei išgirdus paprastą sakinį. Negana to, pasirodo, kad smegenų aktyvumas pakito priklausomai nuo išgirsto anekdoto juokingumo.

„Mes atradome būdingą smegenų veiklos modelį, kai savanorius bandėme prajuokinti žodžių žaismu. Pavyzdžiui, toks pokštas „Kodėl kanibalai nevalgo klounų? Nes jų skonis juokingas!“ parodė, kad už kalbą atsakinga smegenų dalis suaktyvėjo labiau, nei išgirdus paprastą anekdotą. Panašus smegenų aktyvumas buvo ir išgirdus nejuokingus sakinius, kuriuose buvo pavartoti daugiareikšmiai žodžiai“, – tvirtina Kembridžo universiteto mokslininkas dr. Mattas Davisas.

Stebėjimas, kaip smegenys perdirba įvairius juokus ir paprastus sakinius, gali parodyti, kiek už kalbą atsakingos smegenų dalys prisideda prie juoko malonumo.

„Mes tai galim panaudoti kaip palyginimą, kad galėtume suprasti, kaip žmonės, kurie negali normaliai bendrauti, reaguoja į juokingus pasakymus“, – apie tyrimo naudą pasakoja dr. M.Davisas.

„Neuroscience“ žurnale išspausdintas tyrimas įvairiems gydytojams galėtų padėti geriau suprasti pacientus su pažeistomis smegenimis ar ištiktus vegetatyvinės būsenos.

Negana to, šis tyrimas gali padėti žmonėms su emocinėmis problemomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius