-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tampa įprasta: po Smiltynės prieplauką lakstė retai sutinkamas meškėnas

Skelbiama, kad mūsų šalyje meškėnai yra labai reti, tačiau vis dažniau susiduriame su šiais gyvūnėliais. Ką tik socialiniuose tinkluose Saulius Karalius išplatino nuotrauką su tokio turinio prierašų: „Štai akivaizdus įrodymas, kad invaziniai meškėnai pamažu apgyvendina mūsų kraštą. Šį dar jauną meškėną šiandien (praėjusį ketvirtadienį – red.past.) telefonu iš kelto nufotografavau Smiltynės prieplaukoje“.
Paprastasis meškėnas
Paprastasis meškėnas / 123rf.com

Pūkuoti, vikrūs ir nedidelio ūgio paprastieji meškėnai daro labai įvairų poveikį aplinkai ir yra vadinami invaziniai gyvūnai.

Meškėnų žmonės nebijo, nes jie nedidelio, naminės katės ūgio, mažo snukučio ir pūkuoti. Tačiau meškėnas yra laukinis žvėris, galintis apdraskyti ir įkąsti.

Sakoma, kad namų sąlygomis auginti meškėnus yra praktiškai neįmanoma.

Meškėnai pas mus atsirado po to, kai buvo leista jais prekiauti. Žmonės meškėnus pirko, o vėliau, neapsikentę jų išdaigų namuose, atsikratydavo ir išleisdavo į laisvę.

Laimei,kol kas šalyje meškėnų populiacijos nėra.

Meškėnai yra lengvai prisitaikantys prie besikeičiančių gyvenimo sąlygų, gali įlipti į medį ir išdraskyti lizdus, ištraukti ten perinčių paukščių kiaušinius, – rašo portalas grynas.lt.

Bet jeigu jie išplistų, pirmiausia nukentėtų ant žemės perintys paukščiai. Miške jie gyvena medžiuose, bet jiems tinkami ir žmonių pastatai, todėl ten dažnai ir yra pastebimi

Daugiausiai meškėnų pastebima Lietuvos vakaruose, Kuršių nerijoje. Vienas iš galimų šių gyvūnų grobių gali būti paukščių dėtys: tiek perinčių ant žemės, tiek perinčių medžiuose.

Jeigu miške meškėnas ėdesio neranda, persikelia maisto ieškoti kitur, gali pasiekti ir pajūrį, kopas, kur peri itin retos paukščių rūšys.

Pirmieji meškėnai Kuršių nerijoje užfiksuoti 2013 metais. Anot ekologės E.Razmienės, meškėnus sudėtinga išnaikinti dėl jų vislumo, plėšrumo ir gebėjimo greitai prisitaikyti prie aplinkos.

Vienas iš būdų, kaip kovoti su šiais gyvūnais, yra medžioklė. Meškėnų, kaip invazinės rūšies, medžioklė leidžiama ištisus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius