-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisme – nurodymas vyrams, kaip atlikti gamtos reikalus (nuotraukos, apklausa)

Tikima, kad gamtinių reikalų atlikimas atsitūpus ne tik užtikrina švarą, bet ir padeda sutaupyti lėšų.
Šis instruktažas, regis, patinka ne visiems teismo tualeto lankytojams: lipduką jau bandyta nulupti
Šis instruktažas, regis, patinka ne visiems teismo tualeto lankytojams: lipduką jau bandyta nulupti. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Tualetas

Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) rūmų lankytojus, užsukusius ten, kur net karaliai pėsti vaikšto, pasitinka trumpas, bet pakankamai vaizdingas instruktažas.

Matomoje vietoje, tiesiai virš klozeto, yra lipdukas, kuriame nurodoma, kad vyrai turėtų šlapintis atsitūpę, o jokiu būdu ne atsistoję.

Iš vaizdinės medžiagos akivaizdu, jog norima išvengti šlapimo ant klozeto kraštų bei grindų.

Keli prie tualeto 15min.lt kalbinti vyrai svarstė, jog šis lipdukas labiau yra pokštas, o ne griežta instrukcija, kurios privaloma paisyti.

Tačiau akivaizdu, kad lipduke užkoduotas nurodymas turi racionalų grūdą: kuo švariau elgiasi išvietės lankytojai, tuo rečiau ten tenka užsukti valytojai. Retesnis tvarkdarių samdymas padeda taupyti lėšas.

Taupo juodai: kasdien net nevaloma 

LVAT atstovai ne sykį visuomenę informavo, kad dėl sunkmečio ir radikalaus taupymo tenka imtis kraštutinių priemonių: atjungti darbuotojams laidinius telefonus, siūlyti teisėjams eiti nemokamų atostogų.

Pernai gegužę LVAT ryšių su visuomene tarnyba buvo išplatinusi tokį pranešimą: "Dėl lėšų trūkumo LVAT išjungia telefonus teisėjams ir kitiems teismo darbuotojams.

Siekiant maksimaliai sumažinti kitas Teismo išlaidas, LVAT imasi dar griežtesnio taupymo plano. Nuo šiol Teismo teisėjai, teisėjų padėjėjai neturės išorinio telefoninio ryšio. Telefonai išjungiami ir kitam Teismo personalui, paliekant keletą veikiančių numerių raštinėje ir pirmininko administracijos tarnyboje.

Šiuo metu akivaizdu, kad Teismui skirtų lėšų nepakaks Teismo funkcijoms vykdyti iki metų pabaigos. Šių kraštutinių priemonių imamasi siekiant sutaupyti lėšas kitoms būtiniausioms Teismo išlaidoms, tokioms kaip mokestis už elektrą, pašto paslaugas, be kurių Teismas veikti apskritai negali.Sykį vieno teismo tualeto tarpduryje žurnalistą sutikusi valytoja prisipažino labai išsigandusi, nes manė, jog apie šią išvietę niekas nežino.

Tai jau antrasis išlaidų mažinimo etapas. Metų pradžioje buvo atsisakyta kasdienio patalpų valymo, išlaidos komandiruotėms sumažintos apie 90 proc., optimizuotas pašto siuntų skaičius, buvo atleisti realiai dirbantys darbuotojai. Taip pat bendromis darbuotojų pastangomis taupoma elektros energija, Teismo metinis pranešimas buvo išleistas tik elektroniniu formatu, taupomos ir kitos Teismo išlaidos.“

Įdomybės – visų teismų išvietėse

Beje, šios publikacijos autorius, kuriam sostinėje veikiančių teismų rūmai pastaruosius kelerius metus dėl darbo specifikos yra tapę antraisiais namais, pastebėjo ne vieną su tualetais susijusį kuriozą.

Temidės tarnų rūmuose sostinės Laisvės prospekte 79A (prie „Senukų), kur įsikūrę Vilniaus 1-asis, 2-asis ir 3-iasis apylinkės teismai, sunkmečiu beveik visų aukštų tualetai yra užrakinti. Jų remontuoti ir prižiūrėti, matyt, nebėra lėšų. Jei kuri išvietė ir atrakinta, neretai viduje pasitinka užrašai „Neveikia“.

Kadangi vien tokių užrašų gamtos šaukiami teismo svečiai nepaiso, pisuarai bei klozetai būna apvynioti popieriumi, plėvele.

Lietuvos apeliaciniame teisme viešai prieinamo tualeto apskritai nėra.

Tvarka pakito po kruvinų Kauno įvykių

Sudėtinga situacija – ir dviejuose pastatuose įsikūrusiame Vilniaus apygardos teisme.

Teismo patalpose, į kurias patenkama iš Vasario 16-osios gatvės, anksčiau viešas tualetas būdavo. Vienintelis nepatogumas buvo tas, kad senovinių rūmų išvietėje staktos aukštis siekia vos apie 1,7 metro. Jei šį teismą aplankytų, pavyzdžiui, Arvydas Sabonis – ko gero, būtų galima rasti pretekstą kreiptis į teisėjus su ieškiniu dėl žmogaus teisių pažeidimo.

Tačiau po kruvinųjų įvykių Kaune, kai nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius, šis tualetas atsidūrė uždarojoje teismo zonoje: koridoriuje įrengti elektroniniai užraktai, kuriuos įveikia tik specialios darbuotojų kortelės.

Vilniaus apygardos teismo patalpose, į kurias patenkama iš Gedimino prospekto, pirmajame aukšte tualetas yra, jis veikia, tačiau durys nepaženklintos ir dažniausiai būna užrakintos.

Sykį šio tualeto tarpduryje žurnalistą sutikusi valytoja prisipažino labai išsigandusi, nes manė, jog apie šią išvietę niekas nežino ir žmonių čia sutikti ji nesitikėjo.

Sostinės pakraštyje įsikūręs Vilniaus 4-asis apylinkės teismas taip pat turi tualetinių staigmenų. Rūmų išvietė yra tikrai patogi, šviesi (su langu), visuomet tvarkinga, tačiau ji tik viena – skirta ir vyrams, ir moterims. Galima įsivaizduoti, kad šio tualeto tarpduryje taip pat įvyksta abiejų lyčių atstovus nustebinančių susidūrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius