Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Treniruotės lauke ar sporto salėje?

Atšilus orams, iš sandėliukų ištraukiami dviračiai, riedučiai, riedlentės, o miesto parkuose zuja bėgikai. Sporto salės taip pat nesiskundžia klientų trūkumu, juk prieš paplūdimio sezono atidarymą reikia sustiprinti ir padailinti kūną. Tiesa, pastaruoju metu vis dažniau galima išgirsti diskusijas, kur mankštintis sveikiau ir naudingiau – gryname ore ar sporto salėje. Taigi, pakalbėkime apie tai, kokią įtaką aplinka turi aktyvų gyvenimo būdą propaguojančio žmogaus organizmui.
Bėgimas
Bėgimas / 123rf.com

Gryno oro nauda sveikatai ir gerai savijautai

Lauke sportuojančių žmonių organizmas yra geriau aprūpinamas deguonimi, todėl gerokai padidėja energijos, darbingumo ir žvalumo lygis., Be to, iš organizmo yra efektyviau šalinami toksinai ir pagreitinama medžiagų apykaita. Treniruotės lauke, nepriklausomai nuo to, ar žmogus bėgioja, ar renkasi tokį sporto inventorių kaip dviračiai, riedučiai, riedlentės, taip pat turi teigiamos įtakos širdies bei kraujagyslių sistemai ir imunitetui. Pastebėta, kad aktyvus laisvalaikis lauke gali sumažinti skrandžio skausmus, palengvinti kepenų ir inkstų ligų požymius.

Psichologai pastebi, kad gryname ore daugiau laiko praleidžiantys žmonės yra mažiau linkę į depresinius susirgimus, geriau toleruoja stresines situacijas ir susidoroja su emocinėmis krizėmis. Taip yra todėl, kad organizmo ląstelės yra geriau aprūpinamos deguonimi, todėl išskiria daugiau endorfinų, liaudiškai tariant, laimės hormonų. Endorfinai gerina nuotaiką, suaktyvina pasitikėjimą savimi ir suteikia savotišką euforijos pojūtį.

Galiausiai reiktų atminti, kad treniruotės saulėtomis dienomis padeda organizmą aprūpinti vitaminu D, kuris yra būtinas nervų sistemai, imunitetui, sveikiems kaulams ir gražiems plaukams bei odai. Žinoma, saule piktnaudžiauti negalima. Saulėtą dieną be jokios apsaugos lauke galima būti vos 10 – 15 min. Vėliau reiktų odą pasitepti kremais su filtru nuo kenksmingų saulės spindulių, pasirūpinti kepure ar skarele.

Vida Press nuotr./Moteris sportuoja parke
Vida Press nuotr./Moteris sportuoja parke

Didesnis pasipriešinimas – geresni rezultatai

Norint numesti svorio, sutvirtinti ir padailinti kūną, būtinas tam tikras pasipriešinimas, sudėtingesnės sąlygos. Visi sporto salėje esantys sporto treniruokliai ir inventorius padeda sukurti šį efektą, tuo tarpu, gamta pati pasirūpina, kad sportuojantys lauke nenuobodžiautų. Netikėtos kliūtys ir įvairus reljefas sukuria sudėtingesnes sąlygas treniruotei ir lemia skirtingus kūno judesius. Mankštą gryname ore apsunkina ir oro sąlygos – kepinant saulei, sningant ar pučiant vėjui, organizmas sueikvoja žymiai daugiau energijos per trumpesnį laiką. Sportas sudėtingomis oro sąlygomis padidina sudeginamų kalorijų kiekį iki 7 proc.

Specialistai teigia, kad itin efektyvios treniruotės šaltuoju metų laiku, kadangi organizmas sueikvoja žymiai daugiau energijos sušilti, dar labiau paspartėja medžiagų apykaita, todėl sueikvojama iki 30 proc. daugiau kalorijų nei treniruojantis šiltoje ir jaukioje sporto salėje. Žinoma, intensyvias ir dinamiškas treniruotes galima atlikti ir sporto salėje, tačiau tam prireiks daugiau pastangų – skirtingos treniruočių metodikos ir pratimų variacijų.

Kita vertus, reiktų atminti, kad treniruotės lauke atrodo lengvesnės, todėl kyla grėsmė persitempti, pasirinkti netinkamą krūvį. Dažniausiai tokias treniruotės lydi raumenų skausmai, kurie atsiranda dėl raumenų mikro įplyšimų ir pieno rūgšties, susikaupusios raumenyse. Tad reiktų nepersistengti ir krūvį didinti palaipsniui.

Treniruotės nepalankiomis oro sąlygomis

Lietuviška vasara trumpa, didžiąją laiko dalį vyrauja rudeniški ir darganoti orai, tačiau juk nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga, tiesa? Ne visai. Nors skirtingos oro sąlygos suteikia treniruotėms būtino pasipriešinimo, tačiau reikia žinoti, kada sustoti. Kepinant saulei, pučiant labai stipriam vėjui, pliaupiant lietui ar termometro stulpeliui nukritus gerokai žemiau nulio, specialistai sportuoti lauke nepataria, nes bus padaryta daugiau žalos nei naudos. Sudėtingomis oro sąlygomis sportuojančio žmogaus organizmas patiria daugiau streso, kuris tiesiogiai atsiliepia sveikatai – atsiranda ligų ir traumų tikimybė. Be to, reiktų atminti, kad nepalankios oro sąlygos gali tęstis ir kelias savaites, todėl dalis žmonių pralaidžia nemažai treniruočių, todėl prastėja rezultatai. Tuo tarpu sporto salėje visada šilta ir patogu, tad nėra priežasties „numuilinti“ treniruotę.

Treniruočių lauke trūkumai

Nors sakoma, kad treniruotės lauke nieko nekainuoja, tačiau tai ne visai tiesa. Efektyvioms treniruotėms gryname ore taip pat reikalingas inventorius, nes tikrai ne visi nori ir gali bėgioti. Anot didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistų, pavasaris yra būtent tas metas, kai dviračiai, riedučiai, riedlentės, šokdynės ir kitos sporto prekės sulaukia daugiausiai dėmesio, nes lietuviai nori sportuoti lauke, tačiau neturint praktinių žinių ir specialios įrangos tai padaryti gana sudėtinga.

Kitas treniruočių lauke trūkumas – trenerio priežiūros nebuvimas. Kiekvienas pratimas, kūno judesys turi būti atliktas teisingai ir suderintas su kvėpavimu, o pasirinkta veikla privalo atitikti žmogaus amžių, lytį, svorį, fizinį pasirengimą, sveikatos sutrikimus ir kitus individualius duomenis. Priešingu atveju, žmogaus organizmas yra alinamas ir žalojamas – dėl per didelių apkrovų, netaisyklingos laikysenos, pratimų specifikos neišmanymo atsiranda skausmai, didėja rimtų traumų tikimybė, o ką jau kalbėti, kad norimus rezultatus pasiekti tampa labai sudėtinga. Profesionali trenerio priežiūra ir patarimai užtikrina optimaliausią treniruotės efektyvumą ir saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius