Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkų drąsuolis su parašiutu nušoko nuo Stambulo Galatos bokšto

Geriausias Turkijos šuolių nuo pastatų entuziastas ketvirtadienį sėkmingai nušoko nuo garsiojo Galatos bokšto Stambule, sekdamas legendinio Osmanų aviatoriaus, gyvenusio prieš beveik 400 metų, pėdomis.
Turkų drąsuolis su parašiutu nušoko nuo Stambulo Galatos bokšto
Turkų drąsuolis su parašiutu nušoko nuo Stambulo Galatos bokšto / AFP/„Scanpix“ nuotr.

44 metų Cengizas Kocakas nusileido saugiai – jo parašiutas greit išsiskleidė jam iššokus iš 36 m aukštyje esančio bokšto balkono.

Nuotykių ieškotojas, kuris vadinamųjų B.A.S.E. šuolių yra atlikęs visoje Turkijoje ir užsienyje, yra pirmasis žmogus, mūsų laikais nušokęs nuo Galatos bokšto.

„Paprastai taip nesijaudinu, bet šį kartą labai jaudinausi, naktį negalėjau miegoti, – nusileidęs aikštėje prie bokšto sakė C.Kocakas. – Apie šitą vietą galvojau nuo vaikystės.“

VIDEO: Turkų drąsuolis su parašiutu nušoko nuo Stambulo Galatos bokšto

Turistų pamėgtą Stambulo simbolį 1348 metais pastatė genujiečiai. Iš jo atsiveria įspūdinga miesto panorama su Aukso Ragu ir Bosforu.

Tuo metu, kai buvo pastatytas, bokštas buvo aukščiausias Stambulo pastatas. Osmanų imperijos laikais iš jo buvo stebima, ar kur nors mieste neprasidėjo gaisras.

C.Kocaką tokiam šuoliui įkvėpė garsus Hezarfeno Ahmeto Celebi žygis. Sakoma, kad šis Osmanų aviatorius XVII amžiuje nuskrido nuo Galatos bokšto, naudodamasis iš erelių plunksnų padarytais sparnais.

Kaip teigia legenda, užrašyta keliautojo Evliyos Celebi raštuose, Hezarfenas nuo Galatos bokšto net nuskrido virš Bosforo, iki Iskiudaro šlaitų azijinėje miesto dalyje.

Viliuosi, kad šis šuolis įkvepia žmones ir Turkijoje plėtosis ekstremaliosios sporto šakos.

Ką tiksliai pasiekė Hezarfenas Ahmetas Celebi, neaišku. Bet C.Kocakas sakė, kad ateityje taip pat bandys su specialia įranga nuskristi nuo pačios Galatos bokšto viršūnės per Bosforą iki Iskiudaro.

„Viliuosi, kad šis šuolis įkvepia žmones ir Turkijoje plėtosis ekstremaliosios sporto šakos“, – pridūrė jis.

Renginiu, kurį parėmė Kultūros ministerija ir Stambulo municipalitetas, siekiama pareklamuoti ekstremalųjį sportą ir turizmą Turkijoje.

C.Kocakas šokinėti su parašiutu pradėjo Turkijos ginkluotosiose pajėgose ir pastaraisiais metais tapo garsiausiu B.A.S.E. šuolių, kai su parašiutu ar specialia apranga („wingsuit“) šokinėjama ne iš lėktuvų, o nuo nejudančių objektų, atstovu Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius