Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užgavėnės Pilaitėje: vieniems šventė, kitiems – laužo dūmai namuose

Antradienį švenčiamos Užgavėnės dalį Vilniaus Pilaitės gyventojų nenuteikia džiugiai. Jų rajone laužas liepsnos rajono centre, tad Vydūno, Tolminkiemio ir kitų gatvių gyventojai įsitikinę, jog jiems teks savo butuose kvėpuoti dūmais. O ir antradienis vėjuotas, tad pravėrus langą vargins ne tik aitrus kvapas, bet ir atnešami pelenai. Prieš metus ši šventė buvo iškelta į Pilaitės pakraštį.
Pilaitėje ruošiamasi Užgavėnėms
Pilaitėje ruošiamasi Užgavėnėms / 15min skaitytojos nuotr.

Remia Seimo narė

Dalis pilaitiškių antradienio pavakarę smagiai leis rajono centre esančioje erdvėje tarp M.Mažvydo progimnazijos ir statomos bažnyčios, prie sukrauto Užgavėnių laužo. Kaip skelbiama renginio skrajutėse, nuo 17 val. bendromis pastangomis varys žiemą iš Pilaitės kiemo.

Renginio organizatoriai žada folkloro ansamblio „Rasoda“ užgavėniškas išdaigas, moksleivių, „Erasmus+“ projekto „Keičiame įpročius – keičiame pasaulį“ dalyvių užgavėnišką pasirodymą su ekologiškomis kaukėmis. Taip pat „originaliausiųjų apdovanojimas iš Vyriausiosios Užgavėnių Raganos – šios šventės Pilaitėje atgaivinimo entuziastės, pilaitiškės parlamentarės Virginijos Vingrienės rankų“.

Bus ir fotosesija prie Morės, ir Kanapinių bei Lašininių kovos, ir laužas, kur šėls ne tik vietiniai persirengėliai, bet, kaip rašoma, ir „Raganos ir Velniukai iš visos lietuviškos pasaulio bendruomenės“. Kaip renginio organizatoriai minima Pilaitės seniūnija, Pilaitės bendruomenė.

Užgavėnių Pilaitėje skrajutė
Užgavėnių Pilaitėje skrajutė

Patenkinti ne visi

Kaip tik laužas ir tapo ta priežastimi, kodėl dalis Pilaitės gyventojų visai nesidžiaugia Užgavėnėmis jų kieme. Kaip 15min pasakojo šalia šios erdvės gyvenanti pilaitiškė Idilija, ir ankstesniais metais čia degdavo laužai, neretai sukrauti iš kalėdinių eglių.

„Gyventojai piktinosi – po langais, namai pilni dūmų. Pernai įrodėme savo tiesą ir Užgavėnės buvo perkeltos į Pilaitės pakraštį, už gimnazijos, lyg ir visi patenkinti buvo. O šiemet vėl pamatėme plakatus, kad Užgavėnės vyks sklype ties Tolminkiemio ir Vydūno gatvėmis“, – pasakojo pilaitiškė.

Antradienį nuo ryto namuose esantys Pilaitės gyventojai galėjo matyti, kaip po jų langais kraunamas laužas. Pilaitiškius nerimauti vertė ir stiprus vėjas, kuris, neabejotinai, neš į artimiausių namų pusę ne tik dūmus, bet ir pelenus.

Gyventojai piktinosi – po langais, namai pilni dūmų. Pernai įrodėme savo tiesą ir Užgavėnės buvo perkeltos į Pilaitės pakraštį, – sakė gyventoja.

Kaip pastebi kitas Pilaitės gyventojas Paulius, oras Vilniuje ir taip gana užterštas kietosiomis dalelėmis, tad jei ne lietus antradienį, tai būtų dar viena rimta bėda: „Žmonės jautriai reaguoja į visokius rūkstančius kaminus, ragina drausti kūrenti kietuoju kuru miestuose, o čia vidury daugiabučių rajono didžiulis laužas“, – stebėjosi vyras.

Problemos nemato

Tačiau Vilniaus savivaldybė problemos nemato. Kaip teigiama 15min pateiktame komentare, kovo 1 d. Pilaitės seniūnija pateikė pranešimą apie planuojamą rengti Užgavėnių šventę Tolminkiemio gatvėje.

„Leidimo šiam renginiui, kaip ir laužo deginimui, nereikia, pakanka tik informuoti savivaldybę apie planuojamą renginį. Tačiau renginio organizatoriai privalo užtikrinti, kad renginio metu bus laikomasi Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių ir kitų priešgaisrinės saugos reikalavimų, t.y. laužus kūrenti leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo statinių, draudžiama palikti be priežiūros besikūrenančias laužavietes, o smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti“, – teigia Vilniaus savivaldybės atstovai.

Tai, kad laužus kūrenti leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo statinių, o palikti be priežiūros besikūrenančias laužavietes draudžiama, smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti, įrašyta Bendrosios gaisrinės saugos taisyklėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius