-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasara – šaldytuvų ir šaldiklių pirkimo metas. Ką reikia žinoti?

Daugiausia šaldytuvų ir kitų šaldymo prietaisų įsigyjama vasaros mėnesiais – paprastai šiuo laikotarpiu Lietuvoje nuperkama apie pusę metinio šių buitinių įrenginių kiekio. Tačiau prieš išsirenkant šaldytuvą ar šaldiklį, buitinės technikos meistrai pataria atkreipti dėmesį, kokiose patalpose jis stovės visus metus, nes tik nedaugelis modelių yra tinkami eksploatavimui nešildomose patalpose ir temperatūroje žemiau nulio.
Modernus šaldytuvas
Modernus šaldytuvas
Temos: 1 Šaldytuvas

Vėliau tokio sugedusio šaldytuvo ar šaldiklio remontas gali atsieiti ir pusę sumokėtos prietaiso kainos, nes šaltis sugadina vieną brangiausių detalių – kompresorių. Tokiam gedimui nėra taikoma garantinio keitimo paslauga, jei prietaisas stovėjo nepritaikytoje temperatūroje – garaže, sandėliuke ar sodyboje.       

„Šaldytuvą ar šaldiklį galima drąsiai rinktis vasarą, bet reikia nepamiršti, kad ateis ir žiema. Nes būtent žiemą sulaukiame daugiausia skambučių dėl sugedusių šaldytuvų ar šaldiklių iš tų gyventojų, kurie neatkreipė dėmesio į gamintojo rekomendacijas dėl patalpos temperatūros, kurioje prietaisas gali veikti“, – sako Kristina Pangonienė, autorizuoto serviso centro „AG Service“, remontuojančio beveik dvidešimties populiariausių prekių ženklų buitinius prietaisus, vadovė.          

Pasak specialistų, paprastai šaldytuvams ir šaldikliams reikia ne žemesnės nei +13 – +15 laipsnių aplinkos temperatūros. Šiuo metu Lietuvoje gamintojas „BEKO“ siūlo šaldytuvus ir šaldiklius su patentuota „Freezer Guard“ technologija, kurie gali dirbti be trukdžių iki -15 laipsnių šaltyje, o tai aktualu visoms šiaurės šalims, įskaitant ir Lietuvą.

„Vis daugiau gyventojų įsigyja šaldiklius ar šaldytuvus, kuriuos laiko garažuose, ūkiniuose pastatuose, lauko ar vasaros virtuvėlėse, kurios žiemą nėra šildomos – nors dabar, kai karšta, apie tai dažnai nepagalvojame, tačiau reikia nepamiršti, kad žiemą per didelius šalčius tokiose patalpose temperatūra gali būti gana žema. Tai būtina įvertinti prieš įsigyjant buitinį prietaisą, kad jis vėliau ilgai ir tinkamai tarnautų“, – atkreipia dėmesį K.Pangonienė.

Žemoje temperatūroje veikti gali tik elektroniniai šaldytuvai ir šaldikliai, turintys bešerkšnę „No Frost“ šaldymo sistemą – tik šiuose modeliuose gali būti papildomai diegiama „Freezer Guard“ technologija. Šiuos šaldytuvus valdo elektronika – puslaidininkių termostatai, kurie reguliuoja kompresoriaus darbą. Kompresorius dirba kitokiu režimu nei įprasti mechaniniu būdu valdomi šaldytuvai. Šiuose kompresoriuose tepalas neturi galimybės labai atvėsti ir sutirštėti, ir tokiu būdu kompresorius nesugenda net ir esant šalčiams. Tiesa, neigiamoje aplinkos temperatūroje veikia tik šaldiklio skyrius, o šaltis į kasdienių produktų šaldytuvo skyrių nepučiamas – jame būna aplinkos temperatūra.

Pasak meistrų, šalčiui ypač neatsparūs šaldytuvai su mechaniniu termostatu, prie žemesnės nei +2 – +7 laipsnių temperatūros jie apskritai nustoja veikę. Mechaninis termostatas matuoja temperatūrą šaldytuvo kasdienių produktų skyriuje, kuriame palaikoma vidutiniškai +6 laipsnių temperatūra, aplinkos temperatūrai nukritus iki tokio lygio, jis išjungia kompresorių. Kol aplinkos temperatūra nepakyla aukščiau +10 laipsnių, tol kompresorius nėra įjungiamas, todėl ir šaldiklio temperatūra tampa lygi aplinkos temperatūrai – o tai reiškia, kad šaldiklis neveikia.

„Šaldytuvų ir šaldiklių, kurie nėra pritaikyti dirbti žemose temperatūrose, nerekomenduojama laikyti ir sodybose, net jei žiemą šie prietaisai paliekami išjungti, o įjungiami tik retkarčiais atvykus pasisvečiuoti. Stenkitės nejungti šaldytuvo tik atvykę į sodybą, palaukite, kol kambariai nors truputį įšils, nes taip jis gali sugesti. Soduose ir sodybose žiemoti palikti buitiniai prietaisai jautresni temperatūrų svyravimams dar ir dėl to, kad jiems neigiamą įtaką daro nešildomose patalpose besikaupianti drėgmė“, – pastebi  K.Pangonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius