-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtono katedrą galimai dažais aplaisčiusiai moteriai pateikti kaltinimai dėl vandalizmo

Moteris, įtariama išniekinusi Vašingtono nacionalinę katedrą, yra kaltinama dėl bent kitų keturių vandalizmo išpuolių, tarp jų – Lincolno memoriale, rodo prokurorų ir teismo dokumentų informacija.
Vašingtono katedra
Žemės drebėjimo pažeista Vašingtono katedra / „Scanpix“ nuotr.

58 metų Jiamei Tian antradienį stojo prieš Kolumbijos apygardos aukštesnįjį teismą, lydima vertėjo iš kinų kalbos.

Teisėjas nurodė kaltinamąją, kuri sulaikymo metu turėjo žalių dažų pripildytą gazuoto gėrimo skardinę, laikyti arešte iki kito posėdžio vėliau šią savaitę.

Jiamei Tian buvo suimta pirmadienį katedroje, kurioje, kaip įtariama, ji žaliais dažais ištepliojo vargonus ir medžio raižinius dviejose koplyčiose. Moteris kaltinama privačios nuosavybės sunaikinimu, o už šį nusikaltimą gresia iki dešimties metų laisvės atėmimo.

Katedra nurodė, kad nuvalyti jos koplyčių interjerą, įskaitant paauksuotą medinį altorių, kainuos tūkstančius dolerių.

Pareigūnų nuomone, išpuolis katedroje yra susijęs su keliais kitais panašiais vandalizmo aktais. Penktadienio rytą buvo pastebėta, kad žaliais dažais aptaškytas Lincolno memorialas, o vėliau ant vienos statulos prie Smithsono instituto būstinės Nacionalinėje alėjoje buvo rasti žaliais dažais išpaišyti simboliai.

Moteris, kuri yra Kinijos pilietė, atvyko į Vašingtoną prieš kelias dienas, nors jos vizos galiojimas buvo jau pasibaigęs, nurodė prokurorai. Pasak policijos, įtariamoji neturėjo nuolatinės gyvenamosios vietos, tačiau sakė pareigūnams gyvenusi Los Andžele. Ji atsisakė pateikti savo telefono numerį, elektroninio pašto adresą ir savo namų adresą, o dėl kalbos barjero iš pradžių buvo kilę sunkumų ją apklausiant, sakė pareigūnai.

Prokurorai prašė skirti Jiamei Tian kardomąjį areštą, argumentuodami, kad ji gali mėginti pabėgti iš šalies ir kelia pavojų visuomenei. JAV prokuroro pavaduotojas Kevinas Chambersas sakė, jo jeigu moteris neliks suimta, nebus įmanoma užtikrinti jos dalyvavimą kituose teismo posėdžiuose.

„Nors pavojus visuomenei nėra susijęs su smurtu, jis vis tiek yra rimtas“, – pažymėjo pareigūnas.

Jiamei Tian buvo suimta Nacionalinės katedros Vaikų koplyčioje pirmadienio popietę – tuojau po to, kai ten buvo pastebėtos dar neišdžiūvusių žalių dažų dėmės. Kai policijos pareigūnas priėjo prie įtariamosios, ji nuėjo šalin ir įkišo skardinę su žaliais dažais į vieną iš trijų krepšių padėtų ant koplyčios suolų, nurodoma teismo dokumentuose. Jos drabužiai, batai ir kūnas taip pat buvo ištepti žaliais dažais.

Moteris ant savo dešinės rankos buvo užsimovusi spalvingą kojinę, o panaši kojinė buvo rasta vienoje šiukšliadėžėje katedros tualete, užmesta ant skardinės su žaliais dažais. Koplyčioje rastuose krepšiuose taip pat buvo rasta skardinių su dažais, nurodė policija.

Be to, Jiamei Tian įtariama ištepliojusi žaliais dažais Martino Lutherio statulą Thomo žiede Vašingtono centre, sakė prokurorai.

Vašingtono policijos vadovė Cathy Lanier antradienį televizijos „NewsChannel 8“ pokalbių laidoje sakė, kad visi tie incidentai atrodo susiję. Pasak jos, Jiamei Tian gali būti „sutrikusi psichika“, ir kol kas neaišku, kas paskatino tą moterį taip elgtis.

Jiamei Tian advokatė argumentavo, kad jos klientei vietoje arešto galėtų būti skirta imigracijos tarnybų priežiūra, tačiau K.Chambersas su šiuo pasiūlymu nesutiko.

Kelias pastarąsias dienas valytojų komandos šalino dažų dėmes nuo Lincolno memorialo.

Taip pat pradėti valymo darbai katedroje, kuri yra nacionaliniai maldos namai ir kurioje rengiamos valstybinės laidotuvės bei pareigūnų inauguracijos pamaldos. Numatoma, kad išvalyti koplyčias kainuos apie 15 tūkst. dolerių (39 tūkst. litų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius