Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykų margučiai: kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius ir tinkamus jiems dažus

Kad Velykų džiaugsmo neužtemdytų sveikatos sutrikimai, būtina atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką pateiksime ant šventinio stalo, bet ir kuo dažysime velykinius margučius. Specialistai tvirtina, kad kiaušiniai yra vienas geriausių maisto produktų, tačiau jeigu juos nudažysite netinkamais dažais, pasekmės gali būti skaudžios, ypač vaikams.
Kiaušiniai
Kaime ekologiškai auginamų vištų kiaušinių prekybos centruose rasti itin sunku. / „Scanpix“ nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai tvirtina, kad kiaušiniuose yra optimaliai subalansuotos visos maisto medžiagos, būtinos naujai gyvybei – paukščio embrionui – augti ir jo gyvybei palaikyti. Net 96–98 proc. maistinių kiaušinio medžiagų gerai įsisavinamos, o vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno ir turi 350 kJ energijos.

Kiaušinyje yra daug lengvai virškinamų pilnaverčių baltymų, savo sudėtyje turinčių visų nepakeičiamųjų aminorūgščių, o biologiškai pilnaverčiai kiaušinio trynio riebalai turi daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurias organizmas gerai įsisavina. Be to, tryniuose yra daug riebaluose tirpstančių vitaminų. Žmogaus organizmas geriau įsisavina virtus kiaušinius, negu žalius.

Vienintelė nepageidautina kiaušinio maistinė savybė – jame gana daug cholesterolio, kurio didesnis kiekis nerekomenduojamas maisto racione.

Pardavinėti leidžiama tik A klasės kiaušinius

Tačiau tam, kad parduotuvėje nepaklystumėte tarp daugybės siūlomų kiaušinių, reikėtų atsiminti kelis dalykus.

Kiaušinio šviežumą specialistai pataria nustatyti labai paprastai: kiaušinį panardinti į šalto vandens stiklinę – švieži greitai nugrimzta, o seni – iškyla į paviršių.

Kiekviena parduodama kiaušinių dėžutė pirmiausia turi būti pažymėta A raide. Visi kiaušiniai skirstomi į A, arba „šviežius, ir B klases, tačiau parduotuvėse gali būti tik A klasės.

A klasės kiaušinių lukštas ir po juo esanti odelė – normalūs, švarūs, nepažeisti, oro tarpas – ne didesnis kaip 6 mm aukščio, nejudantis, baltymas – švarus ir skaidrus, peršviečiant trynį turi būti matomas tik neryškių kontūrų šešėlis. Pašalinis kvapas ir pašalinės medžiagos – neleistinos.

Jeigu kiaušinių rūšiavimo metu jie neatitinka A klasei keliamų reikalavimų (pvz., kiaušinio lukštas šiek tiek deformuotas), jie priskiriami B klasei. B klasės kiaušiniai naudojami maisto pramonės įmonėse, gaminančiose žmonių maistui skirtus gaminius (pvz., kiaušinių miltelius), ir ne maisto pramonės įmonėse, gaminančiose kiaušinių gaminius, kurie nėra skirti žmonių maistui. Viešojo maitinimo įstaigose B klasės kiaušinių naudoti negalima.

Nuo ekologiškų iki narvuose laikomų

A klasės kiaušiniai skirstomi ir į svorio kategorijas: XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Svorio kategorijos turi būti pažymėtos ant kaušinių pakuočių. Galima fasuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušinius. Tada ant pakuočių turi būti nurodyta, jog tai – „skirtingų dydžių kiaušiniai“.

Žmonių maistui skirti kiaušiniai privalo būti paženklinti. Ženklinimo išimtys taikomos tik smulkiems ūkininkams, savo ūkyje auginantiems ne daugiau kaip 50 vištų. Tokiais kiaušiniais dažniausiai prekiaujama turgavietėse.

Ant kiekvieno kiaušinio turi būti žymenys, kuriuos sudaro skaičių ir raidžių seka.

Pirmasis skaičius reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose).

2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje).

3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

0 – ekologinis ūkininkavimas (taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai).

Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalies kodą, kur laikomos dedeklės vištos. Trečioji žymens dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

G.Gasiulio/15min.lt nuotr./Pelėsiu kiauainiai užsikrėtė dėl itin sandarios, oro nepraleidžiančios pakuotės.
G.Gasiulio/15min.lt nuotr./Kiaušinius parduotuvėse reikia rinktis itin atidžiai.

Laikyti reikia šaldytuve

Vištų kiaušiniai turi apvalkalą aplink lukštą, natūraliai apsaugantį kiaušinį nuo mikrobų patekimo į vidų. Kiaušinius prieš vartojimą būtina plauti. Netinkamai paruošę ar vartodami žalius kiaušinius, žmonės gali susirgti salmonelioze – žmonių ir gyvūnų infekcine liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos.

Būtent dėl salmonelių reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip kiaušiniai laikomi parduotuvėse. Kadangi niekam ne paslaptis, jog pardavinėjami kiaušiniai būna dažnai su įtrūkimais, o jeigu jie dar ir laikomi šiltai, salmonelėms tai puikiausia vieta veistis.

Kiaušinių galiojimas terminas – 28 dienos, todėl juos perkant būtina atkreipti dėmesį galiojimo datą. Juos laikyti reikėtų uždaroje talpoje, +5–+18 laipsnių temperatūroje. Prieš naudojimą kiaušinius rekomenduojama nuplauti drungnu vandeniu.

Vartoti reikėtų tik šviežius kiaušinius. Kiaušinio šviežumą specialistai pataria nustatyti labai paprastai: kiaušinį panardinti į šalto vandens stiklinę – švieži greitai nugrimzta, o seni – iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje – kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis.

Tinka tik maistiniai dažai

Pardavėjai yra atsakingi už dažų saugą. Tačiau reikėtų skirti maistinius dažus nuo tų, kurie skirti ne maisto tikslams – siūlų dažymui ar pan., – sakė J.Stanius.

Velykų stalui marginant kiaušinius nereikėtų pamiršti ir to, kad ne visi dažai tinka maistui. VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus Vyriausiasis veterinarijos gydytojas Jonas Stanius įspėja: marginant kiaušinius būtina naudoti tik maistinius dažus.

„Tai turi būti dažai, patvirtinti Lietuvos Respublikos Higienos norma. Jie pateikiami į prekybos tinklus ir, aš manau, ten saugiausia dažus nusipirkti. Pardavėjai yra atsakingi už dažų saugą. Tačiau reikėtų skirti maistinius dažus nuo tų, kurie skirti ne maisto tikslams – siūlų dažymui ar pan.“, – sakė J.Stanius.

Veterinarijos gydytojo teigimu, dažyti reikėtų tik kiaušinius nepažeistais lukštais. „Jeigu dažas nepatenka per lukštą į baltymą, vadinasi, jo koncentracija nėra tokia, kad galėtų paveikti žmonių sveikatą. Jeigu kiaušinio lukštas buvo pažeistas ir baltymas šiek tiek nusidažė, gal ir nereikėtų tokio duoti valgyti vaikams, geriau apsipjausčius palikti mišrainei“, – patarė J.Stanius.

Mažų vaikų turintiems tėvams vis dėlto reikėtų gerai pagalvoti, ar naudoti net ir maistinius dažus. Specialistai įspėja, kad dažikliai, žymimi E102, E110, E122, E129 gali sukelti mažiems vaikams hiperaktyvumą, su tuo yra siejami ir E104 bei E124. Šių dažiklių galima rasti daugelyje maistinių dažų, tad gal velykinius margučius geriau dažyti natūraliomis, augalinės kilmės medžiagomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius