Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje iškils nauji paminklai

Monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas ir žydų poetas Mošė Kulbakas – šiems šviesaus atminimo žmonėms pagerbti sostinėje atsiras skulptūros.

Skvere tarp Šv.Rapolo bažnyčios ir Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės turėtų iškilti sūpuoklės. Taip ketinama įamžinti dvasininko K.Vasiliausko atminimą, praneša „Lietuvos rytas“.

„Sūpuoklės bus kunigo K.Vasiliausko misijos – tarpininko tarp žemės ir dangaus – simbolis. Kas kurs šį atminimo ženklą, dar nežinome. Kai bus patvirtinta skulptūros vieta, tikriausiai skelbsime konkursą sukurti skulptūrą. Gal menininkai patys pasiūlys netikėtų idėjų“, – vylėsi viena monsinjoro atminimo įamžinimo iniciatorių Ramunė Sakalauskaitė.

Vieta skulptūrai pasirinkta neatsitiktinai: iš tremties grįžęs K.Vasiliauskas pradėjo dirbti būtent Šv.Rapolo bažnyčioje. Čia jis dirbo kunigu iki 1989-ųjų – tuomet buvo paskirtas Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonu.

Naujas paminklas iškils ir Rūdninkų skvere. Skulptorius Romas Kvintas jau pagamino būsimos skulptūros „Vandens nešėjas“ modelį.

Žmogaus ūgio dydžio skulptūra stovės vos pusšimtis metrų nuo žydų gydytojui Cemachui Šabadui skirto paminklo. Šios skulptūros autorius – taip pat R.Kvintas.

„R.Kvinto skulptūra C.Šabadui visiems labai patiko, todėl skvere norime sustiprinti tą jaukią dvasią. „Vandens nešėjo“ idėją padiktavo tekstas iš M.Kulbako poemos apie Vilnių. Ši skulptūra būtų ne tik M.Kulbako įamžinimas, bet ir žydiškojo Vilniaus simbolis“, – sakė Žydų kultūros ir informacijos centro direktorius Algimantas Gurevičius.

Naščius su vandens kibirais nešančio žmogaus skulptūra stovės ant nedidelio postamento. Jo šonuose bus iškalta poemos apie Vilnių ištrauka lietuvių ir užsienio kalbomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius