Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje stovėsiančią V.Kudirkos skulptūrą į liejyklą žadama atiduoti kovo pradžioje

Užtrukę Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos skulptūros kūrimo darbai pajudėjo – menininkas Arūnas Sakalauskas tikina, kad putoplaste skulptūros formos jau yra, o kovo pradžioje ji bus atiduota į liejyklą.
Paminklas Lietuvos himno autoriui V.Kudirkai Vilniaus Kudirkos aikštėje.
Paminklas Lietuvos himno autoriui V.Kudirkai Vilniaus Kudirkos aikštėje. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Šią savaitę – gal ne, kitą savaitę, bet jau atiduodu (skulptūrą – BNS) į tą liejyklą. Mat liejykla dabar užimta ir mes pačioje kovo pradžioje susitarėme, kad jau pradėsime lieti“, – BNS sakė skulptorius A.Sakalauskas.

Nors konkurso paminklui kurti nugalėtojai – skulptorius A.Sakalauskas ir architektas Ričardas Krištapavičius – paaiškėjo 2004 metais, projekto įgyvendinimas užtruko. Paminklą planuota pastatyti 2006 metais, vėliau pastatymo terminas buvo nukeltas iki 2007-ųjų liepos, dabar menininkas žada, jog bronzinė skulptūra bus baigta birželio 15 dieną.

„Pasirašėme sutartis, turbūt reiškia jau kitaip ir nebebus – teigė A.Sakalauskas, patvirtinęs, kad skulptūros formos putoplaste jau yra. – Iš tikro lieka techniniai dalykai, ir tiek.“

Paminklo kertinis akmuo buvo įmūrytas 2007-aisiais. Projekte numatyta, kad paminklą sudarys dvi dalys – 12,5 metro aukščio trapecijos formos obeliskas su iškaltais himno žodžiais ir šalia stovinti bronzinė V.Kudirkos skulptūra. Obeliskas jau pastatytas, tačiau skulptūros dar nėra.

„Pasirašėme sutartis, turbūt reiškia jau kitaip ir nebebus – teigė A.Sakalauskas, patvirtinęs, kad skulptūros formos putoplaste jau yra. – Iš tikro lieka techniniai dalykai, ir tiek.“

Skulptūros padarymo vėlavimą menininkas aiškino techninėmis kliūtimis.

Liejikas, su kuriuo A.Sakalauskas sutarė lieti skulptūrą, Žilvinas Pabrinkis, tikino, kad viskas – A.Sakalausko valioje.

„Čia priklauso nuo autoriaus. (...) Mes tarėmės vasario pabaigoje (pradėti lieti skulptūrą – BNS)“, – BNS kalbėjo Ž.Pabrinkis, pridurdamas, kad per 100 dienų nuo patekimo į liejyklą, skulptūra bus nulieta.

„Neužimta (liejykla – BNS), bet dar ne laikas. Vasario pabaigoje tarėmės“, – kalbėjo jis.

Apie tai, kad vertėtų „Tautinės giesmės“ autoriui pastatyti paminklą sostinėje, Vilniaus medikų Labdaros ir paramos fondas susimąstė po to, kai 1998 metais Kudirkos Naumiestyje buvo atidarytas V.Kudirkos muziejus, o Vilniuje, Santariškėse, – atidengtas medinis paminklas himno autoriui.

Fondo direktorius Stanislovas Tamošaitis nurodė, kad skulptūra V.Kudirkos aikštėje atidengta turėtų būti iki Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos – liepos 6-osios.

„Po to dar reikia sureguliuoti, reikia pataisyti, reikia valstybinę komisiją pereiti ir iškilmingai atidaryti, ir tas turi būti anksčiau nei liepos 6 diena“, – BNS sakė S.Tamošaitis.

Iš viso skulptoriaus darbas įvertintas 598 tūkst. litų, iš kurių 300 tūkst. litų jis jau gavo už pirmąją darbo dalį – skulptūrą minkštoje medžiagoje putoplaste.

„Svarbiausia, kad padarytų tą skulptūrą. Menas yra menas, jo kartais ir nepaskubinsi“, – sakė S.Tamošaitis.

Pagal pirmąją sutartį, kurią pasirašė Labdaros ir paramos fondas Vinco Kudirkos vardui įamžinti su A.Sakalausku, skulptorius įsipareigojo bronzinę skulptūrą pagaminti iki 2007 metų liepos mėnesio.

Prabėgus mėnesiui sutartis buvo pakoreguota, o skulptūros pabaigtuvės atidėtos iki 2007 metų rugpjūčio 23 dienos. Vėliau terminas nukeltas iki 2007-ųjų pabaigos, dar vėliau, kita sutartimi, skulptūros modelis iš minkštos medžiagos ekspertų komisijai turėjo būti pristatytas praėjusių metų vasario 20 dieną. Daugiau sutarčių su menininku nebuvo pasirašoma.

V.Kudirka (1858-1899) buvo rašytojas, publicistas, gydytojas, lietuvių tautosakos rinkėjas, vertėjas. Didžiąją dalį savo kūrybos jis paskelbė literatūros, politikos ir mokslo žurnale „Varpas“, kurį kartu su bendraminčiais pradėjo leisti 1889 metais.

1898 metais rugsėjo 15 dieną „Varpo“ numeryje V.Kudirka išspausdino „Tautišką giesmę“ su gaidomis. Šis patriotinis eilėraštis Lietuvos valstybės himnu tapo 1919 metais. Po nepriklausomybės atgavimo V.Kudirkos „Tautiška giesmė“ vėl tapo Lietuvos himnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius