Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos mokslininkai organizuoja masinius koncertus ir tiria, kaip plinta koronavirusas

Vokietijos mokslininkai surengė tris popmuzikos koncertus per vieną dieną, norėdami išsiaiškinti, kokias rizikas sukelia patalpose organizuojami masiniai renginiai per pandemiją, praneša BBC.
Timas Bendzko koncertas Leipcige buvo mokslinis tyrimas
Timas Bendzko koncertas Leipcige buvo mokslinis tyrimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie 1500 sveikų dalyvių nuo 18 iki 50 metų sudalyvavo eksperimente – tikėtasi, kad dalyvių bus tris kartus daugiau.

Tačiau tyrimo vadovas patikino, kad jis „labai patenkintas“, kaip viskas susiklostė. Turimą Leipcige atliko Halės („Halle“) universitetas.

Dainininkas ir dainų autorius Timas Bendzko sutiko koncertuoti trijuose koncertuose iš eilės.

Koncertų tyrimas buvo pramintas „Restart-19“, jo tikslas – ištirti, kokiomis sąlygomis masiniai renginiai galėtų būti rengiami nepaisant pandemijos, rašo BBC.

Pirmasis iš trijų šeštadieninių koncertų buvo organizuojamas netaikant jokių apsaugos priemonių, lyg pandemijos apskritai nebūtų. Antrasis koncertas apėmė higienos priemones ir socialinės distancijos išlaikymą. O trečiajame koncerte dalyvių skaičius buvo sumažintas per pusę, kiekvienas asmuo stovėjo bent 1,5 metro atstumu vienas nuo kito.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Timo Bendzko koncertas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Timo Bendzko koncertas

Prieš koncertą visi dalyviai buvo patikrinti, ar neserga COVID-19, jiems buvo duotos veido kaukės ir įtaisai, skirti atstumams matuoti. Tyrėjai naudojo fluorescencines dezinfekavimo priemones, siekiant atsekti, kuriuos paviršius koncertų dalyviai lietė labiausiai.

„Duomenų surinkimas vyksta labai gerai, turime geros kokybės duomenis, nuotaika puiki ir mes esame itin patenkinti, kad dalyviai drausmingai dėvėjo kaukes ir naudojo dezinfekavimo priemones“, – teigia tyrimo vadovas dr. Stefanas Moritzas.

Atlikėjas T.Bendzko tuo metu tikino, kad renginys pranoko jo lūkesčius.

„Man tikrai patiko. Pirmiausia pamaniau, kad jis bus labai sterilus dėl kaukių, tačiau savijauta buvo stebėtinai gera. Tikiuosi, kad gauti rezultatai jau greitai padės mums organizuoti realius koncertus tikroms auditorijoms“, – teigia jis.

Pirminius tyrimo rezultatus tikimasi gauti rudenį. Šiam projektui 990 tūkst. eurų finansavimas skirtas iš Saksonijos-Anhalto ir Saksonijos žemių biudžetų, siekiant padėti pasiruošti pagrindinių svarbiausių sporto ir muzikos renginių patalpose atnaujinimui, įvertinti realų grėsmės lygį.

„Koronaviruso pandemija paralyžavo kiekvieną industriją. Tol, kol yra infekcijos rizika, pagrindiniai koncertai, mugės, sporto renginiai negali vykti. Štai kodėl taip svarbu išsiaiškinti, kurios techninės ir organizacinės sąlygos gali efektyviai sumažinti riziką“, – teigia Saksonijos-Anhalto ekonomikos ir mokslo ministras prof. Arminas Willingmannas.

Studija atliekama tuo metu, kai Vokietijoje fiksuojamas aukščiausias COVID-19 infekcijų skaičius nuo balandžio. Daugiau nei 2000 atvejų buvo patvirtinta penktadienį, o bendras atvejų skaičius šalyje perlipo 233 tūkst., skaičiuoja šalies Roberto Kocho institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius