-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zachas Avery – mergaitė, įkalinta berniuko kūne

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis Zachas Avery iš pažiūros atrodo kaip sveikas, gyvenimu patenkintas 5 metų berniukas. Tačiau iš savo bendraamžių jis išsiskiria savo lyties suvokimu.
Pavadinimas
Asociatyvinė nuotrauka. Berniukas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Dar mažam Zachui buvo diagnozuotas lyties tapatumo sutrikimas, – praneša „The Dailymail“.

Tai asmenybės ir elgesio sutrikimas, apibūdinamas kaip noras gyventi ir atrodyti kaip priešingos lyties asmuo, šį sutrikimą paprastai lydi diskomfortas dėl savo anatominės lyties ar jos netinkamumo jausmo.

Jau būdamas 3-ejų Zachas Avery atsisakė gyventi kaip berniukas, vietoj to pasirinkdamas rožines sukneles ir ilgus plaukus.

„Kartą Zachas tiesiog priėjo prie manęs ir pasakė, kad jaučiasi lyg būtų mergaitė. Tuo metu aš pamaniau, kad jis išsigalvoja, todėl nekreipiau dėmesio. Tačiau bėgant laikui jis tapo apsėstas šios minties ir nepaprastai pykdavo, jeigu kas nors jį pavadindavo berniuku“, – pasakojo Theresa Avery.

Vaiko tėvai Theresa ir Darrenas Avery, susirūpinę dėl tokio sūnaus elgesio, nuvedė jį pas gydytoją.

Po daugelio stebėjimų ir konsultacijų, praėjusiais metais Zachui Avery oficialiai buvo diagnozuotas lyčių tapatumo sutrikimas. Nuo to laiko, meiliai Zachy vardu vadinamas berniukas, gyvena atrodydamas kaip mergaitė.

Berniuko motina 32-ejų Theresa Avery pasakojo, kad Zachas buvo normalus mažas berniukas, kuris mėgo mašinėles ir berniukiškus filmukus, tačiau staiga, 2010-ųjų pabaigoje, jis pradėjo elgtis kaip mergaitė.

„Vieną dieną Zachas tiesiog priėjo prie manęs ir pasakė, kad jaučiasi lyg būtų mergaitė. Tuo metu aš pamaniau, kad jis išsigalvoja, todėl nekreipiau dėmesio. Tačiau bėgant laikui jis tapo apsėstas šios minties ir nepaprastai pykdavo, jeigu kas nors jį pavadindavo berniuku“, – apie keistą savo sūnaus elgesį pasakoja keturių vaikų motina Theresa Avery.

Iš pradžių Zacho tėvai pamanė, kad berniukas serga autizmu, tačiau po keleto mėnesių vaikų psichologas diagnozavo jam lyties tapatumo sutrikimą.

Specialistai vaiko tėvams tuomet paaiškino, kad lyties tapatumo sutrikimas – tai konfliktas tarp žmogaus fizinės lyties ir tos lyties, kuria jis arba ji save identifikuoja.

„Gydytojai mums paaiškino, kad nors Zachas ir atrodo kaip berniukas, tačiau jis save laiko mergaite“, – pasakojo berniuko tėvas.

Mokykloje tiek vaikai, tiek mokytojai Zachą laiko mergaite, berniuko tėvai mokiniams paaiškino jo diagnozę ir nesulaukė jokios blogos reakcijos.

„Visi vaikai gan teigiamai priėmė šią žinią, todėl esame garantuoti, kad iš Zacho mokykloje niekas nesityčioja. Visi mokiniai ir mokytojai nuostabūs, jie mus nepaprastai palaikė“, – pasakojo Zacho motina.

Kai Zachas eina į mokyklą jis vilki mergaitišką mokyklinę uniformą ir juodus rožinėmis detalėmis puoštus batus.

„Zachas tiesiog nori būti maža mergaite ir jis nepaprastai džiaugiasi savo ilgais ir šviesiais plaukais, savo rožiniu miegamuoju ir spinta, kurioje pilna mergaitiškų drabužių. Jam patinka žaisti su senais savo sesers žaislais. Mes nusprendėme leisti jam pačiam apsispręsti, ką jis nori daryti – jeigu jis persigalvos ir nuspręs vėl būti berniuku, mes jį palaikysime, jeigu ne – tuomet vis tiek jį mylėsime“, – pasakojo Theresa Avery, dar pridurdama, jog vis dėlto apsidžiaugtų, jeigu Zachas vėl nuspręstų būti berniuku.

Remiantis Tavistocko klinikos statistika, šiais metais buvo diagnozuoti tik 165 lyties tapatumo sutrikimų atvejai ir tik 7 šį sutrikimą turintys asmenys buvo vaikai.

„Per pastaruosius kelerius metus šių sutrikimų buvo diagnozuota kur kas daugiau nei anksčiau, tai rodo, kad gydytojai šiuo metu yra labiau susipažinę su lyties tapatumo sutrikimu. Vis dėlto šiam sutrikimui diagnozuoti dažniausiai prireikia kelių ekspertų grupės, kurie iš pradžių ištiria bendrą paciento sveikatą ir tuomet jam atlieka psichologinius tyrimus. Mes dažnai net ir praėjus daugeliui metų vis dar palaikome ryšius su žmonėmis, kuriems buvo diagnozuotas lyties tapatumo sutrikimas. Tai darome tam, kad palaikytumėm šiuos žmones ir galėtumėm jiems suteikti emocinę pagalbą“, – pasakojo klinikos spaudos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius