Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ženevos aukcione – 15 mln. dolerių vertės deimantas

Antradienį Šveicarijoje vyksiančiame „Christie“ aukcione bus parduodamas deimantas, vertinamas mažiausiai 15 mln. dolerių. Manoma, kad už jį nebus pagailėta 25 mln. dolerių. Ar taps deimantas brangiausiu pasaulyje nespalvotu brangakmeniu?
Deimantas
Šis deimantas vertinamas mažiausiai 15 mln. dolerių. / AFP/Scanpix nuotr.

Aukcionas vyks Ženevoje, „Four Seasons“ viešbutyje, praneša bloomberg.com

„Christie‘s“ yra žinomas dėl savo įspūdingų aukcionų, tačiau šio deimanto pardavimas, teigiama, yra ypatingas. „Geriausi deimantai tapo nepaprastai vertingi. Sakoma, kad šiuo metu pinigai tarp pirštų byra tarsi smėlis ir norint apsidrausti perkami brangakmeniai“, – sakė Geoffrey Munnas, juvelyrinių parduotuvių tinklo „Wartski“ vykdantysis direktorius.

Aukciono namų atstovų teigimu, šis deimantas yra vienas žinomiausių ir ypatingiausių pasaulyje. Jis prieš daugybę metų buvo rastas Golkondos kasyklose, sugriautame mieste viduryje Indijos. „Christie‘s“ išplatintame pranešime teigiama, kad šis nepriekaištingas, 76,02 karatų bespalvis deimantas yra didžiausias šių kasyklų brangakmenis, kuris yra kada nors atsidūręs šiame aukcione. Mažiausia jo vertė – 15 mln. dolerių. Daugiausiai už vieną nespalvoto deimanto karatą yra gauta 328 861 doleris.

Puošėsi Celine Dion

Deimantai neša laimę. Arba bent jau turėtų, skelbia welt.de. 2002-ųjų balandį, po trejų metų pertraukos grįžusi į sceną, šiuo deimantu buvo pasipuošusi pasaulinio garso atlikėja Celine Dion.  Būtent Titaniko daina tuomet jai pelnė pasaulinę šlovę.

Grįžimui ant scenos derėjo ir deimantai. Celine Dion JAV televizijos laidoje pasirodė pasipuošusi vėriniu, kuriame žėrėjo ir legendinis Josepho deimantas. Alfredas J.Molina, tuometinis savininkas ir juvelyras, paskolino moteriai brangakmenį ir šnabždėjo: deimantas toks gražus ir tyras, kaip ir Celine Dion balsas.

Istorinis deimantas

Deimantas buvo pavadintas karališkos Habsburgo dinastijos, hercogo Josepho Augusto (1872-1962) garbei, nes šis kažkada jį turėjo. Josephas buvo Austrijos hercogo Josepho Karlo Ludwigo ir princesės Clotildes iš Sachseno-Koburgo sūnus, o prancūzų karalius Loius‘sas Philippe I ir Gotha, Leopolda II buvo jo seneliai. Kaip deimantas atsidūrė Habsburgų dinastijos atstovų rankose, nėra žinoma. 

AFP/Scanpix nuotr./Deimantas
AFP/Scanpix nuotr./Istorinis deimantas

Manoma, kad hercogas Josephas Augustas deimantą perdavė savo sūnui Josephui Franzui. Yra duomenų, jog jaunėlis 1933 metais akmenį buvo padėjęs saugojimui į Vengrijos banką. Po trejų metų deimantas buvo parduotas nežinomam pirkėjui. 1961 metais metais jis pirmą kartą buvo parduotas aukcione. 

1993 metais brangakmenis buvo dar kartą parduotas, net ir tuomet „Christie‘s“ aukcione. Tuomet už jį nepagailėta 6,48 milijonų JAV dolerių. 

Golkondos kasykloje rasti akmenys garsėja savo grynumu, tačiau iki šiol didžiausia kaina buvo pasiūlyta už spalvotus deimantus. 

„Jie yra retesni ir populiaresni“, – sakė G. Munnas. 

24,78 karatų rožinis deimantas 2010 metų lapkritį Ženevoje buvo parduotas už 47 mln. dolerių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius