Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žirgų lenktynės Lietuvoje – tai įmanoma ar ne?

Anglijos kultūros turbūt niekas neįsivaizduoja be žirgų lenktynių, tačiau Lietuvoje ši sporto šaka ir pramoga nėra išvystyta. Raseiniai pasiruošę įlieti žirgų lenktynių sportą į lietuvio gyvenimą. Gal dar nedaug kas girdėjo, kad Raseinių rajone jau yra puikiai ES lėšomis renovuotas hipodromas, vienintelis Baltijos šalyse tinkantis organizuoti lygiąsias žirgų lenktynes.
Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome
Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome / Vitalija Baltrušaitytė nuotr.
Temos: 1 Žirgynas

Anglijoje žirgų lenktynės vyksta ištisus metus su labai nedidelėmis išimtimis. Šiltuoju metų laiku organizuojamos lygiosios žirgų lenktynės, kurių sezono pradžia laikomas pirmasis bėgimas kovo viduryje Donkasterio hipodrome, kur yra išvystomas didelis žirgų greitis. Žiemos metu organizuojamos lenktynės su šuoliais, nes tada būna minkštesnė žemė. Lenktynės žiemą atšaukiamos tik jei gausiau prisninga.

Visų laukiamiausios yra garsiosios Ascot‘o lenktynės, kurios vyksta birželio mėnesio 17–21 dienomis. Lenktynės trunka net penkias dienas ir jose visada dalyvauja pati Anglijos karalienė. Suprantama, kad dėl šios priežasties lenktynės laikomos prestižinėmis, jų organizavimui skiriama labai daug lėšų, suformuojami labai dideli priziniai fondai (2014 m. prizinis fondas siekė net 5 mln. svarų), o geriausi lenktynių žirgai suvežami iš viso pasaulio.

Gražiausiems žirgams nenusileidžia ir jų šeimininkai, per 300 000 žiūrovų, kurie į varžybas sugūra išsipustę prašmatniausiais rūbais.

Horserace.lt nuotr./Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome
Horserace.lt nuotr./Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome

Raseiniai tuo girtis dar negali, nes tik pernai baigtas renovuoti hipodromas. Tačiau tai yra siekiamybė, kuri pateisintų vienintelio Baltijos šalyse hipodromo, tinkančio organizuoti lygiąsias žirgų lenktynes, vardą. Raseinių hipodromas yra išties įspūdingas, su puikia infrastruktūra: yra net du bėgimo takai (žolės ir smėlio), įstiklinta tribūna, įrengta per 2 000 sėdimų vietų žiūrovams, yra starto mašina, hipodromo arklidėse, kuriose įrengtas maniežas, prunkščia žemaitukų veislės bei anglų grynakraujai žirgai ir t.t.

Raseinių hipodrome žirgų lenktynių sezonas pradedamas gegužės 9-ąją. Lenktynėse dalyvaus tikri lenktyniniai – grynakraujai jojamieji žirgai, kurie yra greiti, vikrūs, aukšti, liesi, atletiški. Lietuvoje ši žirgų veislė dar nėra itin populiari, kaip ir ši sporto šaka, tačiau lenktynių metu vyks net trys grynakraujų jojamųjų žirgų bėgimai. Tikslas – populiarinti žirgų lenktynių sportą, todėl organizuojami ir kitų veislių bėgimai – arabų, žemaitukų.

Tokios šalys kaip Vokietija, Airija, Anglija turi lenktyninius ponius, kurių lenktynės yra pati geriausia gerų žokėjų kalvė. Lietuviai didžiuojasi savo paveldu – žemaitukų veislės žirgais, kurie yra žemo ūgio ir yra puikiai pritaikomi jaunųjų žokėjų ruošimui sėsti ant lenktyninių žirgų.

Horserace.lt nuotr./Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome
Horserace.lt nuotr./Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome

Jiems hipodrome organizuojamos didžiosios nacionalinės žemaitukų veislės žirgų lenktynės, kurių metu, pagal kaupiamąją taškų sistemą, bus išrinktas žemaitukų veislės žirgas nugalėtojas ir išaiškinta, kuri grandis veisime yra stipresnė – eržilų ar kumelių.

Pirmąjį savo sezoną Raseinių hipodromas numato organizuoti penkis renginius, kurių metu žiūrovai turės unikalią galimybę stebėti azartiškus žirgų bėgimus, išbandyti savo pačių azartiškumą, nes bus suteikiama galimybė dalyvauti lažybose. Renginius vainikuos koncertai, juos ves žymūs renginių vedėjai, vyks mugės, pasijodinėjimai žirgais, poniu – tiesiog vyks nuostabios žirgų fiestos! Niekas negali žinoti, gal vieną dieną žirgų lenktynės taps dideliu prestižu ir Lietuvoje?

Horserace.lt nuotr./Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome
Horserace.lt nuotr./Žirgų lenktynės Raseinių hipodrome

Raseinių hipodromo komanda kviečia visus gegužės 9-ąją atvykti į pirmąsias šio sezono žirgų lenktynes. Visą informaciją galite rasti čia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius