Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burlaivis „Meridianas“ bus pašventintas ir simboliškai perduotas visuomenei

Šeštadienį Klaipėdoje vyks renginys, skirtas Klaipėdos jūrinio miesto simboliui – burlaiviui „Meridianas“. Jo metu bus pakeltos visos laivo burės, atgimęs laivas bus pašventintas bei simboliškai perduotas miestui ir visuomenei.
„Meridiano“ kelionė į istorinę vietą
„Meridiano“ kelionė į istorinę vietą / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Meridiano“ paramos fondo užsakymu Vokietijoje pasiūtos specialios orui iš dalies pralaidžios burės, kad laivas galėtų jomis puoštis saugiai stovėdamas prie krantinės. Iš viso pasiūta 14 baltų burių – visos, kurios naudotos laivui plaukiojant. Planuojama, kad burės bus keliamos kasmet vasaros sezono pradžioje.

Renginio metu bus atidaryta pirmoji „Meridiano“ ekspozicijos dalis krantinėje, joje bus eksponuojamos originalios istorinio burlaivio dalys: balasto akmenys, medinio stiebo, medinių laivo konstrukcijų fragmentai, sraigtas.

Šeštadienį visi norintieji galės pasivaikščioti viršutiniais „Meridiano“ deniais ir apžiūrėti atstatytą laivą. Laivo denius bus galima lankyti ir per Jūros šventę kitą savaitgalį.

Nors laive veiksiantį restoraną planuojama baigti įrengti rudenį ir iki to laiko patekti į jo vidų dar nebus galimybės, šeštadienį visi norintieji galės pasivaikščioti viršutiniais „Meridiano“ deniais ir apžiūrėti atstatytą laivą.

Laivo denius bus galima lankyti ir per Jūros šventę kitą savaitgalį.

Bures iškels Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai. Istoriškai burlaivis „Meridianas“ tarnavo kaip mokomasis laivas, kuriame praktikos sėmėsi besimokiusieji jūreivystės, todėl norima tęsti šias tradicijas.

Bendras burių plotas – beveik 700 kvadratinių metrų.

Šeštadienį „Meridiane“ apsilankys ne tik dabartiniai kursantai, bet ir šiandieniniai jūrų kapitonai, savo plaukiojimą jūromis pradėję būtent šiuo burlaiviu. Jie dalysis prisiminimais ir įspūdžiais iš tų laikų, kai „Meridianas“ skrodė Baltijos ir kitų jūrų bangas.

Toliausiai šis burlaivis buvo nuplaukęs iki Afrikos Dakaro (Senegalas) uosto, taip pat buvo pasiekęs Azorų salas Atlanto vandenyne.

Dalis „Meridiano“ istorijos bus įamžinta ne tik jūrininkų prisiminimuose, bet ir muziejinėje ekspozicijoje, kuri rengiama „Meridiano“ paramos fondui bendradarbiaujant su Lietuvos jūrų muziejumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius