-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventi negalima mirti. Kur kablelį padėtum Tu?

Beveik prieš metus trys organizacijos skelbė „Klausykis muzikos, padovanok gyvybę”. Kristupo vasaros festivalis, Vilniaus mokytojų namai ir bendrija „Kraujas“ pirmą kartą pakvietė visus neabejingus žmogaus gyvybei apsilankyti koncerte – socialinėje akcijoje GYVENTI NEGALIMA MIRTI. Jos metu buvo siūloma ne tik klausytis muzikos, bet ir užsirašyti į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą. Pernai Vilniuje vykusio koncerto metu donorais tapti panoro net 331 žmogus. Tai – rekordinis skaičius, mat iki tol didžiausias per dieną užsiregistravusiųjų skaičius buvo kone tris kartus mažesnis.
Grupė „Arbata“
Grupė „Arbata“ / Organizatorių nuotr.

Šiemet renginys vyks ne vien Vilniuje, bet taip pat Druskininkuose (liepos 29 d.) bei Klaipėdoje (rugpjūčio 6 d.), kur bus galima ne tik užsiregistruoti į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, bet taipogi sudalyvauti apsikabinimų akcijoje ar pasiklausyti savo mėgstamų atlikėjų muzikos.

Donorystė ir mitai

Kaulų čiulpai – tai kauluose esanti akyta medžiaga, kurioje gaminamas kraujas. Ten jaunos, nebrandžios kraujodaros ląstelės nuolat dauginasi, bręsta bei pakeičia jau pasenusias ląsteles. Šis procesas vyksta nuolat – visą mūsų gyvenimą. Susirgus kraujo vėžiu, kaulų čiulpai vietoje sveikų kraujo ląstelių ima gaminti vėžines. Tuomet reikia skubiai pradėti gydymą. Vaikams ir suaugusiems, susirgusiems šia sunkia liga, ne visada padeda gydymas vien vaistais (chemoterapija, imunoterapija). Daliai jų gali padėti tik donoro kaulų čiulpų (kamieninių kraujodaros ląstelių) persodinimas. Transplantacijos metu sergančios paciento kraujodaros ląstelės pakeičiamos sveikomis donoro ląstelėmis, kurios vėl gamina sveiką kraują. Ligoniams visi esame labai svarbūs. Galbūt Jūs esate tas vienintelis kaulų čiulpų donoras, kurio taip laukia mirtina liga sergantis žmogus – jį tikrai galima išgelbėti.

Pasaulyje kasmet ieškoma donorų apie 30 000 pacientų, Lietuvoje – apie 100-ui. Mūsų šalyje iš viso donorais yra tapę 22 lietuviai. Maždaug 90 proc. negiminingų donorų būna iš užsienio (daugiausia iš Vokietijos, Lenkijos, Italijos, Kipro, JAV, Izraelio, Čekijos, Austrijos, Olandijos, Šveicarijos). Uždavus klausimą, kodėl tiek nedaug lietuvių donuoja savo kaulų čiulpus sergantiesiems, sulaukiama tokio atsakymo: neretai žmonės bijo ir tiki įvairiais mūsų visuomenėje gajais mitais. Dažniausiai sutinkamas įsitikinimas, kad tai itin skausminga procedūra, po kurios būna ilgas reabilitacijos laikotarpis ar įvairios fizinės negalios. Gydytojai ir žmonės, jau donavę savo kaulų čiulpus, vienbalsiai tikina, jog pati procedūra yra neskausminga, po jos iš karto galima grįžti į įprastą gyvenimą (darbą, mokslus ar netgi keliauti). Kaulų čiulpų donorystė yra vienintelė donorystės rūšis, kai visiškai nekenkiama donoro organizmui, kadangi paimtos ląstelės atsistato per porą savaičių. Taigi, viena didžiausių problemų Lietuvoje yra nežinojimas ir baimė.

Labai svarbu, kad kuo daugiau iš mūsų suprastų kaulų čiulpų donorystės svarbą, nes lietuviams genetiškai artimiausi yra lietuviai, todėl ir kur kas didesnė tikimybė rasti tinkamą donorą mūsų šalyje. Tai ne tik pigiau kainuoja valstybei, tačiau ir sutaupoma daug brangaus laiko, kuris itin svarbus sergantiems. Kai 2005 metais savo veiklą pradėjo projektas „Būk geras“, registre buvo vos 250 lietuvių. Šiuo metu šis skaičius išaugo 5673 – lietuviai vis mažiau abejingi kito žmogaus nelaimei.

Renginys GYVENTI NEGALIMA MIRTI

Renginio idėja kilo pamačius, kokia vis dar sudėtinga situacija yra Lietuvoje: mažas donorų registras, daugybė mitų, nežinojimas, baimė. Augant registrui, vis didesniam skaičiui ligonių surandamas tinkamas donoras Lietuvoje  (2010 m. donavo 7 lietuviai, o šiemet, iki birželio mėnesio, – net 4).

Šios antrus metus rengiamos akcijos tikslas per muziką, kaip bendravimo formą, pritraukti žmones ir paskleisti pagrindinę renginio žinią – kaulų čiulpų donavimas – neskausminga, paprasta ir organizmui visiškai nekenksminga procedūra, galinti išgelbėti kraujo vėžiu sergančio žmogaus gyvybę.

Praėjusios vasaros patirtis, žmonių aktyvumas ir susidomėjimas paskatino vykdyti šią socialinę iniciatyvą ir šiemet, tačiau ne tik Vilniuje, bet taip pat Druskininkuose ir Klaipėdoje. Pasitelkiant žymius Lietuvos atlikėjus ir muzikantus kviečiami visi, kurie neabejingi kito žmogaus gyvybei.

Renginių metu veiks informaciniai stendai, kuriuose bus aiškiai, tiksliai ir suprantamai pateikiama informacija apie kraujo vėžio susirgimus bei gydymo metodus, griaunami įsisenėję mitai apie kaulų čiulpų donorystę, visi norintys turės galimybę pasikonsultuoti su gydytojais ir daugiau sužinoti apie donavimo procedūrą, o taip pat visiems atėjusiems dovanojami nemokami koncertai. Pirmasis renginys vyks Druskininkų miesto aikštėje (Vilniaus al. 24), kur nuo 15 iki 22 valandos vyks apsikabinimų akcija, veiks informaciniai stendai, skambės gyvai atliekama grupių „Karma“, „Arbata“, „Brass Bastardz“, „Garbanotas Bosistas“, Mmpsuf, ATVIRO RATO aktorių muzika.

Kiekvienas atėjęs ir užsiregistravęs į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą – tai suteikta viltis ir galimybė išgyventi sergančiam žmogui. Visiškai paprastos procedūros dėka bet kuris iš mūsų gali išgelbėti kito žmogaus gyvybę. Renginio organizatoriai ragina apsispręsti, kurioje vietoje Jūs padėsite kablelį sakinyje „GYVENTI NEGALIMA MIRTI“.

Pirmasis koncertas vyks Druskininkuose (Miesto aikštėje, Vilniaus al. 24) liepos 29 dieną nuo 15 val. Klaipėdoje (Kultūrų komunikacijų centro kieme, Bažnyčių 4/ Daržų 10) – rugpjūčio 6 dieną. Vilniuje (Vilniaus mokytojų namų kiemelyje, Vilniaus g. 39) – Rugpjūčio 26 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius