-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos miestelio gatves raudonai nudažė tradicinis pomidorų mūšis

Dešimtys tūkstančių žmonių trečiadienį dalyvavo kasmet Ispanijos rytiniame Bunjolio mieste vykstančiame pomidorų mūšyje „La Tomatina“, po kurio gatvės liko užtvindytos 120 tonų pomidorų masės.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gatvėmis tekėjo pomidorų tyrės upeliai, kai beveik 40 tūkst. žmonių, kurių dauguma buvo išsirengę iki juosmens ir apsvaigę nuo išgertos sangrijos, svaidė vienas į kitą daržoves Didžiojoje aikštėje ir aplinkinėse Bunjolio gatvėse.

Prieš prasidedant šiam mūšiui, iš penkių sunkvežimių buvo iškrauti „šaudmenys“, kuriuos džiūgaudami graibstė turistai iš Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Indijos.

Prasidėjus valandą trukusiam susirėmimui, 10 tūkst. gyventojų turintis miestas atrodė tarsi karo zona, o gatves nuklojo pomidorų likučiai.

Nors Bunjolyje sunaikinamas didžiulis kiekis raudonųjų daržovių, tačiau miestas iš šio festivalio nemažai pasipelno, sakė savivaldybės atstovas Rafaelis Perezas.

Pasak jo, municipalitetas šiai šventei išleidžia 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų ), iš jų 30 tūkst. eurų (104 tūkst. litų) – pomidorams pirkti.

Tačiau turistų mieste iki šio festivalio ir vėliau išleisti pinigai su kaupu kompensuoja šias išlaidas, nurodė R.Peresas.

Per „La Tomatina“ mūšį laikomasi griežtų taisyklių.

Dalyviams patariama sutraiškyti pomidorus prieš sviedžiant, kad smūgis nebūtų per stiprus, vilkėti senus drabužius, kuriuos būtų galima išmesti, taip pat mūvėti senus sportinius batelius, o ne sandalus, „kurie gali pasimesti sultyse“, pabrėžia organizatoriai.

Jiems taip pat patariama užsidėti plaukimo akinius, „nes pomidorų rūgštis graužia akis“.

Mūšį prižiūrėjo apie 200 policininkų, pasiruošusių sutramdyti per daug įsismarkavusius dalyvius.

„La Tomatina“ kasmet rengiama derlingame regione esančiame Bunjolyje, maždaug už 40 kilometrų į šiaurę nuo pajūrio miesto Valensijos. Ši šventė vyksta paskutinį rugpjūčio trečiadienį.

Niekas iš tikrųjų nežino, kaip atsirado ši tradicija, užkimusi praeito amžiaus 5-ojo dešimtmečio viduryje.

Tarp tikėtinų kilmės teorijų yra vietos draugų mūšis maisto produktais, paauglių tarpusavio kovos, žiūrovų pomidorais apmėtytas paradas, pasišaipymas iš vieno prasto muzikanto ir sunkvežimio avarija.

Tarp populiariausių teorijų yra ir pasakojimas apie tai, kaip nepatenkinti miestelėnai per vieną miesto šventę municipaliteto narius apmėtė pomidorais. Dar viena teorija teigia, kad draugų grupė kartą atsidavė aistringai meilei, o miesto pareigūnai juos apmėtė pomidorais.

Valdant Francisco Franco ši šventė buvo uždrausta, nes neturi jokios religinės reikšmės, bet 8-ajame dešimtmetyje vėl buvo pradėta švęsti.

„La Tomatina“ išpopuliarino tarptautinės žiniasklaidos dėmesys, todėl šį šventė kasmet pritraukia vis daugiau žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius