Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūrų muziejus nori priartinti jūrą

Pasibaigus vasaros sezonui, Jūrų muziejus nesnaudžia, ir nelaukdamas kol atokesnių vietovių gyventojai išsiruoš aplankyti muziejų, pats vyksta pas juos. Antrus metus muziejus rengia projektą „Mano jūra – tolima ir artima“, kurį remia Lietuvos kultūros ministerija.
Berniukus itin domina laivai – istorines Kuršių marių burvaltės kurėnai.
Berniukus itin domina laivai – istorines Kuršių marių burvaltės kurėnai. / Jūrų muziejaus nuotr.

„Subūrę jūrinę edukatorių ir kapitonų įgulą, vėl leidžiamės į kelionę, – šypsosi muziejaus direktorė. – Tik ne jūros link, o atvirkščiai“.          

Penktadienį, rugsėjo 28 dieną, muziejaus biologai ir istorikai Skuodo Bartuvos progimnazijoje ves edukacinius užsiėmimus apie Baltijos jūros ekologiją, ruonių gyvenimo paslaptis, apie laivų statybos istoriją, pasakos ir vaizdžiai demonstruos, kaip susiformuoja jūrų gelmėse perlai. Popiet, 17 valandą, Skuodo kultūros centre bus surengta edukacinė vakaronė „Mano jūra – tolima ir artima“, kurios metu skambės Egidijaus Sipavičiaus dainos apie jūrą, o muziejaus istorikai ir du seni jūrų vilkai – kapitonai Sigitas Šileris ir Vytautas Saulėnas – griaus banalų ir įprastą gyvenimo prie jūros įvaizdį.

„Dažnam lietuviui jūra asocijuojasi tik su poilsiu – saulėtu pliažu vasaros dieną, – sako direktorė Olga Žalienė. – Projekto „Mano jūra – tolima ir atima“ tikslas – pristatyti kitokią jūrą. Jūra maitinančią, jūrą, keičiančią žmonių ir net šalies gyvenimą. Išvykoms pasirinkome  gerokai nuo Baltijos nutolusias vietoves. Stengiamės visiems suprantamai kalbėti apie tai, ką duoda Klaipėdos uostas Lietuvai, populiariname jūrines profesijas“.

Spalio 10 dieną muziejininkai viešės Šilutės kultūros ir pramogų centre. Vakaronės svečiai turės puikią galimybę gyvai pabendrauti su viso pasaulio jūras išmaišiusiais kapitonais, pasiklausyti Egidijaus Sipavičiaus koncerto.

Lapkritį numatyta dar viena išvyka į Šilutę: muziejaus edukatoriai ves edukacinius užsiėmimus Pamario pagrindinėje mokykloje ir Saugų vaikų globos namuose.

Spalio 19 dieną muziejaus rezidencija taps Palnosių kaimas Mažeikių rajone. Čia Daubiškių pagrindinėje mokykloje  muziejaus biologai ir istorikai surengs aštuonis edukacinius užsiėmimus, o pavakare pakvies į jūrinę vakaronę kaimo bendruomenę. Prieš vakaronę vyks edukacinė popietė, kurios metu ir maži, ir dideli galės pasijusti tikrais jūrininkais: išmoks surišti jūrinius mazgus, pastatyti burinio laivo modelį, dalyvaus ekologiškų laivelių plaukimo varžytuvėse.

Tiek bendruomenių centruose, tiek mokyklose bus eksponuojamos parodos, pristatomi leidiniai jūrine tema, organizuojamos viktorinos ir žaidimai, visų vakaronių metų dainuos Egidijus Sipavičius.

„Šiais nemokamais renginiais norim parodyti jūrą ir gyvenantiems tolėliau nuo jūros, – sakė Olga Žalienė. – Parengėme pažintines vakarones, parodas, edukacinius užsiėmimus, kuriuos pritaikėme Vakarų Lietuvos regiono mokykloms, bendruomenėms. Visa tai leis pajūrį pamatyti ne tik kaip laisvalaikio erdvę, bet suteiks ir galimybę pažinti uostą kaip vartus į pasaulį tiek istoriniu, tiek kultūriniu, tiek ekonominiu aspektu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius