Tiesiogiai
RINKIMŲ NAKTIS su 15min: Prezidento rinkimai II turas 2024 | Nausėda ar Šimonytė?

Pirmą aludarystės egzaminą Lietuvoje laimėjo mergina

Nacionalinį aludarystės egzaminą laimėjo savamokslė aludarė iš Klaipėdos Giedrė Karinauskaitė. 27 metų mergina degustavimo užduotyse aplenkė net alaus žinovus vyrus ir važiuos į Alaus akademiją Londone. Pirmą kartą Lietuvoje rengto Nacionalinio aludarystės egzamino finalas vyko „Utenos alaus“ darykloje Utenoje, šeštadienį.
Nugalėtoja Giedrė Karinauskaitė
Nugalėtoja Giedrė Karinauskaitė / „Utenos alaus“ nuotr.

„Neįtikėtina. Esu labai laiminga“, – emocijų neslėpė Giedrė Karinauskaitė. Ji iškart paskambino pasidžiaugti seseriai, kuri yra vynų žinovė – seserys savotiškai konkuruoja skirtingose srityse. „Alumi susidomėjau prieš metus – jo stiliais, gaminimu. Net du kartus pati bandžiau virti alų virtuvėje, tik pirmas gavosi su menka puta, antras – sugedo“, – juokėsi nugalėtoja.

G. Karinauskaitė džiaugėsi, kad netrukus galės iš profesionalų asmeniškai pasimokyti alaus gamybos ir degustavimo paslapčių – jai įteiktas simbolinis bilietas į  Alaus akademiją Londone, Didžiojoje Britanijoje.   Mergina į kelionę žadėjo išsiruošti rudenį.

„Tai įrodymas, kad moterys yra geriausios aludarės“, – įteikdamas nugalėtojai prizą juokavo Marius Šveistrys, „Utenos alaus“ daryklos vadovas.  Jis linkėjo visiems dalyviams išlikti ir toliau tokiems žingeidiems.

„Šiame egzamine atsiskleidė žmonių domėjimasis alumi. Daugelis atvažiavusių dalyvių patys bando gaminti naminį alų, gilinasi į šią sritį. Po egzamino daug diskutavome. Žmonės išvažiavo sužinoję daugiau apie šiuolaikinę, modernią aludarystę, o mes gavome nuoširdžių nuomonių. Tai – vertinga“, – pasakojo M. Šveistrys.

Į praktinę egzamino dalį šeštadienį, birželio 1 d. „Utenos alaus“ darykloje iš viso buvo pakviesta 30 finalistų, geriausiai išsprendusių teorinį testą internete. Jiems buvo pateiktos alaus skonio atpažinimo, jo apibūdinimo užduotys. Jas dalyviai atliko po degustacijos pamokos ir ekskursijos po „Utenos alaus“ daryklą, kuri šiuo metu yra moderniausia  Baltijos šalyse ir viena pažangiausių alaus daryklų „Carlsberg“ grupėje.

Didžiąją dalį finalininkų sudarė vyrai, dėl prizo rungėsi tik 4 moterys. Dalyviai atvyko daugiausia iš Vilniaus ir Kauno, taip pat iš Klaipėdos, Pakruojo, Jonavos, Marijampolės, Tauragės,  Kupiškio rajono, Trakų ir pačios Utenos.

Nacionalinį aludarystės egzaminą „Utenos alus“ inicijavo tam, kad visi norintys lietuviai galėtų pasitikrinti, kiek išties žino apie alų ir aludarystę. Iš viso testą internete gegužės 17 dieną spręsti buvo užsiregistravę apie 1000 dalyvių.

Nors egzaminas pasibaigė, testas interneto svetainėje www.alausegzaminas.lt veikia iki šiol – jei smalsu pasitikrinti žinias, galima bet kada atsakyti į 30 jame pateiktų klausimų ir pamatyti savo rezultatus iš karto.

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius