-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialinė kampanija „Saugok mane – aš mažas“ skatins atkreipti dėmesį į kūdikių ir mažylių apsaugą

Kampanijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į mažų vaikų pažeidžiamumą, o tėvai, globėjai, specialistai ir institucijos skatinami auginti ir auklėti vaikus nenaudojant fizinių bausmių bei formuoti ir ginti visuomenės nuostatas apie nesmurtinį vaikų auginimą.
Kūdikis, naujagimis, vaikas
Kūdikis, naujagimis, vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 3 Vaikai Smurtas Šeima

„Patys mažiausi 0-3 metų amžiaus vaikai yra pažeidžiamiausi ir visiškai priklausomi nuo tėvų, globėjų ir kitų suaugusiųjų. Šis amžiaus tarpsnis yra labai svarbus vaiko vystymuisi. Remiantis tyrimais, glaudus ir šiltas ryšys su tėvais suteikia vaikui didesnę galimybę augti saugiai. Todėl svarbu formuoti nuostatą, kad augindami vaikus, juos skatintume ir drąsintume, nenaudodami prievartos”, teigia Paramos vaikams centro
direktorė Aušra Kurienė.

TNS Gallup tyrimo duomenimis fizinės bausmės auklėjime yra plačiau naudojamos.
45% apklaustųjų Lenkijoje ,37% apklaustųjų Latvijoje mano, kad vaikų fizinės bausmės yra
pateisinamos, tuo tarpu Lietuvoje taip mano 52% apklaustųjų. Sukrėsto vaiko sindromas – viena iš skaudžių nederamo elgesio su kūdikiais ir mažyliais pasekmių.

Tėvystė – nuostabiausias, bet kartu  ir sudėtingiausias darbas

Tėvystė – vienas iš nuostabiausių  ir svarbiausių vaidmenų gyvenime ir dažnai daugelis tėvų jaučiasi nepakankamai tam pasiruošę. Kūdikiai ir maži vaikai reikalauja be galo daug kantrybės, atsidavimo, dėmesio ir laiko. Patys pareigingiausi tėvai pavargsta, išsenka, praranda kantrybę ir net nenorėdami nuskriaudžia ar sužeidžia vaiką. Tokių nelaimingų atsitikimų, galima būtų išvengti. Pažvelkime į  mažylių elgesį,  dėl ko tėvai būna sutrikę.

O kodėl kūdikis verkia?

Kūdikiai, kad atkreiptų į save dėmesį – verkia arba juokiasi, tai vienintelis būdas, kuriuo kūdikiai išsako savo poreikius. Tai vienintelis bendravimo būdas, kuriuo jie pasako aplinkiniams, ką jie mėgsta, o ko ne. Sveiki kūdikiai gali verkti nuo valandos iki trijų per dieną. Jie gali būti alkani, nori, kad tėvai pakeistų sauskelnes, jiems  –  per šalta ar per karšta, jie pavargo arba nori, kad paimtų ant rankų. Tėvai gali dėl savo kūdikio verksmo suirzti ir pasimesti, todėl yra labai svarbu, kad  tėtis ar mama atpažintų verksme savo mažylio poreikius. Mažyliai jūsų nenori nei erzinti, nei įkyrėti. Jie tik nori, kad juos suprastumėte. Iš tiesų, ką tik tapusiems  tėvais  gali būti labai sunku suprasti vaiko poreikius, tik neužmirškite, kad “verksmo fazė kaip universalios kalbos periodas” pasikeis ir jis išmoks naujų bendravimo būdų.


Vaikas – neklaužada
Dvejų ar trijų metų vaikas  būna tarytum užsispyręs, panašus į sąmoningą neklaužadą ir ignoruoja tėvų nurodymus bei prašymus. Bet tai nėra sąmoningas ar suplanuotas vaiko elgesys. Tik nesijaudinkite, viskas vyksta pagal vaiko raidos planą – tai natūrali vaiko raida. Tokio amžiaus vaikai prieštarauja tėvams, sako “ne” ir nori parodyti, kas yra situacijos  šeimininkas. Jie tyrinėja ir išbando savo ir tėvų elgesio ribas. Ar save prisimenate, kai jums buvo dveji ar treji? Ar suvokdavote kas  yra gerai, o kas kas - blogai? Vaikas  atranda tiesą ir suvokia aplinką, aplinkinių norus ir poreikius bandymo ir klaidų būdu.  Maži vaikai nepiktybiškai  ir nesąmoningai krečia išdaigas. Trimetis gali išterlioti – mūsų akimis tai neatleistinas poelgis- sienas su pieštukais ar dažais ir tai jam bus spalvų ir tapybos atradimas. Ogi, netgi galima piešti ir ant sienos, ne tik ant popieriaus!  Jūs galite labai įtūžti ir susinervinti dėl sienų, kurias  vakar perdažėte. Mažylis nustebs, nes jis nesupras ryšio tarp savo elgesio ir jūsų įtūžio. Vaikas jaučiasi, kad yra pasaulio centras ir nesuvokia jūsų jausmų, elgesio motyvų. Jis mąsto -  jeigu jis taip jaučiasi ar elgiasi, vadinasi, kad visas pasaulis taip pat jaučiasi.

Kai trūksta kantrybė arba  nėra žinių

Kartais tėvai praranda savitvardą ir kantrybę bei nenorom nuskriaudžia ar užgauna vaiką, papurto kūdikį. Fizinės bausmės gali traumuoti vaiką, o specialistai šią traumą vadina sukrėsto vaiko sindromu – tai viena iš  smurto formų, kai kūdikis ar mažas vaikas yra smarkiai papurtomas. Nors būna atvejų, kad tėvai iš džiaugsmo, pavyzdžiui, mėtydami kūdikį į viršų, sužeidžia vaiką. Kūdikio papurtymas sukelia galvos smegenų pažeidimus, galvos kraujagyslių trūkimus, kraujo išsiliejimus po smegenų dangalais, regos bei klausos pažeidimus,  gali atsirasti  mokymosi, emocinės ir elgesio problemos ateityje. Trauma tuo didesnė, kuo stipriau mažylis supurtomas. Įtarę, kad vaikas galėjo būti supurtytas, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

Iš tiesų mamos ir tėčio darbas nėra labai paprastas, reikalauja daug žinių ir pasiruošimo. Vaikas kiekvieną dieną paruošia tėvams naujų išmėginimų ir išbandymų. Kad lengviau  susidorotumėte su šiais iššūkiais, jums reiks artimųjų, gydytojos, slaugytojos ar psichologo paramos bei pagalbos.

Plačiau apie kūdikių ir vaikų auklėjimą nenaudojant fizinių bausmių: www.pozityvitevyse.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius