Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Patriko dieną švenčiantiems vilniečiams – žalia Vilnelė

Airių šventės – Šv. Patricko dienos – proga ryškiai žaliai nudažyta Vilnelė, sukurtas laikinas „Guinness“ baras upelės krantinėje. Taip pat rinkose šokių žingsnelių norintys išmokti vilniečiai, airiškų seterių šeimininkai su augintiniais.
Šv. Patriko dienos minėjimas Užupyje
Šv. Patriko dienos minėjimas Užupyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Vilnia Airija

„Pernai tokiu metu čia buvau vilkėdama švarkelį, o šiemet net su paltu ir kepure šaltis nosį žnaibo“, - kalbėjosi vilnietės, atėjusios pamatyti šv. Patriko šventės proga pažaliavusios Vilnelės. Tačiau šalti, bet saulėti orai neatbaidė vilniečių Užupio prieigose švęsti pasaulyje itin išpopuliarėjusios airiškos šventės.

„Tradicija Šv. Patriko dienos proga dažyti upę žaliai gyvuoja ne viename pasaulio didmiestyje, o vilniečiai tokį vaizdą pernai išvydo pirmą kartą. Šiemet tikimės sulaukti dar daugiau norinčių pamatyti šį neįprastą reginį ir airiškai šauniai praleisti prasidėjusio pavasario šeštadienį“, – sakė vienas šventės organizatorių Skomantas Janonis.

Žalią Vilnelę žmonės stebėjo susirinką prie tilto ties įvažiavimu į Užupio respubliką. Susirinkusiuosius pasveikino Airijos ambasadorė Lietuvoje Philomena Murnaghan ir pirmoji sekretorė Séadhna MacHugh.

Šv.Patriko šventei prie Vilnelės savo pasirodymą surengė iš Airijos specialiai atvykusi tradicinių šokių grupė. Švęsti prie Užupio tilto tradiciškai rinkosi ir airiškų seterių veislės šunų šeimininkai su savo augintiniais. Norintieji ragavo Annės Jennings virto airiško troškinio su „Guinness“ alumi.

Pastarasis yra neatsiejamas Šv.Patriko dienos šventimo tradicijos dalis – tądien išgeriama net 10 mln. pintų „Guinness“.
Šis skoniu ir išvaizda išsiskiriantis alus yra vienas iš nedaugelio alaus prekinių ženklų, pelniusių pasaulinį pripažinimą – galimybę jo  paragauti turi net 150 pasaulio šalių gyventojai.

Šv. Patriko diena pradėta minėti 1737 m. Bostone, Masačiusetso valstijoje, JAV. Manoma, kad 461 m. kovo 17 d.  mirė Airijos globėjas – šv. Patrikas. Jo garbei šventės dalyviai vilki žaliais drabužiais su dobilo lapo motyvu.  Legenda byloja, kad pasitelkdamas trilapio dobilo simbolį, šv. Patrikas aiškino Šventosios Trejybės sąvoką. Šiandien šiai šventei skirti žalieji paradai vyksta daugelyje pasaulio sostinių – nuo Niujorko iki Maskvos ir nuo Kopenhagos iki Sidnėjaus.

Upių dažymo žaliai tradiciją netyčia pradėjo Čikagos santechnikai, naudoję ieškodami skylių vamzdynuose ir tam naudoję specialius dažus. Nuo to laiko Čikagos upės dažymą iki šiol finansuoja santechnikų sąjunga. Dažai, naudojami upės dažymui, yra nekenksmingi ir greitai išsiskaido savaime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius