Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jei tavęs nėra internete...

„Jei tavęs nėra internete, tuomet ... tavęs nėra visai“. Tokia jau folkloru tapusi frazė nuolat skambėjo pastarąjį dešimtmetį, kuomet vis didesnė žmonijos gyvenimo dalis palaipsniui kraustėsi į virtualią erdvę.
Jei tavęs nėra internete...
Jei tavęs nėra internete... / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Internetas

Būti internete šiandien iš tiesų svarbu ir, tiesą sakant, jame jau yra daugelis. 2009 m. internetu naudojosi per 1,73 mlrd. pasaulio gyventojų. Tačiau kai kuriems „būti“ sekasi taip gerai, kad jie išrenkami metų interneto asmenybėmis. Šis straipsnis apie juos.

Užsienyje perteklius, Lietuvoje deficitas

Šiemet didžiausia Baltijos šalyse interneto konferencija LOGIN, jau antrus metus vyksianti Vilniuje, rengia interneto apdovanojimus. Juose šalia kitų nominacijų – metų interneto žmogaus kategorija. Pernai šiuos laurus nuskynė asmeninį tinklaraštį pradėjęs rašyti žurnalistas Artūras Račas, o 2009-ųjų lietuviško interneto asmenybė paaiškės kovo mėnesį (balsuoti galite login.lt svetainėje).

Lietuviams dar gali tekti gerokai palaužyti galvą, kad sugalvotų, kas nusipelnė tokio skambaus vardo. Tačiau užsienyje potencialių metų interneto asmenybių tiek daug, kad įvairiuose apdovanojimuose nominacija dažnai skaidoma į keletą skirtingų. Pavyzdžiui, prestižiniuose tarptautiniuose interneto apdovanojimuose „Webby“ šalia metų asmenybės taip pat įsteigtos metų interneto menininko, metų interneto vaizdo ir muzikos žmogaus nominacijos, taip pat – specialus prizas už viso gyvenimo pasiekimus.

O štai dar nuo 1975 m. JAV vykstantys „People‘s Choice Awards“ (Žmonių pasirinkimo apdovanojimai), kuriuose pagerbiamos populiariosios kultūros asmenybės, pastaraisiais metais į nominacijų sąrašą įtraukė interneto įžymybės titulą. Šių metų pradžioje statulėlę šioje kategorijoje atsiėmė aktorius Eštonas Kačeris (Ashton Cutcher) – pergalę jam pelnė mikroblogų platformoje „Twitter“ esantis profilis, prie kurio prisijungę apie 4,25 mln. „sekėjų“ (t.y. stebėti jo žinutes užsiregistravusių žmonių).

Interneto asmenybės „nekvėpuoja“ internetu

Metų interneto asmenybėmis tampančių žmonių spektras puikiai iliustruoja tai, kad „pasaulinis voratinklis“ apraizgo vis daugiau gyvenimo sričių, o interneto istoriją jau formuoja anaiptol ne technologijų ekspertai ar svetainių kūrėjai. Todėl, kaip kad Lietuvoje pergale rinkimuose buvo nustebęs su internetu iki savo tinklaraščio mažai ką bendro turėjęs A.Račas, taip ir užsienio laimėtojų sąrašuose daugybė vardų, turinčių mažai tiesioginių sąsajų su virtualia erdve.

Pavyzdžiui, metų interneto menininku 2008 m. „Webby“ apdovanojimuose tapo JAV muzikantas will.i.am (iš Lietuvoje kažkada apsilankiusios grupės „Black Eyed Peas“). Atlikėjo sukurti įkvepiantys vaizdo klipai, rinkimų kampanijoje palaikę JAV prezidentą Baraką Obamą (Barack Obama), sulaukė milijonų peržiūrų ir tapo interneto sensacija (keletas pavyzdžių: „Yes we can“, „We are the ones“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius