-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Protų Kovos su Robertu Petrausku“: Ką atrado Kolumbas Amerikoje?

Sveiki. Kai po pirmosios Kristupo Kolumbo ekspedicijos jo laivo "Santa Maria" įgulos narys Rodrigo de Jerezas grįžo namo į Ispaniją, netrukus jis buvo suimtas ir inkvizicijos nuteistas 7 metus kalėti. Kol jis atlikinėjo paskirtą bausmę, Ispanijoje tai, už ką jis buvo nuteistas, tapo nebe nusikaltimu, nors kitose šalyse už tai dar ilgai buvo baudžiama, kai kur - net mirties bausme. Už ką buvo nuteistas Rodrigo de Jerezas? Už tai, kad jis buvo pirmasis Europos rūkalius.
Penktasis klausimas
Penktasis klausimas

Kolumbas ieškojo ne naujų žemių, o trumpiausio kelio į prieskonių pasaulį, bet netyčia atsitrenkęs ten, kur europiečiai niekada nebuvo, jis visiems laikams pakeitė pasaulį. Tai, kad vietiniai indėnai vaikščiojo įsikandę smilkstančius lapų ritinėlius buvo tik pradžia. Netrukus Kolumbo ekspedicijos nariai parsinešė į laivą neregėtą dalyką: grūdų rūšį, kuria čiabuviai vadino maiz, gero skonio, kepamą džiovinamą ir paverčiamą miltais. Taip prasidėjo procesas vadinamas „Kolumbo mainais“ – maisto produktų gabenimas iš Naujojo Pasaulio į Senąjį ir atvirkščiai. Kai pirmieji europiečiai atvyko į Naująjį Pasaulį, žmonės čia jau daugelį metų augino įvairiausius valgomus augalus: bulves, pomidorus, saulėgrąžas, aguročius, baklažanus, avokadus, pupas, moliūgus, batatus, žemės riešutus, anakardžius, ananasus, melionmedžius, maniokus, vanilę, paprikas, kakavmedžius ir t.t. Apskaičiuota, kad 60 procentų visų šiandien auginamų pasaulyje maistinių augalų kilo iš Amerikų. Pamėginkite įsivaizduoti itališką maistą be pomidorų, graikišką be baklažanų, tailandietišką ar Indonezijos - be žemės riešutų padažo, karį be aitriųjų paprikų, afrikietišką maistą be maniokų ar lietuvišką be bulvinių didžkukulių...

Iš kukurūzų inkai kepdavo ne tik duoną – maždaug 1000 metų iki europiečių pasirodymo jie virdavo iš jų gėrimą pavadinimu Chicha. Tai buvo gėrimas, kuris anot Benjamino Franklino yra įrodymas, kad Dievas mus myli ir nori, kad būtumėm laimingi. Tai buvo alus.

Amerika atrodo tolima, bet žmonės tuo pačiu visur yra panašūs. Kaip jūs manote meksikiečiai vadina oro kondicionierių, atsižvelgiant į tai, kad jis kelia daug triukšmo, o duoda mažai naudos? Ogi politicano. Tai vienas iš šios savaitės „Protų Kovų“ geriausių klubo žaidėjų klausimų penketuką. Visą top 5-uką rasite čia.

Praėjusios savaitės nugalėtoju tapo Nerijaus Strazdo iš Kauno klausimas apie pjesę „Stebuklingas paukštis“, o šią savaitę jūsų balsų laukia nauji pretendentai.

Autoriaus, kurio klausimą geriausiu išrinks „15 min” skaitytojai, atiteks: „Protų Kovų“ generalinio rėmėjo „Švyturio“ taurių kolekcija, Tyto Albos išleista Conno Igguldeno  knyga apie Čingischaną „Lanko viešpačiai“, „D6“ stalo žaidimų parduotuvės 50 Lt čekis ir „Protų kovų“ aso garbės ženklas. Balsavimo pasirinkimus rasite šalia šio straipsnio, taip pat primenu, kad jūs taip pat galite dalyvauti šiame konkurse.

Smagios smegenų mankštos, geros dienos ir iki susitikimo kitą savaitę.

Robertas Petrauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius