Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Protų kovos su Robertu Petrausku“: koks daiktas jūsų kišenėje prieštarauja fizikos dėsniams ir ko nemokėjo Albertas Einsteinas?

Kai A. Ensteinas pradėjo savo mokslinę karjerą, vienas žurnalistas paklausė jo žmonos, ką ji galvoja apie savo vyrą. Ji atsakė: „Mano vyras genijus! Jis moka daryti absoliučiai viską, išskyrus“... ką? Ir dar vienas klausimas: „Prieštaravimas visiems fizikos dėsniams: kuo ji sunkesnė, tuo su ja lengviau gyventi. Kas ji?” Abu atsakymai tarpusavyje glaudžiai susiję, ir manau, kad šią sąsają atrasite.
1autorius
1autorius

Šią savaitę „Protų Kovose“ buvo apšilimas prieš „Sidabrinį finalą“ – visus ryškiausius „perliukus“, kuriuos siunčiate pataupiau būsimam dideliam mūšiui, tačiau gražių klausimų netrūko ir šįkart.

Prisiminėm prelatą Konstantiną Olšauską. Tai, kad Kauno geležinkelio tunelis yra vienintelis tokios paskirties inžinerinis statinys, veikiantis Baltijos šalyse, kokie buvo pirmieji kontraceptikai ir ką reiškia stalo įrankių kalba.

Beje, ar žinojote, kad seniausias stalo įrankis yra peilis? Valgomosios lazdelės pagal legendą buvo sugalvotos prieš 4000 m. Jas išrado Ju Didysis, įmerkęs du virbus į sultinį, kad galėtų ištraukti mėsos gabalą. Graikijos teritorijoje archeologai rado akmeninių peilių, kurių amžius – apie 3 mln. metų. Kai XVII a. kardinolas Richellieu pamatė, kaip stačiokiškų manierų užsienio reikalų ministras Segillet peilio smaigaliu pradėjo krapštinėtis dantis, jis liepė tarnams stalo peilių galus suapvalinti, kad niekam nešautų mintis naudoti juos ne pagal paskirtį.

Karaliui Liudvikui XIV taip patiko šio išradimo pranašumas, kad 1669 m. specialų įsakymą, po kurio naujoji mada netrukus apėmė visą Europą. Taip mes ir keliaujam po istorijų ir įdomybių pasaulį.

5 populiariausius šios savaitės klausimus rasite čia. 

Balsuokite už jums labiausiai patikusį ir nepamirškite, kad šiame konkurse galite dalyvauti ir jūs.

Praėjusios savaitės nugalėtoju 15min.lt skaitytojai išrinko Jurgitos Aleknienės klausimą apie „vyną ir dešrą“. Primenu jį. Paryžiuje merija uždraudė organizuoti mitingą, kurio šūkis „Vynas ir dešra“. Viskas atrodytų nekalta, prancūziškai žaisminga, lyg ir nebūtų ko valdžiai kištis. Visgi merija susirūpino. Prieš ką ruošėsi protestuoti mitingo „Vynas ir dešra“ dalyviai? Teisingas atsakymas – prieš Prancūzijos islamizaciją. Visi žinome, kad religingas musulmonas pirštu nepalies nei vyno, nei kiaulienos. Sveikiname Jurgitą, kuri rado šią istoriją naujausioje A.Čekuolio knygoje „Faktai ir šypsenos“.

Kitos savaitės prizų puokštė geriausio klausimo autoriui/autorei: „Protų Kovų“ generalinio rėmėjo „Švyturio“ taurių kolekcija, Tyto Albos išleista Roberto Rowlando Smitho knyga „Prie vairo su Platonu. Gyvenimo kelio ženklai”, „D6“ stalo žaidimų parduotuvės 50 Lt čekis ir „Protų kovų“ aso garbės ženklas. Mėnesio klausimo konkurso nugalėtojo laukia žurnalo „National Geography Lietuva“ metų prenumerata ir alaus bei užkandžių prie jo degustacija 8 žmonių kompanijai “Gero Alaus parduotuvėje“ (kurią galima rasti Vilniuje ir Klaipėdoje).

Primenu, kad jūsų klausimų laukiame el. paštu protukovuklausimai@gmail.com ir nepamirškite nurodyti, kad atstovaujate „15 min“ komandai bei prisegti savo nuotraukos.

Atsisveikinimui dar viena etiketo nata. Anglų poetas, lordas George'as Byronas, paklaustas, koks turi būti džentelmeno garderobas, atsakė: „Jame turi būti ne mažiau kaip 10 kostiumų, 20 porų batų, 50 marškinių, 100 kaklaraiščių ir 100-150 .... žinoma, nosinių. Linkiu, kad pavasariui vis dar tebesigalynėjant dėl sau priklausančios vietos, jums neprireiktų nė vienos. Iki pasimatymo kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius