Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Protų kovos su Robertu Petrausku“: Lietuvos čempionais Palangoje tapo vilniečiai

Šeštadienį Palangoje, penkių žvaigždučių „Vanagupės“ viešbutyje, baigėsi trečiasis „Protų kovų su Robertu Petrausku“ sezonas. Į vasaros sostinėje vykusį žaidimo nacionalinį finalą suvažiavo 20 geriausių viso sezono komandų. 160 žaidėjų kovėsi prie stalų, dar tiek pat sirgalių atvyko palaikyti savo miestų komandų iš visos Lietuvos. Čempionais tapo vilniečiai.
Robertas Petrauskas su "Protų kovų" dalyviais.
Robertas Petrauskas su "Protų kovų" dalyviais. / Giedrės Saulenės nuotr.

Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Gargždus ir Mažeikius įtraukęs žaidimas po daugiau nei aštuonis mėnesius trukusio klausimų ir atsakymų maratono išaiškino savo geriausiuosius. Įtemptas, atkaklus ir daugiau nei keturias valandas trukęs finalas baigėsi Vilniaus čempionų „Sexy Karakatica“ komandos triumfu. Antroje vietoje liko visą sezoną Kaune pirmavusi „Bėda bėdelė“, trečioje – Šiaulių lyderiai „Iš kišenės“.

„Jausmas nenusakomas. Tai turbūt vienas geriausių išgyvenimų mano gyvenime. Sunku apsakyti šitą džiaugsmą. Įtampa buvo viso žaidimo metu. Be jos, mes nebūtume laimėję. Kiekvieno komandos narys atsidavė žaidimui. Susikaupę žaidėme iki galo“, – po pergalės džiūgavo vienas aktyviausių „Sexy Karakatica“ narių Jevgenijus Kaplanas.

Lietuvos čempionai finalo žaidime į pirmąją vietą iššovė tik ketvirtajame žaidimo ture, kai muzikinių klausimų ture vos 4,5 taško surinkusi Kauno „Bėda bėdelė“ užleido lyderio poziciją. Nepaisant to, įtampa finalo dalyvius kaustė iki paskutinio turo, prieš kurį pirmąsias tris komandas skyrė vos pusė taško. Vis dėlto galingai finišavę vilniečiai žaidimo pabaigoje įtvirtino savo persvarą.

Lietuvos čempionai finalo žaidime į pirmąją vietą iššovė tik ketvirtajame žaidimo ture, kai muzikinių klausimų ture vos 4,5 taško surinkusi Kauno „Bėda bėdelė“ užleido lyderio poziciją. 

„Finalo klausimai – labai įdomūs. Taip, jie buvo sudėtingi, bet neįdomu atsakinėti į lengvus klausimus. Tam ir žaidžiame šitą žaidimą, kad papildytume savo žinių bagažą. Žaidimas buvo čempioniškas pagal visus parametrus“, – tikino J.Kaplanas.

Po pralaimėto finalo Kauno komandos lyderis Dainius Švenčionis pažymėjo, jog nesėkmę jo komandai lėmė du prastai sužaisti turai: „Paskutiniame ture mūsų nekaustė įtampa. Liūdna, kad net ir prisiviję, neištempėme iki galo, bet žaisdami negalvojome apie galutinį rezultatą. Tiesiog atsakinėjome į vieną klausimą po kito. Apie kiekvieną jų galvojome atskirai ir žaidėme atsakingai. Nebuvo kada galvoti apie bendrą rezultatą. Apmaudu dėl to, kad dviejuose turuose gavome po 4,5 balo, kai kiti gavo po 7-8.“

D.Švenčionis teigė, jog galutinis rezultatas jo per daug nenuvylė: „Aš asmeniškai maniau, kad būtų gerai patekti į trejetuką. Būtent dėl to rezultatas manęs nenuvylė. Tuo labiau, kad tai buvo pirmasis bandymas. Patvirtinome, kad Kaune laimėjome neatsitiktinai.“

Neatsitiktinę sėkmę savo mieste Šiauliuose patvirtino ir trečioje vietoje finale likusi „Iš kišenės“. Bronzos medaliu pasipuošęs komandos narys Gytis Baranauskas galutinį rezultatą vertino teigiamai: „Rezultatą vertinu labai gerai. Trys geriausios viso sezono komandos išsidalijo pirmąsias vietas ir finale. Mes sužaidėme savo galimybių lygyje. „Bėda bėdelė“  ir, žinoma, „Sexy Karakatica“ buvo stipresni. Nepaisant to, kad turėjome galimybę net ir laimėti, nematau prasmės ieškoti priežasčių, kodėl to nepavyko padaryti. Palangoje likome iki sekmadienio vakaro ir smagiai šventėm.“

G.Baranauskas, kaip ir visi likę žaidėjai, liko sužavėtas „Sexy Karakatica“ komandos žaidėjo Mindaugo Dirdos vokaliniais sugebėjimais, kuriuos jis pademonstravo po laimėto finalo. „Būtinai parašykite, kad Mindaugą Dyrdą kviesiu dainuoti į savo vestuves“, – nedviprasmiškai kolegą įvertino G.Baranauskas.

Neliko nusivylęs ir vienas aktyviausių „Protų kovų su Robertu Petrausku“ žaidėjų kaunietis Arūnas Vinciūnas. Pastarasis šį sezoną ne tik atsakinėjo į klausimus, bet juos stropiai kūrė ir likusiems pirmenybių žaidėjams.

„Tai savotiška kūrybos forma, įtraukiantis dalykas. Eini gatve ir sugalvoji klausimą. Daug laiko atidaviau ne tik žaisdamas, bet ir pats galvodamas klausimus. Nemėgstu enciklopedinių klausimų, kur galioja taisyklė „žinai arba ne“. Man patinka klausimai, kuriose daug variantų, gali išmąstyti. Galbūt dėl to mano klausimams klubo nariai visoje Lietuvoje neliko abejingi. Gaila, kad baigėsi žaidimas, atsirado šiokia tokia tuštuma. Dabar noriu sugalvoti gerą klausimą žaidimui „Kas? Kur? Kada?“. Reikia patekti ir į šitą žaidimą“, – sakė A.Vinciūnas, kurio atstovaujama „Top sport“ komanda galutinėje Lietuvos rikiuotėje liko penktoje vietoje. 

„Tikėjomės patekti į dešimtuką, todėl šis rezultatas mus labai džiugina. Palangoje susirinko tikri intelektualai ir eruditai. Esame patenkinti sezonu ir tikrai grįšime čia kitą sezoną. Protų kovos – užkrečiama liga, kuria susirgus, neįmanoma pasveikti“, – pridūrė A.Vinciūnas.

Ketvirtasis  „Protų kovų su Robertu Petrausku“ sezonas prasidės rudenį. Visą informaciją apie žaidimą ir naujų komandų registravimą rasite „Facebook“ profilyje “Protų Kovos su Robertu Petrausku”.

Dėkome portalui 15 min.lt už paramą šį sezoną ir laikydamisi tradicijos jo smalsiems lankytojams pateikiame atsitiktinai surinką dešimtuką “Protų Kovų” superfinalo klausimų. Šį kartą – su atsakymais, tad laužyti galvos nereikės.

1. XV a. tuomečio italų futbolo (calcio) žaidėjai kaudavosi dėl JOS. 2009 m. Korycine (Lenkija) vyko pusės maratono bėgimas, kurio pagrindinis prizas buvo JI. Lietuvė Remalda Kergytė užėmė antrą vietą, tad JOS negavo ir todėl negalėjo savęs paguosti. Kas JI? (Atsakymas: Karvė – tad pralaimėjusiems pasakyti, kad ne dėl karvės žaidėm – nebetiko).

2. Šveicarija buvo įkurta 1291 metais trijų kantonų atstovams pasirašius laišką, kuriuo suformuota sąjunga. Vienas iš šios šalies simbolių – baltas kryžius. Įvardinkite šios šalies šūkį. (Vienas už visus, visi už vieną – Unus pro omnibus, omnes pro uno).

3. Perkirsti Gordijaus mazgą reiškia išspręsti neišsprendžiamą užduotį. O kur/kada du džentelmenai turi sudraskyti kaklaraištį? (Tenise – Tie Break).

4. Manoma, kad Europoje  populiariausia  pavardė kilo iš šio amato pavadinimo. Koks tai amatas? (Kalvis;  Čekijoje ir Slovakijoje nesuskaičiuojama daugybė Kovaržų ir Kovaržikų. Rusijoje gausu Kuznecų ir Kuznecovų, Ukrainoje – Kovalių, Kovalionkų, Lenkijoje – Kovalevskių, Vengrijoje – Kovascų, Vokietijoje – Šmitų, Suomijoje – Saplanenų, Anglijoje – Smitų. Sirijoje viena labiausiai paplitusių pavardžių yra Habadas – arabiškai tai reiškia „kalvis“.

5. Anot humoristinio posakio, amžina meilė turi savo garantinį laiką. Nurodykite jį (Mėnuo – medaus mėnuo).

6. Surašykite visus daiktavardzius, kuriu vardininko linksnio galūnė yra „-ias“ (Jų yra tik keturi – elnias, velnias, kelias, svečias).

7. Prieš jus trys lotyniškos raidės A, V ir H. Prancūzų dizaineris Christianas Dioras naudojo šias raides tam tikrai klasifikacijai. Ką gi jis klasifikavo šiomis raidėmis? (Moterų figūras – A reiškė, kad moteris siaurų pečių ir plačių klubų; V – atvirkščiai – platūs pečiai ir siauri klubai; ir H reiškė damą su plačiais pečiais, plačiais klubai ir be talijos).

8. DĖMESIO: SPALVOTA DĖŽĖ. Pirmosios jos pradėtos auginti Kinijoje prieš 2 500 metų ir jos žydėjo geltonai kaip auksas. Būtent dėl to iš graikų kalbos kilęs jų pavadinimas reiškia “aukso žiedą”. Dabar jų išvesta įvairių spalvų ir formų, bet auginti jas taip nesunku, kad visi lietuviai gali laikytis Rytų išminties, kuri teigia: “Jei norite būti laimingi – visą gyvenimą, auginkite jas. Kokia gėlė dėžėje? (Skaistažiedė (lot. Chrysanthemum) – astrinių (Asteraceae) šeimos augalų gentis. Dar kitaip vadinama chrizantemos (gr. chrysos – „auksas“, anthemos – „žiedas“; daugelio šios genties rūšių žiedai geltoni kaip auksas).

9. Šie žodžiai yra priskiriami Vusterio vyskupo žmonai: “Dieve mano, turėkime vilties, kad tai netiesa, bet jei taip yra, melskimės, kad niekas apie tai nesužinotų”. Ji ištarė šiuos žodžius XIX a. po to kai jos vyras papasakojo apie ką? (Apie Darwino evoliucijos teoriją, skelbiančią, kad žmogus kilo iš beždžionės).

10. Graikijoje, Chalkidikės pusiasalyje ant Atono kalno yra įsikūrusi unikali Šventojo kalno respublika – suvereni Graikijos respublikos dalis. Tai – viena iš paskutiniųjų pasaulio vietų, kurioje, nepaisant žmogaus teisių ir emancipacijos, uždrausta lankytis moterims.

Atone veikia 20 vienuolynų, kurių gyventojai viską, ko reikia gyvenimui, pasigamina patys, tačiau jie niekada negeria pieno ir nevalgo sūrio ir mėsos. Kodėl? (Šioje šalyje negalima būti ne tik moterims, tačiau ir apskritai moteriškos giminės gyviams – vištoms, karvėms ir t.t. – tad iš kur bus pienas, sūris ir visa kita?)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius