Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 02

Ruošiamės vasarai: kaip pradėti sportuoti namie

Artėjant šiltajam sezonui, vis dažniau atsidarome drabužių spintą ir žiūrime, kaip atrodysime su vasarišku apdaru. Deja, vienas kitas kilogramas ne ten gali išmušti iš vėžių, o į sporto klubą bent minimaliai nepasiruošus dalis žmonių gėdijasi eiti. Asmeninis treneris ir fitneso modelis Lukas Smagurauskas pataria, kaip pasiruošti vasarai namuose.
Tempimas
Tempimas / Vida Press nuotr.

Nuo ko pradėti – kyla klausimas ne vienam, apsisprendusiam sportuoti.

Skelbimų portale Skelbiu.lt mirgėte mirga skelbimų apie sporto inventorių, o portalo atstovai pastebi, kad pavasariop sporto inventoriaus skelbimų kategorija tampa populiaresnė ir tarp ieškančių įsigyti sportui reikiamų daiktų, ir tarp tų, kurie nori tuos daiktus parduoti.

Entuziazmas ir pasiryžimas yra gerai, tačiau kokį sporto inventorių reikia rinktis? Pradėti nuo jėgos pratimų ir pasirinkti svarelius, TRX diržus ar elipsinisius treniruoklius, ar rinktis lankstumą ir ištvermę lavinančius prietaisus, pavyzdžiui, šokdynes, gimnastikos kamuolius ar masažinius lankus?

Skelbiu.lt/Atsilenkimų suoliukas
Skelbiu.lt/Atsilenkimų suoliukas

Lukas vardija, kad pradedant sportuoti reikia apsirūpinti minimalia įranga. Tam puikiausiai tinka ir namuose esantys baldai bei buities rakandai: kėdės, vandens pripildyti buteliukai, šokdynė, guma ir gira. „Kėdes galima naudoti jėgos pratimams, pavyzdžiui, atsispaudimams, vandens pripildytus buteliukus – lavinti pečių raumenis, rankas, krūtinę“, – kam skirti daiktai vardija treneris.

Toliau reikėtų išsirinkti vietą, kurioje bus sportuojama – pagal tai ir bus galima rinktis tolimesnį inventorių. Natūralu, jei vietos daugiau, galima rinktis didesnius treniruoklius, pavyzdžiui, treniruoklius-dviračius. Jei mažiau – gal užteks atsilenkimų suoliuko. Antras dalykas – susikurti jaukią aplinką, kurioje atsipalaiduosite – tam padės mėgstama muzika. Trečias dalykas – kadangi pradėsite sportuoti, reikia prie didesnio aktyvumo ir kūno apkrovimo priderinti mitybą.

Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Smagurauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Smagurauskas

„Būtinai pradžioje naudoti bazinius bei funkcinius pratimus, kurie apkrauna visą kūno raumenyną ir leis progresuoti bei siekti norimų rezultatų jūsų kūnui. Tarp tokių pratimų paminėtini pritūpimai, plačiai daromi atsispaudimai, klasikiniai atsispaudimai, atsispaudimai trigalviui žasto raumeniui ir kiti pratimai“, – patirtimi dalinasi L.Smagurauskas.

Įvairūs sportininkų vadovai nurodo, kad iš pradžių reikėtų nepersistengti ir treniruotis po du-tris kartus per savaitę, darant dienos pertrauką tarp treniruočių. Pati treniruotė turėtų trukti nuo pusvalandžio iki valandos, o jos metu daryti ne kuo daugiau veiksmų, o stengtis atlikti pratimus taisyklingai – taip raumenys gauna maksimalų apkrovimą.

Kaip mums sekasi sportuoti ir ar pasirinkome tinkamą krūvį, išduoda širdies

Skelbiu.lt/Originali Xiaomi mi band 2
Skelbiu.lt/Originali "Xiaomi mi band 2" išmanioji apyrankė

pulsas – širdies susitraukimų skaičius per minutę. Jį galima skaičiuoti pridėjus pirštą prie tvinksinčios arterijos. Jei abejojate tikslumu, galima naudoti taip išpopuliarėjusias išmaniąsias apyrankes, kurios rodo ne tik pulsą, bet ir turi kitų papildomų funkcijų ir kurių galite rasti bei įsigyti skelbimų portale Skelbiu.lt. Pirmiausia reikėtų išmatuoti, koks jūsų pulsas ramybės būsenoje. Jei jis labai aukštas ar labai žemas, tuomet, tikėtina, turite sveikatos problemų ir reikėtų kreiptis į gydytoją. Sportuojant jūsų pulsas turėtų būti apie 60-70 proc. aukštesnis, nei esant ramybės būsenos – tuomet aktyviai deginsis kalorijos ir išryškės pirmieji rezultatai.

Lukas griauna mitą, kad sportuoti tinkamiausias metas yra rytai, ir teigia, kad sportuoti reikia pradėti tuomet, kai tai netrukdo kitoms veikloms, kad galva būtų „švari“ ir nekankintų mintys apie dienos darbą ar šeimos rūpesčius. Tam tinka bet kuris paros metas, svarbiausia derinti maistą, poilsį ir nusiteikimą.

„Sportuojant ne vienam kyla klausimas – kiek reikėtų valgyti, kad kūnas gautų optimalų kiekį energijos. Reikėtų susirašyti savo antroponometrinius duomenis, svorį, taip pat padaryti stebėseną, koks yra fizinis aktyvumas. Iš to paaiškės, kiek reikės kalorijų ir maistinių medžiagų“, – sako L.Smagurauskas.

Skelbiu.lt/Suolas su stovais ir štanga
Skelbiu.lt/Gira

Įvairūs šaltiniai nurodo, kad sportuojant reikia subalansuoti tokių medžiagų kaip baltymai, angliavandeniai, riebalai ir vanduo vartojimą, taip pat papildomai reikėtų vitaminų ir mineralų, kurių negauname, kiek reikia, su maistu. Daugiausiai kalorijų turi riebalai, tačiau jie yra daugelio ligų, ypač širdies, šaltiniai, todėl jų vartojimą reikėtų apriboti ir rinktis baltymus bei angliavandenius. Vidutiniškai žmogui per parą reikia apie 1800 kalorijų, tačiau priklausomai nuo aktyvumo šis skaičius gali būti nuo pusės iki dviejų kartų didesnis.

Turbūt visiems rūpi esminis klausimas – kada galima išvysti pirmuosius rezultatus: lieknesnį liemenį ar išryškėjusi raumenį. Lukas teigia, kad pirmieji sportiniai rezultatai yra labai individualus reikalas, kuris priklauso nuo kiekvieno organizmo genetikos ir įdėtų pastangų. Jei sportuosite tik kartą ar du per savaitę, tuomet toks sportas gerins jūsų psichologinę ir fizinę būseną, tačiau fiziškai jis nelabai matysis. Jei sportuosite intensyviau, tuomet pirmuosius rezultatus pajusite per mėnesį kitą – kaip tik tiek laiko ir yra iki vasaros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius