-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 17

„Santa Carolina“ – Čilės vyndarystės pionieriai

Viskas prasidėjo nuo svajonės. Ir ambicingo plano gaminti Čilėje vyną, kuris savo skoniu ir kokybe nenusileistų geriausiems Prancūzijos vynams. Praėjus 140 metų „Santa Carolina“ yra vienas žymiausių Čilės prekių ženklų, reiškiantis gerą vyną ir atspindintis ilgametes tradicijas bei paveldimumą.
„Santa Carolina“
„Santa Carolina“ / Bendrovės nuotr,
Temos: 2 Pionieriai Vynas

Tačiau pradžioje nebuvo nieko. Tik plytintys derlingos Čilės žemės plotai ir žmogus, degantis savo idėja. Ėjo 1875 metai, kai Luis Pereyra Cotapos – politikas, verslininkas, vizionierius – įkūrė kompaniją „Santa Carolina“, ateityje tapsiančia žinomiausia Čilės vyno gamintoja. Jam nereikėjo ilgai ieškoti vardo savo ambicingiausiam ir ilgai brandintam projektui. Šalia jo buvo viena gražiausių ir žaviausių to laiko moterų, šmaikšti ir dosni, ištikima jo draugė ir palydovė – jo žmona Carolina Iniguez, su kuria jiedu susilaukė 10 vaikų. Vyninė pavadinta jos garbei.

Visko reikėjo rūpintis nuo pradžių: užaugini vynuoges, pastatyti patalpas vyno brandinimui ir laikymui, įsigyti įrangą. Labiausiai gi reikėjo žmonių, žinančių, kaip yra auginamas ir gaminamas geras vynas. Todėl Luis Pereyra kreipėsi į vieną iškiliausių to meto prancūzų vynuogių auginimo specialistų Germaine Bachelet. Dabar mes galime tik spėlioti, kiek laiko ir pastangų reikėjo įtikinti Germaine Bachele prisijungti prie „Santa Carolina“. Bet galiausiai jis ir dar du prancūzų vyndariai kartu su šeimomis atvyko į Čilę. Su savimi jie atsivežė vienas geriausių Bordeaux regiono vynuogių veislių: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc ir Chardonnay. Luis Pereyra nenorėjo būti tiesiog vietiniu vyno gamintoju, žinomu keliuose artimiausiuose miesteliuose. Jis svajojo apie pasaulinį pripažinimą ir daug investavo, norėdamas to pasiekti.

Bendrovės nuotr./„Santa Carolina“ vyninė
Bendrovės nuotr./„Santa Carolina“ vyninė

Kai atėjo laikas statyti vyno rūsį, „Santa Carolina“ savininkas vėl atsigręžė į Prancūziją ir kreipėsi į žinomą prancūzų architektą Emile Doyeré. Rūsio statyba trūko net 11 metų – nuo 1877 iki 1898 – tačiau Luis Pereyra neabejotinai didžiuotųsi, žinojęs, kad rūsys tebenaudojamas ir dabar. Šiandien tai vienintelis Čilėje likęs veikiantis pramoninis pastatas, pastatytas naudojant metodiką, kai plytos jungiamos tarpusavyje mišiniu iš molio ir kiaušinio baltymo. 1973 m. rūsys buvo paskelbtas istoriniu paminklu.

Pastangos, darbas ir investicijos į pažangias technologijas negalėjo nepasiteisinti, tad nenuostabu, kad jau 1889 m. „Santa Carolina“ gaminamas vynas gavo pirmąjį apdovanojimą. Vynas „Reserva de Familia Cabernet Sauvignon“ Paryžiuje vykusioje parodoje „Exposition Universelle“ buvo įvertintas aukso medaliu ir tapo pirmuoju Čilės vynu, gavusiu užsienio apdovanojimą.

Bendrovės nuotr./„Santa Carolina“ vyninė
Bendrovės nuotr./„Santa Carolina“ vyninė

Po 34 metų nuo „Santa Carolina“ įkūrimo Luis Pereyra Cotapos mirė. Tačiau jo realybe virtųsi vizija apie Čilėje gaminama aukštos kokybės vyną gyvuoja toliau. Plėtėsi vynuogynų plantacijos ir vyno asortimentas, keitėsi kompanijos šeimininkai, „Santa Carolina“ tapo vienu didžiausių Čilės prekės ženklu ir išgyveno 2010 m. žemės drebėjimą, sunaikinusį milžiniškus vynuogynų plotus. Tačiau vienas dalykas liko nekintamas – geras vynas, kurį gamina kompanija.

2015 m. „Santa Carolina“ veikloje pažymėti ypatingu įvertinimu – žurnalas „Wine Enthusiast“ pripažino „Santa Carolina“ Čilės vyninę geriausia Naujojo Pasaulio metų vynine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius