Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių laužai Klaipėdoje liepsnos ant Jono kalnelio

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai Joninių vainikus pins ir aplink laužą šoks ant Jono kalnelio.
Joninių šventės Klaipėdoje akimirkos
Joninių šventės Klaipėdoje akimirkos / J. Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Joninės Klaipėda

Miesto centre vandens apsupta sala vardą – Jono kalnelis – gavo nuo čia stovėjusios ir pokaryje sunaikintos šventojo Jono evangelikų liuteronų bažnyčios. Tai XVII amžiuje Klaipėdą juosusios bastioninės gynybinės sistemos dalis. 

Joninių garbingiausiojo – Jono – vardu pavadintoje saloje įprasta švęsti vasaros saulėgrįžą. Degant laužams ir skambant dainoms pinami vainikai. Nuo seno tikima, kad Joninių išvakarėse surinkti žolynai turi magišką galią, gydo įvairias ligas, atneša laimę, išburia ateitį. Tai visais laikais buvo aktualu jaunimui. Kas į šventę atsineš savo surinktą lauko gėlių puokštę, galės iš žiniuonių lūpų išgirsti ateities pranašystes. Jono kalno šlaite bus galima pasimokyti vainikų pynimo, o juos nusipynus - išsiburti ir sužinoti atsakymus į rūpimus klausimus. Šventės metu bus galima pasitikrinti savo ištvermę, vikrumą, stiprumą, dalyvaujant įvairiose tradicinėse rungtyse. 

Joninių šventėje merginoms bus puiki proga išbandyti seną burtą – atsistojus prie šakoto medžio reikia vainiką mesti už savęs. Iš kelinto karto vainikas užkibs, už tiek metų ištekėsi.

Nuo senovės tikėta, kad kūrenant Jononių laužus padedama saulei, stabtelėjusiai aukščiausiame dangaus taške. Joninės – vienintelė lietuvių šventė, kurioje itin svarbią vietą užima ugnis. Tikėta, kad ji apvalo nuo piktųjų jėgų ir turi magiškų galių.

Jonines klaipėdiečiai ir svečiai kviečiami švęsti birželio 23 d., 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius